Arvydas Juozaitis. Žinių pasaulyje - be žynių

XXI amžiaus karai Ketvirtą savaitę Maskvos Šeremetjevo-II oro uoste sėdintis Edvardas Snoudenas (Edward Snowden) - nūdienos karžygys. Pasaul...

XXI amžiaus karai

Ketvirtą savaitę Maskvos Šeremetjevo-II oro uoste sėdintis Edvardas Snoudenas (Edward Snowden) - nūdienos karžygys. Pasaulio žinių agentūroms jis parūpo labiau negu islamo karai. Po Džuliano Asanžo (Julian Assange), pradėjusio veiklą 2004 m., tai - antras žmogus, kuris be jokių armijų ir sprogmenų sudrebina žinių pasaulį.

XX amžiaus pabaigoje įvykę technologiniai atradimai leido gimti naujiems XXI amžiaus riteriams - blyškiems kompiuterių maniakams. Tad asanžai ir snoudenai, gyvendami malonumų pilną gyvenimą, neuostę parako ir karo, jau gali padegti žinių-sprogmenų sandėlius. Net po JAV pamatais.

XX amžiaus viduryje rašytojai fantastai pranašavo, kad po II pasaulinio karo mūsų laukia religiniai ir psichologiniai karai. Tiesa, juos užgožė šaltasis karas, kuris baigėsi tik 1991 metais, žlugus TSRS imperijai. Porą metų patiksėjo šveicariški taikos laikrodžiai, tačiau bemat ėmė suktis išpranašautų karų mechanizmai. Pamatę krikščionybės išsigimimą, pabudo visokio plauko islamistai, ėmęsi „švento karo“ prieš Vakarus. Savaime aišku, kad pakėlė galvas ir Vakarų pasaulio gynėjai - guru. Tai JAV prezidentai, prezidentais save laikantys senatoriai. Transnacionalinių kompanijų prezidentai. Neatsiliko ir „guru“ tarnaujančios žvalgybos.

Internetas ir privatumo baigtis

JAV nutarė, kad reikia valdyti ne vien ginklu, ne vien pinigais, bet ir žiniomis. Valdyti sielas, kėsinantis į asmeninius gyvenimus. Sparti interneto plėtra leido įgyvendinti šią ideologiją. Guglai ir maikrosoftai sukūrė pasaulio valdymo centrus? Tad argi paliksi tokius centrus be kontrolės? Kas leis jiems veikti „laisvai“? Atsakymas aiškus: centrus reikia valdyti.

Bet ir reikia valdyti. Nes kai vaikinas, vardu Bilas Geitsas (Bill Gates) tapo turtingesnis už kelias Europos valstybes - kas čia per netvarka? Karlas Marksas teisus: tai išsigimimas. Nes kai darbas visuotinis, o pasisavinimas privatus - sprogimas neišvengiamas. Procesą reikia valdyti. O valdymo manija žadina godesnę valdymo maniją. Ir t.t. Tad norom nenorom turėjo ateiti JAV žvalgyba ir įvesti tvarką: tegul bus ir vilkas sotus, ir avis sveika. Juk mus valdo demokratija.

Informacija leidžia koncentruoti pinigus, valdžia leidžia koncentruoti informaciją. Tik visiški  naivuoliai ir vaikai vis dar tiki, kad internetas užtikrina asmens privatumą ir saugumą. Internete nebėra privatumo ir saugumo - bet jo jau ir nebegeidžiama. Atsiradus socialiniams tinklams (feisbukams ir jų hibridams) asmeninio gyvenimo savireklama tapo manija. Globalizacija, pasirodo, išdildo žmogaus moralinį drovumą. Žmogus su malonumu ima apsinuoginti iki visiškai pliko kūno. Tai bent evoliucionavo „homo sapiens“! Ir plepa jis apie save viską, kas tik ant liežuvio galo. Vadinasi, psichologinių kompleksų ir religinių vaizdinių vandenynas ima prilygti Didžiajam vandenynui. Pasaulio žvalgyboms yra kur paplaukioti.

Ir kaip neplaukiosi, kai reikia žinoti, kas ir kur ruošia sprogdinti pasaulį.

Krikščionybė - tai vis dar „wasp“

Kad pasaulyje ir menkėja Europos civilizacijos įtaka, tačiau „baltųjų žmonių“ valdžia nė kiek nemenkėja. Ji tampa vis labiau akivaizdi. Nereikia bijot apie tai kalbėti, nes tai ne rasizmas, o faktas. Japonai gali sukurti tobulas technologijas, kinai gali užtvindyti mūsų kasdienybę savo prekėmis, tačiau nei vieni, nei kiti negimdo naujų idėjų. Visiškai naujų idėjų, atsirandančių kaip stebuklas, kaip Kristus. Regis, ne juokais Dievo-Žmogaus idėja persmelkė Vakarų civilizacijos žmones. Šie ir išsigimdami, ir neigdami Kristų vis dėlto puikiai supranta, ką reiškia „dieviškasis pasaulis“, pasaulis kaip idėja. Ir vakarietis geriausiai žino, kad ne kas kitas, o Šventoji Dvasia veja jo sielą anapus horizonto. Kaip kokį Kolumbą, kuris 1492 metais, pamatęs Karibų salas, sušuko nesąmonę: „Indija!“ Toji nesąmonė buvo Dieviškosios Trejybės žingsnis.

JAV miestus sukūrė iš Europos pasitraukusios labai aktyvių žmonių bendruomenės. Jos labai sparčiai plėtėsi ir kūrė naują pasaulį. Tarsi visai iš nieko. Iki pat XX amžiaus vidurio šiuos milijonus vyrų (būtent vyrų) vadino akronimu WASP (angl. „White-Anglo-Saxon-Protestant“ - baltieji anglosaksai protestantai). WASP buvo ir agresyvūs, ir drąsūs, ir žiaurūs, ir... religingi. Gausių šeimų pradininkai. Žinoma, jie sunaikino turtingą indėnų genčių Ameriką. Tačiau būtent šie žmonės per kelis šimtus metų pastatė miestus, sukūrė pramonės gigantus. WASP pagimdė galingiausią imperiją, kuri ir dabar valdo pasaulį. Pažiūrėkime į nūdienį JAV elitą: jis vis dar primena WASP. Ir nesirengia užleisti vietos po saule.

Dabartiniai blyškūs riteriai

Žinoma, lygia greta vyksta ir degradacijos procesai. Galima sakyti, kad šalutinę Vakarų civilizaciją išeiviai iš Europos sukūrė Australijoje. Tačiau tuos kūrėjus sunku pavadinti WASP broliais. Pirmieji penktojo žemyno gyventojai buvo ne avantiūristai ir religinės bendruomenės, ieškojusios laisvės, bet iš Didžiosios Britanijos tremiami kaliniai, perkeliami elgetos.

Visai nėra keista, kad pirmasis „blyškaus veido riteris“ - australas Džulianas Asanžas. Jis ir išvaizda, ir elgesiu, ir sąlygiška drąsa yra degradavusių WASP vektorius.

Labai panašus, kone to paties plauko brolis, - Edvardas Snoudenas.

Šiuos du jaunus vyrus vienija tiek proto drąsa, tiek egzistencinė baimė. Jie nėra drąsūs žmonės. Nė iš tolo nepanašūs į WASP pirmeivius, tikrus didvyrius. Jau nekalbant apie jų panašumą į islamo teroristus - jokios užuominos apie auką. Savižudybę. Tapę pasaulio įžymybėmis ir jau įėję į jo istoriją, jie labai brangina savų malonumų indą - savus kūnus. Todėl Dž.Asanžas vis lindi svetimų valstybių ambasadose, o E.Snoudenas - komiškai pasislėpęs Rusijos sostinės oro uoste. Ir vienas, ir kitas prašo politinio prieglobsčio po bet kokia vėliava. Net laukinės Nikaragvos ar komiškai diktatoriškos Venesuelos. Jau nekalbant, kad E.Snoudenas net linkęs paaukoti savo atradimą Rusijos žvalgybai.

Pasaulio gelmė

Ką visa tai sako? Atskleidžia lygiagretaus pasaulio trapumą. Žinių pasaulio trapumą. Nors skelbiama, kad žinios valdo pasaulį. Pasaulį visuomet valdė ir valdys valia. Frydrichas Nyčė (Friedrich Nietzsche) šiuo požiūriu nepaneigiamas.

Valdys pasaulį ir žyniai.

Tik kur jie?


Susiję

Įžvalgos 373292753902255611

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonymous rašė...

Ar čia "žinios"(mokslo)="žinios"(naujienos (pranešimai, nuomonės, pletkai))? Panašu, kad antrosios valdo pasaulį. Ir Lietuvą valdo kol kas tikrai valdo ne žyniai (išminčiai).---------StasysG

Anonymous rašė...

Juozaitis kai kada parašo kažką protingo, bet dažniausiai atrodo, kad jis turi problemų.

item