Naujoji Lenkijos vyriausybė įteisins vienalytę „santuoką“?

Naujoji Lenkijos vyriausybė, gavusi Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisinį diktatą, gali būti pasirengusi paspartinti tos pačios lytie...

Naujoji Lenkijos vyriausybė, gavusi Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) teisinį diktatą, gali būti pasirengusi paspartinti tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą.

Antradienį Strasbūre įsikūręs EŽTT paskelbė sprendimą, kuriame šešių balsų persvara prieš vieną pareiškė, kad dabartiniai Lenkijos įstatymai, pagal kuriuos santuoka pripažįstama tik tarp vyro ir moters, pažeidžia Europos žmogaus teisių konvencijos 8 straipsnyje įtvirtintą "teisę į pagarbą privačiam ir šeimos gyvenimui".

EŽTT, kuris dažnai kaltinamas tuo, kad yra technokratinė institucija, primetanti Europos nacionalinėms valstybėms socialiai liberalias vertybes, šį sprendimą priėmė reaguodamas į penkių tos pačios lyties porų skundą.

Nors sprendime pabrėžiama, kad EŽTT negali priversti jokios nacionalinės valstybės priimti įstatymus dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės arba jos nepripažinti, jis sumenkino Lenkijos valstybės "tradicinę santuokos kaip vyro ir moters sąjungos sampratą", kurią pasitraukianti PiS vyriausybė nurodė kaip vieną iš priežasčių nepripažinti homoseksualų sąjungų.

Tai ne pirmas kartas, kai EŽTT kaltinamas kišimusi į suverenių valstybių reikalus, susijusius su LGBT klausimais. 2010 m. Teismas prisidėjo prie to, kad Italijos vyriausybė būtų priversta pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, kai buvo išnagrinėta panašaus turinio byla Oliari prieš Italiją.

Nepaisant to, kad Lenkija garsėja kaip konservatyvi tvirtovė, ji jau seniai yra kultūrinių karų, susijusių su abortų ir LGBT klausimais, sūkuryje. Ją nuolat puola progresyvios NVO, o tai savo ruožtu buvo pagrindinis konservatyvios PiS susitelkimo taškas.

Spalio mėn. pažangiosios jėgos pasiekė didelę pergalę, nes PiS prarado daugumą Lenkijos parlamente, kad galėtų valdyti, ir perėjo į buvusio Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko vadovaujamą didžiąją koaliciją.

Šią savaitę EŽTT priimtu sprendimu paskelbta nutartis dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės gali būti pirmoji salvė liberalios politikos srityje, kurią įgyvendins naujoji Donaldo Tusko vyriausybė. Naujai paskirtas Ministras Pirmininkas teigė, kad LGBT pripažinimas būtų didelė simbolinė pergalė prieš senąjį PiS režimą, nors D. Tuskas rinkimų kampanijos metu iki minimumo sumažino abortų ir kitų socialinių klausimų svarbą.

Vienas iš pirmųjų D. Tusko ministrų kabineto paskyrimų buvo kairiųjų radikalų atstovės Katažynos Kotulos paskyrimas lygybės ministre. 

Tikimasi, kad vėliau šią savaitę EŽTT paskelbs panašų liberalaus turinio sprendimą, šį kartą ginčijant Varšuvos abortų įstatymus.

D. Tusko administracija ne tik vykdo įvairią liberalią politiką, bet ir jau pradėjo agresyvaus institucinio valymo nuo konservatyvių pilietinės visuomenės elementų planus, nes daugelis baiminasi, kad artimiausiais metais šalis gali pasukti anksčiau konservatyvių valstybių, tokių kaip Airija, keliu.

versta iš europeanconservative.com

Susiję

Šeimos politika 5315527670818432902

Rašyti komentarą

item