Buvęs Estijos prezidentas: „Tos pačios lyties asmenų santuokos supriešintų Estijos visuomenę“

www.pozicija.org Tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimas suskaldytų ir supriešintų Estijos visuomenę, todėl negalima skubėti, teigia E...

www.pozicija.org

Tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimas suskaldytų ir supriešintų Estijos visuomenę, todėl negalima skubėti, teigia Estijos konservatyvios liaudies partijos (EKRE) garbės pirmininkas Arnoldas Ruutelis.

Buvęs Estijos prezidentas savo pastabas išsakė prieš šeštadienį Parnu mieste vykusį EKRE suvažiavimą, kuriame buvo renkamas naujas lyderis – jame Martinas Helme didele persvara laimėjo prieš Peeterį Ernitsą.

Partijos garbės pirmininkas, neseniai atšventęs 95-ąjį gimtadienį, taip pat perspėjo dėl, jo nuomone, migracijos grėsmės ir paragino grįžti prie vietos valdžios sistemos, kuri Estijoje veikė iškart po nepriklausomybės atkūrimo.

Buvęs prezidentas sakė: “Šiandien galime teigti, kad priėmus šį įstatymą mūsų visuomenėje kiltų didelis susiskaldymas. Tuomet kyla klausimas – kodėl mes norime tai padaryti taip skubotai būtent dabar?”

“Mūsų Riigikogu ruošiasi priimti tos pačios lyties asmenų santuokos įstatymą. Tačiau tokie sprendimai neturėtų būti priimami be tvirto mūsų piliečių palaikymo. Statistika rodo, kad iš 193 JT šalių tik 32 valstybės yra priėmusios tokį įstatymą, o Baltijos šalių tarp jų kol kas nėra.”

Buvęs prezidentas Ruutelis taip pat turėjo ką pasakyti apie dabartinę padėtį Europoje: “Gyvename tokioje situacijoje, kai Europoje vyksta mirtinas karas. Sunku numatyti agresyvius planus, kurie kyla iš mūsų kaimyno. Tačiau esu įsitikinęs, kad mes ir toliau sugebėsime apsaugoti savo šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą.”

EKRE garbės pirmininkas savo pranešime taip pat pabrėžė sunkią Estijos demografinę padėtį ir mažą gimstamumą, taip pat galimą migracijos spaudimą – visa tai jis įvardijo kaip didelį susirūpinimą keliančias problemas.

Kadenciją baigiantis Isamaa vadovas taip pat atkreipė dėmesį į sunkią vietos savivaldybių finansinę padėtį ir kaip išeitį pasiūlė atkurti dviejų pakopų vietos savivaldos formą.

Apskritai “mūsų protėvių pasirinkimas likti čia, šioje Suomijos įlankos pusėje, neabejotinai buvo teisingas. Estų kalba ir keturi metų laikai apsaugojo mus nuo didelio tautybių susimaišymo”, – teigė Ruutel.

“Tačiau dabar pereikime prie pasaulinio lygmens: mokslininkai apskaičiavo, kad norint išmaitinti pasaulio gyventojus, vienam gyventojui reikia maždaug 0,2 hektaro dirbamos žemės. Estijoje šis skaičius jau dabar yra daugiau nei tris kartus didesnis. Tai reiškia, kad nėra abejonių, jog migracijos spaudimas Estijai per ateinantį pusšimtį metų padidės keleriopai”, – tęsė jis.

Pasak Ruutelio, taip pat reikalingas veiksmingas konservatyvus analitinis centras, kuriame dalyvautų jo partija.

ERR internetinis naujienų portalas estų kalba visą kalbą estų kalba paskelbė čia.

Buvęs Komunistų partijos narys ir Estijos SSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo pirmininkas, Estijos nepriklausomybės atkūrimo ir Sovietų Sąjungos žlugimo metais Arnoldas Ruutelis buvo antrasis nepriklausomos Estijos prezidentas po 1991 m. ir ėjo šias pareigas 2001-2006 metais.

Šaltinis: news.err.ee

Susiję

Šeimos politika 6363142456107159429

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Arnoldas Ruutelis - puikus Estijos prezidentas. Jį galima lyginti su mūsų Algirdu Brazausku.

item