Con Coughlin. Kaip Bidenas galėtų iškart nutraukti teroristų atakas Raudonojoje jūroje?

Jei J. Bideno administracija tikrai rimtai nusiteikusi kovoti su Irano remiamų husių sukilėlių keliama grėsme tarptautinei laivybai Raudonoj...

Jei J. Bideno administracija tikrai rimtai nusiteikusi kovoti su Irano remiamų husių sukilėlių keliama grėsme tarptautinei laivybai Raudonojoje jūroje, ji turi leisti imtis ryžtingų karinių veiksmų, kurie atgrasytų Irano įgaliotinį nuo tolesnių išpuolių.

Tuo metu, kai Iranas nenori išprovokuoti tiesioginės konfrontacijos su JAV ir jų sąjungininkais reaguodamas į Gazos krizę, Teheranas vietoj to nusprendė pasitelkti įvairius savo įgaliotinius Artimuosiuose Rytuose savo nešvariam darbui atlikti.

Dėl to Irano kontroliuojama šiitų musulmonų teroristinė organizacija "Hezbollah" pietų Libane kasdien rengia išpuolius prieš šiaurės Izraelį, o Irano remiamos sukarintos grupuotės vien nuo spalio vidurio daugiau kaip 100 kartų taikėsi į JAV karinius taikinius Sirijoje ir Irake ir mažiausiai 151 kartą nuo prezidento Joe Bideno darbo pradžios, siekdamos išstumti JAV iš naftos turtingų Artimųjų Rytų.

Tačiau bene sėkmingiausia strategija buvo Irano pastangos sutrikdyti pasaulinę laivybą Raudonojoje jūroje, skatinant husių sąjungininkus Jemene suintensyvinti išpuolius regione.

Per Jemene ilgai trunkantį pilietinį karą husiai itin priklausė nuo Irano karinės ir finansinės paramos. Dauguma husių naudojamų ilgojo nuotolio raketų ir bepiločių orlaivių yra Irano kilmės.

Vakarų saugumo pareigūnai dabar mano, kad Iranas teikia husių grupuotės nariams karinę pagalbą, reikalingą tarptautinei laivybai Raudonojoje jūroje atakuoti, ir tai yra suderintų pastangų sutrikdyti pasaulio ekonomiką dalis.

Dauguma husių išpuolių įvykdyta 16 mylių pločio Bab-el-Mandebo sąsiauryje, jungiančiame Indijos vandenyną su Raudonąja jūra, kuris yra pagrindinis Sueco kanalo prieigos taškas. Apskaičiuota, kad šiuo keliu, kuris yra gyvybiškai svarbus naftos siuntoms iš Persijos įlankos į Europą ir Šiaurės Ameriką, vyksta apie 12 proc. pasaulio prekybos.

Taikinys pasaulinei laivybai yra išbandyta ir patikima Irano režimo taktika. Devintojo dešimtmečio Irano ir Irako karo metu Iranas reguliariai bandė sutrikdyti laivybą per siaurą Hormūzo sąsiaurį, rengdamas greitaeigių katerių su Islamo revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) įplaukos į Persijos įlanką atakas ir taip bandydamas pakenkti pasaulio ekonomikai.

Iranas bando taikyti tą pačią taktiką, kad sutrikdytų pasaulinę prekybą, vykstančią per Sueco kanalą, skatindamas savo įgaliotuosius husių grupuotės atstovus naudoti panašius metodus Raudonojoje jūroje.

Saugumo pareigūnai pastebėjo, kad labai padaugėjo išpuolių prieš laivybą regione, kuriuos vykdo husių teroristai, naudojantys greitaeiges valtis ir taikantys tą pačią taktiką, kurią IRGC sėkmingai naudojo Hormūzo sąsiauryje devintajame dešimtmetyje.

Be to, husiai naudojo Irano gamybos raketas ir dronus laivybai atakuoti, taip pat rengė išpuolius prieš Izraelį. Husiai teigia, kad pirmiausia taikosi į laivybą, susijusią su Izraeliu, nors dauguma išpuolių buvo nukreipti prieš laivus, vykstančius į kitas paskirties vietas.

Husių išpuoliai surengti po to, kai aukšto rango Irano pareigūnai paragino vadinamosios Irano pasipriešinimo ašies narius, t. y. įvairias islamistines teroristines grupuotes, įskaitant "Hezbollah" ir "Hamas", imtis prevencinių veiksmų atsakant į Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože, kuriuo siekiama sunaikinti "Hamas" teroristų infrastruktūrą.

Šį mėnesį suaktyvėjęs husių aktyvumas paskatino JAV ir jų sąjungininkus paskelbti griežtą pareiškimą, kuriame smerkiami išpuoliai prieš laivybą ir įspėjama, kad jei husių grupuotė nesiliaus, ji susidurs su savo veiksmų pasekmėmis.

Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime, kurį iš viso pasirašė 12 šalių, įspėjama:

"Tegul mūsų žinia būna aiški: raginame nedelsiant nutraukti šiuos neteisėtus išpuolius ir paleisti neteisėtai sulaikytus laivus ir įgulas. Husiai prisiims atsakomybę už pasekmes, jei ir toliau kels grėsmę žmonių gyvybėms, pasaulio ekonomikai ir laisvam prekybos srautui svarbiausiuose regiono vandens keliuose".

Be JAV, deklaraciją pasirašė Jungtinė Karalystė, Australija, Bahreinas, Belgija, Kanada, Danija, Vokietija, Italija, Japonija, Nyderlandai, Kanada ir Naujoji Zelandija.

JAV ir jų sąjungininkės, įskaitant Didžiąją Britaniją ir Prancūziją, regione jau sutelkė galingą karinio jūrų laivyno armadą, kad galėtų kovoti su husių grėsme. Per vieną neseniai įvykusį incidentą husių kariai neteko mažiausiai dešimties kovotojų po to, kai tris jų laivus Raudonojoje jūroje atrėmė JAV pajėgos.

Nuo lapkričio mėn. husiai, naudodami raketas, dronus ir greitaeigius laivus, Raudonojoje jūroje komercinę laivybą atakavo daugiau kaip 20 kartų.

Nepaisant to, kad nuolatiniai išpuoliai trikdo veiklą, o daugelis didžiųjų laivybos bendrovių dabar atsisako vykdyti veiklą Raudonosios jūros rajone, J. Bideno administracija ir toliau nesiryžta patvirtinti ryžtingų karinių veiksmų, reikalingų husių grėsmei likviduoti.

Kaip ir dviprasmiško J. Bideno atsako į Ukrainos krizę atveju, kai JAV paramą Kijevui ribojo baimė išprovokuoti Maskvą, Baltieji rūmai, atrodo, nenori pritarti ryžtingiems kariniams veiksmams prieš husius, kurie galėtų paskatinti konfrontaciją su Iranu.

J. Bideno administracija turi suprasti, kad, kai kalbama apie santykius su autokratinėmis valstybėmis, tokiomis kaip Rusija ir Iranas, brutali jėga yra vienintelė kalba, kurią jos supranta, o menkiausia silpnumo užuomina bus su džiaugsmu panaudota jų naudai.

Būtų geriau, kad Iranas būtų susirūpinęs dėl JAV veiksmų, nesvarbu, ar jie būtų kariniai, ar susiję su režimo valdžia.

Nors pranešama, kad Pentagonas parengė keletą smūgių Jemene įsikūrusiems sukilėliams variantų, Baltieji rūmai atsisakė duoti sutikimą.

Pranešama, kad JAV nacionalinio saugumo pareigūnai dabar bendradarbiauja su sąjungininkais, pavyzdžiui, Jungtine Karalyste, siekdami išnagrinėti kitas galimybes, įskaitant slaptas operacijas, kurios apimtų specialiųjų pajėgų, galinčių išjungti husių greitaeigių katerių variklius arba sprogmenis, kad jie būtų nuskandinti, kai yra uoste, dislokavimą.

JK žiniasklaidoje jau buvo pranešimų, kad specialiosios pajėgos buvo pasitelktos siekiant sunaikinti husių laivus, naudojamus pasaulinei laivybai atakuoti.

Be abejo, kadangi husiai nerodo jokių ženklų, kad ketina nutraukti savo išpuolius, o pasaulinės laivybos trikdžiai kasdien vis didėja, Bideno administracija turi parodyti, kad netoleruos Irano bandymų kelti grėsmę pasaulio ekonomikai.

Užuot nerimavusios dėl to, kokį atsaką JAV vadovaujami kariniai veiksmai gali išprovokuoti iš Irano, JAV ir jų sąjungininkės turi parodyti, kad jos ryžtingai pasipriešins Irano ir jo įgaliotinių taikomai teroro taktikai, ir leisti imtis bekompromisių karinių veiksmų, kurie kartą ir visiems laikams nutrauktų husių išpuolius svarbiausiuose laivybos keliuose.

versta iš gatestoneinstitute.org



Susiję

Įžvalgos 5417227968986646685

Rašyti komentarą

item