Vengrija perspėja dėl Vokietijos lyderiavimo Europos Sąjungoje

Antradienį kalbėdamas su susirinkusiais diplomatais Vengrijos Ministras pirmininkas užsiminė, kad glaudėjantys santykiai tarp Vokietijos dom...

Antradienį kalbėdamas su susirinkusiais diplomatais Vengrijos Ministras pirmininkas užsiminė, kad glaudėjantys santykiai tarp Vokietijos dominuojamos Europos sąjungos ir Rusijos yra papakankama priežastis žmonėms sunerimti ir patikrinti, ar „jų vaikai visdar kieme“. Neabejotina, kad Viktor Orban žodžiuose šiuo atveju nuskambėjo netiesioginė užuomina apie Hitlerio-Stalino paktą. 

Vargu ar pastarųjų dienų Vengrijos Ministro pirmininko pasisakymai gali pagerinti jo ir taip sueižėsusius santykius su ES bei Vokietija. Antradienį siekdamas perspėti dėl šios valstybės lyderystės Europos Sąjungoje premjėras pasitelkė dar gyvą Antrojo pasaulinio karo atminimą.

„Kai žmogus perskaito, jog Vokietijos dominuojama Europos sąjunga bei Rusija atnaujino draugiškus santykius, jis pažvelgia laukan įsitikinti, kad jo vaikai vis dar kieme“- taip, pasak Vokietijos naujienų agentūros DPA, V. Orban kalbėjo antradienį vykusiame kasmetiniame Vengrijos ambasadorių susitikime. Ministro pirmininko komentaras nuskambėjo kaip atsakas į vieno diplomatų klausimą apie ES ir Rusijos santykius. 

Daugybė žmonių Centrinėje ir Rytų Europoje su nepasitikėjimu žvelgia į bet kokius ženklus, leidžiančius įtarti apie glaudėjančius Maskvos ir Berlyno santykius, mat jie dar pamena Hitlerio bei Stalino pasirašytą nepuolimo sutartį, Europą padalijusią į Sovietų sąjungos ir Vokietijos įtakos zonas. 

Praeityje Orbanas jau yra susilaukęs tarptautinės kritikos dėl to, jog susilpnino demokratines Vengrijos institucijas paskelbdamas naują konstituciją bei gausybę kitų kontraversiškai vertinamų įstatymų. 

Dar gegužę kalbėdamas apie Vokietijos politiką Vengrijos atžvilgiu V. Orbanas užsiminė apie nacių tankus, tuo išprovokuodamas neįprastai aštrius Vokietijos Užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle priekaištus. 

Šaltinis: www.spiegel.de


Susiję

Pasaulis 2755376506042568164

Rašyti komentarą

item