Šeši tūkstančiai JAV valstybinių mokyklų slepia nuo tėvų jų vaikų „lyties keitimą“

Daugiau nei 3,2 mln. JAV valstybinių mokyklų mokinių taikomos gairės, pagal kurias tėvai negali žinoti, ar jų vaikas klasėje yra kitos nei s...

Daugiau nei 3,2 mln. JAV valstybinių mokyklų mokinių taikomos gairės, pagal kurias tėvai negali žinoti, ar jų vaikas klasėje yra kitos nei savo biologinės lyties – tai gali tapti nacionaline politika, jei gegužę bus patvirtinti prezidento J. Bideno „Title IX“ pasiūlymai.

Pagal konservatyvios grupės „Tėvai, ginantys švietimą“ sudarytą ir laikraščiui „The Post“ perduotą sąrašą, mažiausiai 168 apygardose, valdančiose 5 904 mokyklas visoje šalyje, galioja taisyklės, neleidžiančios dėstytojams ir darbuotojams atskleisti tėvams mokinio lyties statuso be jo sutikimo.

3 268 752 mokiniai, kuriems taikomos tokios taisyklės, mokosi įvairiuose rajonuose – dideliuose ir mažuose, pasiturinčiuose ir skurdžiuose, miesto ir kaimo, raudonuosiuose ir mėlynuosiuose – nuo Šiaurės Karolinos iki Aliaskos.

Į neišsamų sąrašą įtraukti du didžiausi šalies mokyklų rajonai – Čikagos viešosios mokyklos ir Los Andželo jungtinis mokyklų rajonas, taip pat kiti miestų rajonai, pavyzdžiui, Vašingtono viešosios mokyklos, Baltimorės miesto viešosios mokyklos, San Francisko jungtinis mokyklų rajonas, Portlando viešosios mokyklos ir Sietlo viešosios mokyklos.

Sąraše taip pat yra 11 apygardų mėlynai mėlynuose universitetiniuose miestuose: Berklyje ir Palo Alto, Kalifornijoje; Niu Heivene, Konane; Ajovos mieste, Ajovoje; An Arbore, Mičigane; Hanoveryje, Šiaurės Karolinos valstijoje; Durhame, Šiaurės Karolinos valstijoje; ir Madisone, Visagine, taip pat 11 apygardų raudonajame Aidaho valstijoje, 16 apygardų violetinėje Pensilvanijoje ir septynios apygardos Virdžinijoje, kur respublikonas Glennas Youngkinas 2021 m. buvo išrinktas iš dalies dėl to, kad suteikė tėvams didesnę įtaką jų vaikų švietimui.

Sąraše yra trys Niujorko mokyklų rajonai: Bafalo miesto, Braitono, esančio netoli Ročesterio, ir Leik Džordžo ežero Adirondakų kalnuose.

Devyni sąraše esantys rajonai yra Naujajame Džersyje – įskaitant Fairview, Garfield ir Tenafly Bergeno apygardoje.

Nicole Neily, organizacijos „Tėvai gina švietimą“ prezidentė, laikraščiui „The Post“ teigė, kad šis sąrašas „tik pradeda atskleisti tai, kas vyksta už uždarų durų Amerikos mokyklose“.

„Šis tyrimas rodo, kad tėvų atstūmimo politika yra problema nuo Rytų iki Vakarų pakrantės ir kad gyvenimas raudonojoje valstijoje nereiškia, jog šeimos automatiškai apsaugotos nuo šios problemos“, - sakė N. Neily.

„Be jokios abejonės, yra šimtai (jei ne tūkstančiai) kitų mokyklų, kuriose galioja panašios taisyklės. Raginame visus atkreipti dėmesį ir pranešti mums, jei ką nors panašaus rastų savo kieme.“

„Tokia politika yra visur ir ne visada užrašyta“, - pritarė Lukas Bergas (Luke Berg) iš Viskonsino teisės ir laisvės instituto.

„Neturiu tokio išsamaus sąrašo kaip PDE, bet, atsižvelgdamas į tai, ką girdėjau iš tėvų, manyčiau, kad tai dar labiau paplitę nei jų užfiksuoti 6 000 atvejų.“

„Mūsų nuomone, - pridūrė Bergas, - visa ši politika pažeidžia tėvų konstitucines teises, numatytas Jungtinių Valstijų konstitucijoje ir galbūt daugelio valstijų konstitucijose.“

Nepaisant teisinių ginčų, 2022 m. liepą Bideno administracija pasiūlė naujas „Title IX“ taisykles, kurios leistų mokyklų apygardų darbuotojams visoje Amerikoje neteikti tėvams informacijos apie lytį, taip sukuriant galimą kovą tarp federalinės vyriausybės ir raudonųjų valstijų.

Dėl šios politikos kai kuriuose rajonuose jau pradėta teisinių veiksmų, o jos priešininkai apima visą politinį spektrą.

Praėjusį lapkritį transseksualų klinikinis psichologas konservatyvios teisininkų grupės vardu pateikė santrauką, kurioje pateikė ieškinį Montgomerio apygardos (Md.), apimančios kai kuriuos garsiausius šalies sostinės priemiesčius, mokyklų apygardai.

Psichologė, daktarė Erica Anderson, trumpajame pranešime teigė, kad socialinė transformacija mokykloje vaikystėje „yra svarbus ir potencialiai gyvenimą galintis pakeisti sprendimas, kuriam priimti dėl daugelio priežasčių būtinas tėvų dalyvavimas“.

„Nenoriu, kad mane ištrintų kaip translytį asmenį, ir nenoriu, kad iš ko nors būtų atimtos prerogatyvos ar tapatybė, - sausio mėnesį ji sakė laikraščiui „New York Times“, - tačiau šiuo atveju aš prisijungiu prie žmonių, kurie nori ginti tėvų interesus.“

Vernadette Broyles, vadovaujanti konservatyviai Vaikų ir tėvų teisių kampanijai, taip pat įsitraukė į šią teisinę kovą, ragindama ir mokyklų rajonus, ir lyties klinikas sustabdyti politiką, dėl kurios tėvai lieka nežinioje. 

Jos teigimu, tokios gairės pažeidžia tėvų teisę į privatumą, įtvirtintą 1974 m. Šeimos švietimo teisių ir privatumo įstatyme (FERPA), taip pat tėvų 14-osios pataisos teises.

„Teisę į privatumą turi tėvai dėl vaiko, o ne vaikas prieš tėvus“, - pernai laikraščiui „Washington Free Beacon“ sakė Broyles, teigdama, kad mokyklų vadovai ir mokytojai užsiima „sąmoningu nutylėjimu, įvarydami pleištą tarp vaikų ir tėvų tuo metu, kai vaikams labiausiai reikia tėvų“.

Šiuo metu Broyles atstovauja pranešėjai Jamie Reed, 42 metų buvusiai Vašingtono universiteto transseksualų centro Sent Luise atvejo vadybininkei.

Vasario mėn. J. Reed „The Free Press“ sakė, kad lyties klinikoje vaikams buvo atliekamos „moraliniu ir medicininiu požiūriu siaubingos“ procedūros, kartais be informuoto tėvų sutikimo.

Remiantis Viljamso instituto (Williams Institute) prie Kalifornijos universiteto Teisės mokyklos (UCLA Law School) ataskaitomis, nuo 2017 m. jaunuolių, kurie identifikuojasi kaip transseksualai, dalis padvigubėjo – nuo 0,7 proc. iki 1,4 proc.

Kova dėl vadinamųjų „tėvų teisių“ mokyklose transseksualų klausimais pateko į nacionalinių laikraščių antraštes Youngkino gubernatoriaus rinkimų kampanijos metu po to, kai „nebinariniu“ save vadinantis paauglys seksualiai užpuolė dvi paaugles mergaites vidurinės mokyklos tualetuose prašmatnioje Loudoun apygardoje.

Per pirmuosius savo darbo metus 56 metų Youngkinas ėmėsi atšaukti savo pirmtako, demokrato Ralpho Northamo (Ralfo Nortamo), nustatytą politiką, įskaitant leidimą mokiniams naudotis tualetais ar žaisti sporto komandose, kurios neatitinka jų biologinės lyties.

„Tai nėra kontraversiška“, - spalį CNN sakė R. Youngkinas. Ankstesnė administracija turėjo politiką, kuri neįtraukė tėvų ir, tiesą sakant, ypač nereikalavo tėvų dalyvavimo.

„Jei tėvai iš tikrųjų nori, kad jų vaikas galėtų pakeisti įvardį, vardą ar naudotis tualetu, jei tėvai taip nusprendžia, tuomet teisiškai mokyklos taip ir padarys.“

Youngkino biuras iš karto neatsakė į „The Post“ prašymą pakomentuoti situaciją.

Susiję

Ugdymo politika 8858471868232982433
item