Imigrantės moterys – „tiksinti bomba“ Švedijai

www.tiesos.lt Trifa Širė (Trifa Chireh), Švedijos regionų pensijų ekonomistė DN Debatt skiltyje rašo, kad didelis užsienyje gimusių moterų n...

www.tiesos.lt

Trifa Širė (Trifa Chireh), Švedijos regionų pensijų ekonomistė DN Debatt skiltyje rašo, kad didelis užsienyje gimusių moterų nedarbas yra pensijų sistemoje „tiksinti bomba“

„Šiandien beveik kas antra (43 proc.) ne Europoje gimusi moteris nedirba, o kaip darbo jėgos dalis 25 proc. neturi darbo. Dauguma jų pagal dabartinę pensijų sistemą bus priklausomos nuo valstybės išmokų, pavyzdžiui, paramos senatvėje ir priedų būstui“.

Taip naujienų portalo Dagens Nyheter debatų straipsnyje rašo Švedijos regionų pensijų ekonomistė Trifa Širė.

Ji mini parlamentinio vertinimo ir tyrimų sekretoriato pokalbių su įdarbinimo agentais rezultatus. Šie rodo, kad naujai atvykusios moterys, turinčios žemą išsilavinimą, dalyvauja parengiamuosiuose ir orientuojančiuose mokymuose pagal įveiklinimo programą, tačiau „reikšmingai nepriartėja prie darbo rinkos“.

Valstybės kontrolės atliktas patikrinimas rodo, kad net 70 proc. įveiklinimo programos dalyvių, kurios buvo išregistruotos iš valstybinės įdarbinimo tarnybos ir neturėjo darbo, apskritai pasitraukė iš darbo rinkos.

Trifa Širė teigia, jog vyriausybė turi imtis veiksmų, kad ateityje būtų išvengta pensijų krizės. Ji siūlo keletą priemonių, įskaitant įmokų pensijai didinimą, didesnį užsienyje gimusių moterų įtraukimą į darbo rinką pasitelkiant tikslines kalbines priemones ir mažesnes įdarbinimo išlaidas, bei nustatyti, kad darbas visą darbo dieną taptų norma. Kitas pasiūlymas apima tikslinės informacijos apie pensijas moterims migrantėms teikimą, tuo pačiu mažinant kraštutinį poveikį pensijų sistemai.

„Dabar Vyriausybė, pensijų grupė ir ne paskutinis eilėje Darbo rinkos departamentas turi imtis visapusiškų priemonių iniciatyvos, kad užsienyje gimusios taip pat gautų priimtiną pensiją. Nesiėmus veiksmų dabar, Švedijai ir būsimiems pensininkams tai brangiai kainuos,“ – rašo Trifa Širė.

Šaltinis: friatider.se

Susiję

Pasaulis 4412870618618634509

Rašyti komentarą

item