Parapijiečio laiškas. Ar Vadaktėlių parapija bus optimizuota kaip ir mons. A. Svarinsko butas?

Kovo 10-tąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, Vadaktėlių Šv. Jono Nepomuko bažnytėlėje šv. Mišias aukojo Panevėžio vys...

Kovo 10-tąją, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, Vadaktėlių Šv. Jono Nepomuko bažnytėlėje šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Genadijus Linas Vodopjanovas. Žmonės pamatė savo vyskupą, bet susitikimas paliko jiems ne džiaugsmą, o nerimą. Pasibaigus šv. Mišioms buvo paprašyta pakelti rankas, kas gyvena Vadaktėliuose. Suskaičiavo: devyni. Tądien kartu meldėsi daug daugiau žmonių, nes čia visuomet suvažiuoja tie, kam Vadaktėliai – brangūs namai, nors gyvenimas ir nubloškė kitur.

Tą sekmadienį žmonės sutrikę žiūrėjo vieni į kitus: kam skaičiavo? kodėl suskaičiavo tik tiek? Nieko nepaaiškino, nesikalbėjo... 

Imta nerimauti: gal ketina uždaryti bažnytėlę, panaikins parapiją? Gal išgirsime populiariausią šiandien paaiškinimą – „Neapsimoka“? 

Jau plačiai pasklido žinia, kad Vilniuje buvo parduotas istorinis monsinjoro Alfonso Svarinsko butas, kur rinkdavosi Nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrėjai kun. Mykolas Krupavičius, rašytoja Petkevičaitė-Bitė ir kiti Tautos šviesuoliai. Čia jie svarstė Nepriklausomos Lietuvos kūrimo planus. Šis butas buvo ir pasipriešinimo sovietijai simbolis. Bet vadovaujant Genadijui Linui Vodopjanovui jis buvo parduotas – nepaisant paskutinės monsinjoro A. Svarinsko valios, nes neparduoti ir išsaugoti jį kaip Tautos istorijos paminklą „neapsimoka“. Po šito visko gali sulaukti ir Vadaktėlių šventovė. 

O Vadaktėlių bažnyčia turi nuostabią istoriją. Ji atverta seniai – XVIII a. antroje pusėje. 1902–1905 metais čia dirbo dėl lietuvybės darbų bažnytinės vadovybės ištremtas kun. Juozas Tumas–Vaižgantas. Bažnyčia tebesaugo Garšvių knygnešių, Maironio apsilankymų atmintį, tauriosios Urbšių giminės maldas. Atrodo, ji turėtų būti saugoma ir kaip šventa Tautos istorinės atminties vieta. 2007 metais ji buvo įrašyta į Kultūros vertybių registrą.

Per visus sunkmečius Lietuvos Bažnyčios ir Tautos istorijos sargyboje stodavo kunigai. Daugybę tokių istorijų aprašė ir Lietuvos katalikų bažnyčios Kronika. Popiežius Pranciškus, atvykęs į Lietuvą, ypatingai ragino saugoti ir branginti savo Tautos šaknis, puoselėti jos istorijos atminimą. 

Nejaugi iš Panevėžio vyskupo Genadijaus Lino Vodopjanovo išgirsime: „Neapsimoka“, ir Vadaktėlių Šv. Jono Nepomuko bažnytėlė bus uždaryta? 

Vadaktėlių parapijietis (nepakėlęs rankos)

P. S. Aplanko mintis, kad laikas imti leisti „Šiandienos Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką“ ir skelbti tokius faktus.

Susiję

Skaitiniai 6819880446673893841

Rašyti komentarą

item