Ramūnas Aušrotas. Ar mūsų valdžia tikrai myli šeimą?

Autoriaus Facebook LR Vyriausybė pateikė Seimui Darbo kodekso ir kitų įstatymų pakeitimus, skirtus įgyvendinti ES Direktyvą 2010/18/ES*  Ši ...


LR Vyriausybė pateikė Seimui Darbo kodekso ir kitų įstatymų pakeitimus, skirtus įgyvendinti ES Direktyvą 2010/18/ES* 

Ši direktyva iš tiesų turi vieną ir vienintelį tikslą - užtikrinti didesnį tėvų (vyrų) įsitraukimą į vaikų priežiūrą.

Tuo tikslu direktyva nustato dviejų neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų tėvams vyrams reikalavimą ir siekia, kad ES valstybėse narėse jis būtų įdiegtas.** Direktyvos esmė - kad tėvas bent du mėnesiu realiai būtų namie su vaiku. Ir tai yra gerai. Formą - kaip tai padaryti - kiekviena šalis pasirenka pati. 

Lietuvoje tą padaryti buvo galima labai paprastai -  DK jau esamas tėvystės atostogas prailginti iki dviejų (arba trijų) mėnesių,  leidžiant jas paimti dalimis ir nereikalaujant mamai privaloma tvarka grįžti į darbo rinką.

Tačiau buvo pasirinktas sudėtingas ir klampus kelias. Klausimas yra kodėl?

Atsakymai yra trys.

Pirmas - ideologinis, kylantis iš mąstymo, kad tėvas tai tik kita mama, tad koks skirtumas kas vaiką prižiūri. Tokia logika galioja, jei vaiką augina "dvi mamos" ar "du tėčiai". Bet ji negalioja, jei vaikas auga prigimtinėje šeimoje. Tokia logika igoruoja mokslo duomenimis patvirtiną faktą, kad primaisiais vaiko augimo metais kūdikui formuojasi saugaus prieraišumo mechanizmas***, ir visų pirma - per kūdikio ir mamos ryšį, kuris yra užmezgamas ir įtvirtinamas krūtimi maitinant vaiką. Na, o apie tai, kad maitindama krūtimi kūdikį motina padeda gamtai tverti vaiko imuninę sistemą ir atsparumą ligoms, net neverta kalbėti.

Antras - pragmatinis, nulemtas valstybės pasirinktos demografinės  politikos.  Jei paimsite į rankas LR Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo planą, ir atidžiai įsiskaitysite, ypač gretindami švietimo ir socialinės apsaugos sričių uždavinius, tai išryškės schema, kaip socialinės apsaugos sistemos tvarumo ir darbo jėgos stygiaus problemas, kurias sukėlė išties baisi demografinė šalies situacija, yra siekiama spręsti šeimos gerovės sąskaita. Tai ketinama daryti iš esmės keturiomis priemonėmis, o viena iš jų - ankstesnis moterų gražinimas į darbo rinką.**** 

Beje, šią, valstybės pasirinktą demografinę politiką integraliai papildo ir pratęsia liberalų pateiktas  „Šeimos paketas", numatantis pvz. vaiko priežiūros kambarius darbo vietose. 

Trečias - uilitaristinis, socialinės politikos.  Prisidengiant ES Direktyvos įgyvendinimu iš esmės peržiūrėta vaiko priežiūros išmokų sistema.  Tikslas - tvarus Sodros biudžetas, o tai reiškia - taupyti šeimų sąskaita. Būtent todėl pasirinkta prie esamos vaiko priežiūros sistemos ne pridėti du apmokamus mėnesius tėvams (kas būtų reiškę daugiau Sodros išlaidų), bet performatuoti visą išmokų sistemą.

Pats pasiūlymas sumodeliuotas taip, kad ženkliai blogina tų šeimų, kurios renkasi dviejų metų vaiko auginimo atostogas, finansinę padėtį, ir truputį gerina tų šeimų, kurios pasirenka vienų metų vaiko auginimo atostogas, finansinę padėtį. 

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija tiksliai paskaičiavo, kaip pasireikš finansinis spaudimas grįžti į darbą pakeitus vaiko priežiūros išmokų sistemą (skaidrėje)

Kaip teisingai pastebėjo Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija

Direktyvos nenumato PAREIGOS sumažinti išmokas ar nustatyti išmokų ribas, bet numato pareigą sukurti motyvacinę sistemą, kad abu šeimos nariai prisidėtų prie vaikų priežiūros.

Dar daugiau, Europos Komisijos direktyva, numatanti pokyčius vaiko priežiūros srityje akcentuoja, jog ES šalys ją įgyvendindamos neblogintų esamos tose šalyse naujagimio susilaukusiųjų padėties. 

Direktyvoje imperatyviai rašoma,  kad "šios direktyvos įsigaliojimo dieną įgytos teisės turėtų būti taikomos toliau, nebent šia direktyva būtų nustatytos palankesnės nuostatos." Lygiai taip pat, "įgyvendinant šią direktyvą, neturėtų būti mažinamos esamos teisės pagal Sąjungos teisę ir jos įgyvendinimas neturėtų būti teisėtas pagrindas mažinti bendrą apsaugos, suteikiamos darbuotojams šios direktyvos taikymo srityje, lygį (46 p.)

Apie tai, kad valdančiųjų socialinė politika nedraugiška prigimtinei šeimai jau laikas pradėti garsiai kalbėti. 

Reiktų pabrėžti, kad socialinės politikos problemų sprendimo kelias, kurį pasirinko dabartinė Vyriasuybė, - tikrai nėra nei būtinybė, nei neišvengiamybė.  Bet beveik neabejoju, kad jei kas nors kels šį klausimą - bus ne kartą sakoma, kad kitokios išeities nėra.

Problemos šerdis - šalies demografinė situacija. Ją galima ir reikia spręsti kitaip. Bet tai jau ne trumpalaikių uždavinių, o ilgalaikės vizijos klausimas. Kurios šita Vyriausybė nedrįsta turėti. 

Skirtingai nuo Vengrijos, kuri, per dešimt liberalų valdymo metų pasiekusi demografinį dugną, apsisprendė pasirinkti politnes jėgas, kurios turi viziją ir drąsos ją įgyvendinti. 

Tikiuosi, kad mums nereikės dešimt metų.

O apie vengriško modelio rezultatus kitą kartą. 🙂

_______

* EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA (ES) 2019/1158 

2019 m. birželio 20 d. dėl tėvų ir prižiūrinčiųjų asmenų profesinio ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros, kuria panaikinama Tarybos direktyva 2010/18/ES

** (20) kadangi dauguma tėvų vyrų nesinaudoja teise į vaiko priežiūros atostogas arba didelę jiems priklausančių atostogų dalį perduoda motinoms, šia direktyva nuo vieno iki dviejų mėnesių pailginamas minimalus vaiko priežiūros atostogų laikotarpis, kurio tėvai negali perduoti vienas kitam, siekiant paskatinti tėvus vyrus imti vaiko priežiūros atostogas, kartu išsaugant kiekvieno iš tėvų teisę į ne trumpesnes kaip keturių mėnesių vaiko priežiūros atostogas, kaip numatyta Direktyvoje 2010/18/ES. Užtikrinant, kad kiekvienas iš tėvų atskirai galėtų gauti bent dviejų mėnesių vaiko priežiūros atostogas ir kad jų nebūtų galima perduoti kitam iš tėvų, siekiama paskatinti tėvus vyrus naudotis savo teise į tokias atostogas. Tokiu būdu taip pat skatinama motinų reintegracija į darbo rinką joms pasinaudojus motinystės ir vaiko priežiūros atostogomis ir tam sudaromos palankesnės sąlygos;

*** Raidos psichologija sako, kad saugų prieraišumą turintis kūdikis (o vėliau vaikas, paauglys, galiausiai - suaugęs žmogus) labiau pasitiki savimi, yra emociškai stabilus, turi aukštesnę savivertę, jaučiasi vertas meilės, švelnumo. 

Saugaus prieraišumo susiformavimas taip pat svarbus tolesniems vaiko santykiams su tėvais bei kitais žmonėmis. Saugiai prisirišęs vaikas palankiai vertina aplinkinius žmones, yra empatiškesnis, jam lengviau megzti ir puoselėti draugystę, partnerystę.

**** Apibendrinant, valstybė pasirinko spęsti socialinės politikos ir darbo rinkos iššūkius per profesinį perorientavimą (persikvalifikavimą), pensijinio amžiaus ilginimą (ir pensininkų išlaikymą darbo rinkoje), galimybių darbo jėgos migracijai  iš trečiųjų šalių sudarymą, ir, ankstesnis moterų grąžinimą į darbo rinką.

Susiję

Šeimos politika 5714298141138533024

Rašyti komentarą

15 komentarų

Mickėyus Mouseas rašė...

Briuselis siunčia dyrėktyvas ,kaip turime vaikus prižiurėti ir auginti. Eina nąąą...

Anonimiškas rašė...

Vienas iš Sąjūdžio tikslų buvo - grąžinti motinas į šeimą. T.y., jei moteris nori skirti gyvenimą savo vaikams auginti, netrukdyti jai tai daryti. Kadangi samdoma auklė gauna už savo darbą algą, tai ir savo vaikus auginančiai motinai ji priklausytų (ar bent jau normali pensija senatvėje). Tai būtų vienas iš kelių sudaryti šeimai sąlygas auginti vaikus pagal savo pažiūras, pagal giminės tradicijas. Tai sustabdytų šeimos narių svetimėjimą, atsirastų sąlygos bendriems interesams.
Deja, valstybė pasuko komunistų planuotu keliu - ne pagal šeimos, o pagal valstybės, o dar tiksliau - pagal NVO supratimą visus vaikus auginti. Ir ne bet kaip, o kaip NVO atrodo! Kas tos NVO ir iš kur jos ištraukė neaišku kieno joms suteiktas ,,teises" į SVETIMUS VAIKUS, į MŪSŲ vaikų AUKLĖJIMĄ mokyklose pagal tų NVO nuožiūrą!!! Žmonės, gal mes išprotėjome, ar tėvų instinkto netekome, kad su tuo susitaikėme, kad klusniai leidome svetimiems nebrendyloms kišti rankas ir nesveikas fantazijas prie mūsų vaikų sielų bei proto???
Chruščiovas turėjo tokią svajonę - ,,darbo jėga" vaikus tik gimdys, o tada juos perims ir vaikų internatuose augins bei mokys valstybė! Pagaliau komunistų svajonė įgyvendinta. Šlovė pseudo liberalams ir jų NVO! :(

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čia ne tik komunistų modelis - gi Vakaruose (tiesa, irgi gerokai "nuraudusiuose") įvyko tas pats: su emancipacijos beigi lygių teisių lozungais moterys buvo išvarytos iš šeimų, ir užuot dirbusios SAVO vyrui ir vaikams, "išlaisvintosios" išėjo dirbti SVETIMIEMS. Dar vienas "įdomus" faktas: jei anksčiau vienas vyras sugebėdavo išlaikyti savo šeimą, įdarbinus žmoną, jau ir dviese sunkiai sekasi. Nes kam mokėti daugiau, jeigu galima mažiau - "gi abu dirbat, turi užstekt". Jau nekalbu apie tai, kad vaikų auginimas apksritai propagandos paverstas kažkuo gėdingu ("fui, namų šeimininkė!"). Kaip tai atsiliepia šeimai? Realus pavyzdys: lietuvių emigrantų šeima JAV abu dirba, kad pragyventų, žmona po gimdymo gavo 2 savaičių (!) motinystės atostogas, po to - atgal į darbą. Aišku, reikia samdyti auklę (kai pagalvoji, groteskas: moteris samdosi dirbti svetimiems ir turi samdyti svetimą žmogų, kad prižiūrėtų jos pačios vaikus). Rezultatas: tėvai abu lietuviai, bet jų vaikai lietuviškai nekalba - tik ispaniškai (iš auklės išmoko) ir angliškai (darželyje ir mokykloje išmoko).

Anonimiškas rašė...

Labai pritariu. Beje, tas moterų įdarbinimas irgi prisidėjo prie vienkartinių daiktų atsiradimo, jų perprodukcijos ir sąvartynų auginimo. O dėl algų - darbuotojų perteklius tik padėjo nesąžiningam vIArslui plėstis.
Kauno Lietuvos laikais eiliniu (bet labai sąžiningu) darbuotoju dirbęs vyro giminaitis, susilaukęs eilinės atžalos, kaskart iš darbdavio sulaukdavo priedo prie algos. Darbdavys pasveikindavo su šeimos pagausėjimu ir pridurdavo, jog šeima dabar turės daugiau išlaidų, todėl jis didinąs jam algą ir linkįs, kad vaikas toks, kaip tėtė užaugtų. Darbininkai savo ruožtu labai vertino ir tokį darbdavį, ir savo darbo vietą. Jų vaikai augdami iš tėvų sužinodavo, kas geras darbdavys esąs. Žinoma, negalėdavo sau to leisti smulkus verslas, bet jis kitų būdų rasdavo vertinamam darbuotojui padidėjusius rūpesčius sumažinti, gal vaiko išmokslinimu pasirūpindavo, tad tokia verslo etika egzistavo.
O mūsų ,,maksimos" pirma savo darbuotojais pasirūpins, ar SAU papildomu NT kur nors egzotinėse salose bei asmeniniu lėktuvu ir jachta? :( O ar ne feministės tokiems savo fantazijomis padeda ne darbuotojais rūpintis? Juk, moterims įsiveržus į darbo rinka, joje atsirado darbo rankų perteklius. O kas moka brangiai už tai, ko rinkoje perteklius? Tai ir darbuotojams moka panašiai, kaip per išpardavimą ar nukainavimą už prekes mokama...Ir kam iš to nauda?
O šeima ir visuomenė turi rūpesčio dėl vaikų, jaunimo, patiriančio nepageidaujamą SVETIMŲ poveikį. Kai vaikas neturi NAMŲ su sodu, kai iš mokyklos grįžta į tuščius gelžbetonio daugiabučius, kur jo laukia nebent šaldytuvas, žinoma, jis eina į daugiabučio kiemą, į gatvę - kur yra žmonių. Tik ar jam, ar šeimai, ar valstybei į naudą, kad vaikai ne šiluma dvelkiančiuose namuose auga, kur mama iš mokyklos pasitinka, ir seneliai gal netoliese? Kam naudinga, kad karta po kartos savo vaikus lyg benamius gavrošus auginame?
P.S.
Pridedu čia P.S., kad kas nepagalvotų, jog koks ,,bobų nekentėjas" čia rašo: Esmi moteris ir kažkada netgi labai vertinta darbuotoja. Tik man pasisekė, kad savąjį vaikelį pagimdžiau, kai galima buvo iki 3 m. juos auginti, išsaugant darbo vietą, o iš mokyklos grįžtančio jo seneliai laukdavo. Man baisu pagalvoti apie vaikus, iš mokyklų grįžtančius į tuščius namus. Nesuprantu tų, katroms auginti vaiką - nuobodu. Juk tai - MENAS, per kurį išreiški savo pačios kūrybingumą ir išsilavinimą. Todėl SAVYJE priežasties ieškok, kodėl tau nuobodu SAVO ATŽALĄ auginti! Gal tai padarinys to, kad esi 3 karta, auginta tuščiame daugiabučio narvelyje?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Dėl šito "Kai vaikas neturi NAMŲ su sodu, kai iš mokyklos grįžta į tuščius gelžbetonio daugiabučius, kur jo laukia nebent šaldytuvas, žinoma, jis eina į daugiabučio kiemą, į gatvę - kur yra žmonių." dabar jau galima ginčytis, nes vaikai net ne į gatvę ir kiemą eina (ten bent jau aktyvus gyvenimo būdas ir tikras bendravimas), o į telefonus ir kompiuterius sulenda. To pasekmė - tai, ką galima būtų pavadinti įgyto autizmo sindromu: "socialiniuose tinkluose" (ironiškas pavadinimas, atsižvelgiant į tai, kad tie tinklai masiškai "gamina" asocialus) užaugusiam žmogui "gyvas", normalus bendravimas kelia nepatogumo jausmą ar net stresą, tad jis, suprantama, stengiasi tokio bendravimo vengti. Tai ne tik ardo visuomenę per tarpasmeninių ryšių susiformavimo apsunkinimą, bet ir kenkia demografijai, nes tokio dirbtinai įdiegto autizmo paveiktiems vaikinams bus sunkiau susirasti būsimas žmonas, o merginoms - būsimus vyrus. O jei prie to dar pridėsime ir agresyvią feminizmo, lytinių iškrypimų bei abortų propagandą ir motinystės niekinimo (išskyrus rasinių "mišrūnų" "gamybą") "madą"...
Beje, įdomus dalykas: jei pažiūrėsime į Vakarus, pamatysime, kad tokia destruktyvi politika nukreipta TIK į baltuosius. ;)

Anonimiškas rašė...

GYVENIMIŠKA IŠMINTIS

1.„Jei laisvė iš viso ką nors reiškia,tai ji reiškia teisę pasakyti žmonėms tai, ko jie NENORI girdėti“ (Dž.Orvelas)
2.“ 5 procentai visuomenės mąstantys, 15 procentų galvoja, kad mąsto, o likusieji 80 procentų net bijo mąstyti“ (Bernardas Šo)
3.Visiškai nesvarbu,kas balsuoja ir kaip balsuoja-
svarbu, kas balsus skaičiuoja.
4.Lojalumas-nebuvimas būtinybės mąstyti.
5.Mirti už kažkieno idealus yra daug lengviau,nei gyventi pagal juos.
6.Auksinė taisyklė-kieno auksas, to ir taisyklės.
7.Jei nori nugalėti priešą-išauklėk jo vaikus.
(Kinų patarlė)
8.„Revoliucijas pradeda idealistai, tęsia kriminalistai, o baigia karjeristai.“(Dantonas)
9.Kas kovoja,gali pralaimėti, kas nekovoja—tas jau pralaimėjo.
10.Geriausias būdas pavergti žmogų-be paliovos jį laisvinti.
11.„demokratija yra blogiausia iš visų galimų santvarkų,kurioje hienos valdo asilus.“(Aristotelis)
12.Propaganda yra veiksminga, jei klausome, kas ką čiulba ir tampa bereikšmė, kai pamatome, kas ką lesa.
13.„Istorija-tai kekšė, atsigulanti po nugalėtoju“ (Napoleonas)
14. -Kodėl JAV nebūna valstybės pervesmų?
-Nes ten nėra JAV ambasados.
15.Lietuva yra antra šalis pasaulyje pagal korupciją tik dėl to, kad davė kyšį, jog nebūtų pirma.
16.agresorius yra tas, kuris užpuola kokią nors valstybę anksčiau už Ameriką.
17.„Jeigu rinkimai ką nors keistų, jie jau seniai būtų uždrausti“. (Markas Tvenas)
18.„Daug lengviau yra žmones apgauti, nei po to įtikinti juos, kad šie buvo apgauti“(Markas Tvenas)
19. „Nori kontroliuoti opoziciją? Įkurk ir vadovauk jai pats.“ (V.Leninas)
20. VSD= KGB+CŽV+MOSSAD+ konservai.
21.Kiaulės kūnas + vištos smegenys + šuns lojimas = kiauLinas Linkevičius
22.Didžiausią abejonę sukelia būtent DRAUDIMAS abejoti.

Anonimiškas rašė...

>11:38 deja. Kapitalistas sumažina algas ne todėl, kad kažkokie lozungai išvarė moteris iš namų, ar kad šeimoj dirba dviese. Algų dydis yra stambiojo kapitalo galios ir įtakos atspindys, kuo jis didesnis, tuo menkesnės dirbančiųjų algos. Net jei vyriausybės "kairiosios", tas jų kairumas tik lozungų lygyje. Greitai dirbantysis ne tik žmonos ir juolab vaikų neišlaikys, bet ir savęs pačio vieno neišmaitins.

Anonimiškas rašė...

Kremliaus portalų išmintis, turbūt ilgai iš rusų k. vertė durnelis.

Anonimiškas rašė...

• Švietimo įstaigų optimizavimo naudą Trakų rajone pajus visi, o ypač – mokiniai
– lrytas.lt/lietuvosdiena/svietimas/2022/03/25/news/svietimo-istaigu-optimizavimo-nauda-traku-rajone-pajus-visi-o-ypac-mokiniai-22838455
Turėjome stabilizatorių,
dabar atėjo optimizatoriai.
Kaimynė per tvorą sieks, kad Lietuvoj kone kiekvienai trobai po nelietuvišką mokyklą tektų,
o mes su lietuviukais darom atvirkštinį bandymą – kuo daugiau vaikų po sunkiai pasiekiamą mokyklą, lengvai pasiekiamą narkotiką ir privalomą genderinį lavinimą.
............
Mūsų ir žemesnei klasei grėsė uždarymas. Mat, mūsų liko vos 5-os, žemesnėje – gal 8 vaikai. Mūsų klasės uždarymas reiškė lietuviškų klasių jungtinėje (LT+PL+RU) mokykloje atsisakymą. Arba rinkis vieną iš dviejų, arba vežiok į Vilnių. Apie kokį pradinukų vežiojimą tais laikais galima kalbėti. Net ir turint automobilį tai tėvams būtų per sunku, o su aušra iš lovos išverstam pradinukui juolab neįmanoma be poilsio atlaikyti, kol tėvų darbo diena baigsis.
A.a. lietuvių k. Mokytojas Motiejus Šimelionis tol laužėsi į Švietimo skyriaus duris, su visa stakta pas viršininkus brovėsi, kol pasiekė savo – lietuviškos klasės išliko!!! Jo atkaklumo, principingumo, patriotiškumo dėka. Mokytoją labai palaikė kiti mokytojai, tėvai. Net nežinau, kiek mėnesių ta kova truko, kiek sveikatos Jam tai kainavo.
Kadangi vyresnėse klasėse lietuviukų po nedaug buvo, mokytojai kiekvienam iš mūsų galėjo skirti tiek laiko, kiek reikia, kad net ir tokiems, kaip aš, pagaliau ,,dašiltų”… Ir, reikia pasakyti, rezultatas buvo geras – visi tų mažųjų klasių abiturientai įstojome į aukštąjį (daugiausia į VU), ir tikrai ne prasčiausi specialistai tapome. Taigi, ne tą skaičiuoti reikia, gerbiamas politinis elite , o kokių specialistų tai Lietuvai duos.
Ne tolinti mokyklas nuo vaikų, ne jas naikinti. Naikinti ne fizines, o popierines mokyklas, ir taip lėšas taupyti. Steigti rajone vieną jungtinę negausių klasių mokyklą su viena administracija , o jos nesustabarėjusios klasės būtų po visą rajoną pasklidusios – ten, kur tais metais yra vaikų. Ir kasmet tokios klasės, kokių tuo metu kuriam kaimui (ar 2-3 ranka pasiekiamiems gretimiems kaimams bendrų klasių) reikia. Išnaudokime ir nuotolinių pamokų galimybę, ir geriausių dalyko mokytojų vaizdo pamokų įrašų galimybę (pamokai vadovauja auklėtojas ar kt. mokytojas). Ne trūkumų mažose klasėse ieškokime, o privalumų – išnaudokime mažų klasių suteikiamą galimybę auginti kaimo šviesuolius. Išbandykime pirma tai bent poroje kiekvieno Lietuvos krašto rajonų, aptarkime įgysimą patirtį, parinkime kiekvienam kraštui geriausiai tinkamą. Neužrakinkime geriausių dalyko mokytojų talento vienoje mokykloje: padėkime paskleisti jo dalyko dėstymo būdą visoje Lietuvoje – naujos kartos ir valstybės naudai!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Puikus komentaras, tik kad šitai "valdžei" giliai nusispjauti į tą valstybę - jie juk "tarybiniai žmon..." - tfu, pardon - "europiečei". :)

Mickėyus Mouseas rašė...

Prigimtinės šeimos mylėtojų ir kitokių homofobų dėmesiui. Ėlėrtė imformuoja:
Marius Laurinavičius. Tarptautinis tyrimas apie Kremliaus įdarbintus ultradešiniuosius atskleidžia, kas dar niekada nebuvo atskleista

Anonimiškas rašė...

Tik tamstos maloniu rūpesčiu mes, homofobai, dar gyvi. Jei liautumėtės skirti mums savo neįkainojamą dėmesį, seniai būtume sunykę, lyg tos nelaistytos gėlės nuvytę... Žemai dėkingi lenkiamės tamstai..

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ten sarkazmas buvo - bet štai visokių "elertė", "15 kap.", "komsomolkių" ir pan. propagandos kloakų adresu komentaras netgi labai tinkamas. :)

Anonimiškas rašė...

"Skirtingai nuo Vengrijos, kuri, per dešimt liberalų valdymo metų pasiekusi demografinį dugną, apsisprendė pasirinkti politnes jėgas, kurios turi viziją ir drąsos ją įgyvendinti."

Pasirinko ką valstybinė propaganda įpūtė: populizmą ir jo finansavimą "pigiomis" Putino dujomis/nafta. Batkos pramintais takais taip sakant. Ir baigs ten pat kur ir baltarusiai, kito rezultato tikėtis naivu.

Anonimiškas rašė...

Vyšegrado grupė daugiau nebeegzistuoja, Duda su tuo vengrišku Janukovičium nebenori turėt jokių reikalų.

item