Vengriją norima bausti

Vengrija planuoja pirma laiko išmokėti paskolą, 2008 metais gautą iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), o paskui raginti Kristinos Lagard (C...

Vengrija planuoja pirma laiko išmokėti paskolą, 2008 metais gautą iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), o paskui raginti Kristinos Lagard (Caristine Lagarde) įstaigą nedelsiant uždaryti savo biurą Budapešte.

Pačiame krizės įkarštyje Vengrija gavo 20 mlrd. eurų (69 mlrd. litų) paskolą, kurią šaliai suteikė TVF ir kitos ES struktūros. Tačiau dabar atėjo laikas atsikratyti šios skolos naštos ir itin pretenzingos finansinės struktūros „globos“.

Viktoro Orbano Vyriausybės Briuselis atvirai nemėgsta ir kiek­viena pasitaikančia proga stengiasi kritikuoti. Štai ir dabar po Vengrijos premjero pareiškimo probriuselinė žiniasklaida pradėjo postringauti, esą tokiu būdu vengrų valdantieji mėgina mobilizuoti rinkėjus prieš artėjančius Parlamento rinkimus. Tačiau konflikto su Briuseliu ir konkrečiai su TVF šaknys kur kas gilesnės.

ES biurokratus labiausiai sunervino V.Orbano inicijuoti šalies Konstitucijos pakeitimai, pagal kuriuos buvo įteisinta tradicinė šeima ir Vengrijos finansinės sistemos nepriklausomybė. Be to, 2010 m. atėjęs į valdžią V.Orbanas iškart nutraukė bendradarbiavimo su TVF programą ir pradėjo savarankišką išėjimo iš krizės politiką. Dar vienas faktas, sukėlęs Briuselio bankininkų įniršį, buvo aukščiausio Europoje bankų mokesčio įvedimas, kuris padėjo Vengrijai smarkiai sumažinti biudžeto deficitą, tačiau kartu sumažino ir užsienio bankų pasakiškus pelnus bei antpelnius. Verslas taip pat buvo laikinai apkrautas papildomais mokesčiais, tačiau tai buvo neišvengiama.

Vengrijos ministras pirmininkas neseniai Europos Parlamente buvo priverstas įrodinėti, kad jo šalyje veikia normali demokratija. Tačiau netrukus buvo užsipultas portugalų europarlamentaro Rui Tavarešo (Rui Tavares), kuris pareikalavo pritaikyti teisines sankcijas Budapeštui už tai, kad Vengrija esą nepaiso ES „normų ir vertybių“. Kokios tos išskirtinės „vertybės“, R.Tavarešas plačiau nepaaiškino, tačiau išsidavė, kad būtent Vengrijos naujoji Konstitucija labiausiai kliūva Briuseliui: „Vengrijos Konstitucijos pokyčių greitis ir apimtis kelia ne tik nerimą - akivaizdi tendencija, kad šalyje parlamentinė dauguma ir Vyriausybė koncentruoja valdžią savo rankose“.

V.Orbanas atsakė, kad portugalo pareiškimas neatitinka ES egzistuojančių principų ir atskleidžia ketinimą padidinti nepriklausomos valstybės kontrolę. Be to, pasak premjero, tokia nemotyvuota jo valstybės kritika kelia grėsmę ir kitoms ES šalims.

„Ši ataskaita nesąžininga Vengrijos atžvilgiu, - kalbėjo V.Orbanas. - Joje taikomi dvejopi standartai. Ji nepripažįsta ir netgi neigia vengrų tautos indėlį atnaujinant savo valstybę“.

Balsavimas dėl R.Tavarešo ataskaitos vyks šiandien Strasbūre. Oficialūs Vengrijos asmenys jau pareiškė, kad balsavimo rezultatai neturės jokios teisinės ar finansinės įtakos šaliai. Tačiau Vengrija gali laikinai netekti balso teisės ES.


Susiję

Pasaulis 2140405398461935881

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Orbanas superinis prezidentas. Galime vengrams tik pavydėti, nes pas mus valdžioje parsidavėlių šutvė...

item