JAV visuomenė vieningai palaiko sankcijas Rusijai, pagalbą Ukrainai, neskraidymo zonos kūrimą

JAV visuomenė ženklia dauguma palaiko sprendimą nebepirkti Rusijos dujų ir naftos bei kartu su NATO įkurti neskraidymo zoną virš Ukrainos, k...

JAV visuomenė ženklia dauguma palaiko sprendimą nebepirkti Rusijos dujų ir naftos bei kartu su NATO įkurti neskraidymo zoną virš Ukrainos, kad apsaugotų šią šalį nuo Rusijos oro atakų. Tai rodo penktadienį, kovo 4 dieną, atlikta Reuters/Ipsos apklausa

Amerikiečių pasipiktinimas Rusija išaugo po jos agresijos Ukrainoje ir gyvenamųjų kvartalų bombardavimo šioje šalyje. Tai kuria spaudimą prezidentui Joe Bidenui imtis ryžtingesnių veiksmų prieš Kremlių, nors pats prezidentas aiškiai atmetė neskraidymo zonos įsteigimo galimybę dėl tiesioginio JAV-Rusijos karo grėsmės. 

Neaišku, ar apklausos respondentai žinojo neskraidymo zonos įsteigimo pasekmes. Panašiai ženkli dauguma prieštaravo JAV karių siuntimui į Ukrainą arba JAV oro pajėgų smūgius padedant ukrainiečiams. 

74 procentai amerikiečių mano, kad NATO turi įsteigti neskraidymo zoną virš Ukrainos. 77 procentai pritaria Putino aplinkos oligarchų turtų konfiskavimui, o 81 procentas - tolesniam sankcijų Rusijai griežtinimui. 72 procentai apklaustųjų mano, kad JAV turėtų tiekti Ukrainai ginklus, o 74 procentai - kad reikėtų priimti karo pabėgėlius iš Ukrainos. 

80 procentų respondentų pasisako už tai, kad JAV nebepirktų Rusijos dujų ir naftos. Baltieji Rūmai pranešė, kad svarsto mažinti šių žaliavų įsigijimo apimtis, tačiau vertina rizikas dėl išaugsiančių kainų. Visgi 62 procentai apklaustųjų teigė, kad verta brangiau mokėti už dujas ir naftą siekiant apginti kitą demokratinę valstybę. 

Bideno administracija jau siunčia Ukrainai įvairią karinę ir humanitarinę pagalbą, prezidentas taip pat kreipėsi į Kongresą dėl pritarimo 10 milijardų dolerių vertės pagalbos paketo. Su Lenkija taip pat derinama schema, pagal kurią seni ir Ukrainos pilotams pažįstami Lenkijos naikintuvai būtų perduoti šiai šaliai, o JAV vietoje jų Lenkijai perduotų amerikietiškus F-16 naikintuvus. Šiam žingsniui taip pat reikėtų Kongreso pritarimo. 

parengta pagal reuters.com informaciją 

Susiję

Pasaulis 6983417151021039727

Rašyti komentarą

item