Laima Kalėdienė. Išvalstybinimas belgiškai

Autorė yra kalbininkė, profesorė, Nacionalinio susivienijimo tarybos narė Gal Lietuvos piliečių pasuose Vytį pakeisime Šreku? Dar tokia mint...

Autorė yra kalbininkė, profesorė, Nacionalinio susivienijimo tarybos narė

Gal Lietuvos piliečių pasuose Vytį pakeisime Šreku? Dar tokia mintis niekam nebuvo šovusi į galvą. Bet štai Belgijoje viešai ir visiškai ne juokais svarstoma sukarikatūrinti pasus. 

Jaučiu, kad netrukus Belgijos pavyzdžiu gali rastis siūlymas ir lietuvių Vytį pasuose keisti trečiu broliu Jonu arba pamote ragana, o gal kauliniu diedu, Mike melagėliu, dviem ožiukais ant liepto ar slibinu. Nors ir nežmoniškai, kad tik kitoniškai? Gal aš pernelyg gerai galvoju apie tokius siūlytojus – iškart geriau mergaite Chihiro, hobitu (gal hobbitu?) Bilbo Baggins, Kempiniuku Plačiakelniu (nors abejoju, ar ne SpongeBob SquarePants, nes juk neberašys lietuviškai, kai įsigalios naujasis asmenvardžių įstatymas). 

Belgijoje atsisakoma valstybinės simbolikos. Neabejoju, kad tai tik pirmas žingsnis Europos Sąjungoje siekiant sumenkinti valstybės reikšmę tautos gyvenime, apskritai ištrinti iš žmonių sąmonės tiek valstybės, tiek ir tautos sąvokas. Ne veltui pradedama nuo paties Briuselio, Europos Sąjungos lizdo, panašiais kaip šis atvejais gal geriau vadintino irštva. Būtų paprasčiausiai šlykštu, jei nebūtų baisu.

Dar kartą skaitau straipsnį visuomeninio transliuotojo portale lrt.lt, kurį parengė jų  LRT žinių tarnybos žurnalistas Tadas Paškevičius: „Turbūt todėl, kad mėgsta komiksus ir nerimtai žiūri į save, belgams toks išradingas pasas labai patiko. Naujo modelio pasai bus išduodami nuo vasario 7-osios, o iki kovo Briuselio komiksų muziejuje juos galės pažiūrėti smalsuoliai iš viso pasaulio.“ Štai vadinamosios objektyviosios informacinės žiniasklaidos pavyzdys. O iš kur jis žino, kad tikrai visi belgai tuo džiaugiasi? Rado informaciją viename šaltinyje, kuris ją labai pozityviai vertina, ir pateikia, kad belgai linksmai ir sutartinai atsisakantys valstybinės simbolikos oficialiuosiuose dokumentuose. 

Toks žurnalisto požiūris į savo darbą vadinasi „Ne mano daržas, ne mano pupos...“. Ar tikrai? Tai vis dėlto vyksta svarbiausioje Europos Sąjungos buveinėje, tiesiog jos sostinėje. Jau kokia gausybė direktyvų yra gauta iš ten! Gali dar viena ateit?



Susiję

Nacionalinis susivienijimas 4976359258225818391
item