Vokietijos Bažnyčios aukščiausieji hierarchai nori daugiau migrantų

Vokietijos įtakingiausios krikščionių organizacijos sužaidė svarbią rolę, skatinant masinę migraciją į Europą. Du didžiausių Vokietijos bažn...

Vokietijos įtakingiausios krikščionių organizacijos sužaidė svarbią rolę, skatinant masinę migraciją į Europą. Du didžiausių Vokietijos bažnytinių organizacijų atstovai kreipiasi į naują šalies valdžią – kuri tikriausiai bus formuojama socialdemokratų, žaliųjų ir FPD – priimti pataisas, kurios palengvintų migraciją į Vokietiją ir Europos Sąjungą. 

Vokietijos vyskupų konferencijos (DBK) ir Vokietijos protestantų bažnyčios (EKD) lyderiai pristatė 214 puslapių pranešimą „Formuojant migraciją humaniškai“. Šis yra vadinamas „etinės migracijos kompasu“. Jame teigiama, jog migracijos politika turėtų būti pakeista taip, kad migracija taptų lengviau prieinama, o migrantai – labiau integruojami.

Tokios programos pristatyme Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininko pavaduotojas Franz-Josef Bode ir Vokietijos evangelinės bažnyčios tarybos pirmininkas Heinrich Bedford-Strohm agitavo vadinamai „šviesoforo“ koalicijai, kuri skatintų migrantų asimiliaciją ir leistų dirbantiems ir prieglobsčio siekiančiams migrantams tapti Vokietijos piliečiais. 

Taip pat Bedford-Strohm situaciją Lenkijos-Baltarusijos pasienyje pavadino „netoleruotina“, pridėdamas, jog Vokietija ir Europa turėtų suteikti paramą nelegaliems migrantams. Be to, EKD tarybos pirmininkas pasisakė už tokią sistemą, kur migrantai būtų paskirstomi po ES valstybes nares. Visgi tokiai sistemai įnirtingai priešinasi Višegrado šalys. 

Abu minėti lyderiai pasisakė už „bažnytinį prieglobstį“ – kuris suteiktų migrantams prieglobstį ir užkirstų kelią deportacijai. 

Nors migracijos klausimas yra formuojamas kaip humanitarinė problema, Bažnyčios lyderiai nepripažįsta, jog Europa išgyvena krizę, kur teroristinės atakos, seksualiniai išpuoliai, kitos tragedijos čia paliko gilius randus. Nepaisant šių realijų, vyskupas Franz-Josef Bode teigė, jog Bažnyčia palaiko migracijos poziciją ir stovi „nuskriaustųjų“ pusėje. Jis taip pat pasisakė už tai, kad bažnyčios Vokietijoje turi atgaivinti „priėmimo kultūrą“, kuri buvo gaji prieš kelerius metus. 

Pabrėžtina, jog migracijos klausimais Vokietija yra pasidalinusi – visgi dauguma vokiečių pasisako prieš migrantus, kurie atkeliauja iš šalių už Europos ribų. 

Vietoje to, kad būtų kalbama apie didelį nusikaltimų skaičiaus išaugimą, terorizmą, seksualinį smurtą prieš Europos vaikus ir moteris, kuriuos sukėlė migrantų krizė, Bode teigia, jog „dešinieji kelia grėsmę atvirai visuomenės idėjai“. 

„Bažnyčia visad buvo migrantų bendruomenė, migrantams ir už migrantus“, - teigė Osnabriuko vyskupas pridurdamas, jog Biblija yra „migracijos literatūra“. 

Visgi katalikų Bažnyčios lyderių rolė ties migracijos palengvinimu Europoje yra didelė. Praeitais metais katalikų Bažnyčios galva Popiežius Pranciškus ragino krikščionis artimiau priimti kitus – ypač migrantus. 2021 metais per „Migrantų ir pabėgėlių dieną“ jis ragino visus „dirbti kartu, kad nebeliktų daugiau sienų, kurios mus skiria, kad neliktų „kitų“, tačiau tik vieningas „mes“, kuris aprėpia visą žmoniją“.   

Krikščionys privalo „stengtis panaikinti sienas, kurios skiria mus, išpažinti mūsų tarpusavio ryšį, statyti tiltus, kuriais susitiktų kultūros“. Taip pat jis pridėjo: „Šiandien migracijos judėjimai mums suteikia galimybę peržengti savo baimes ir leidžia praturtinti žmoniją skirtybių dovanomis.“

Panašios žinutės buvo ištransliuotos ir kitų katalikų Bažnyčios aukščiausių galvų. Spalio mėnesį, kai migrantų krizė prasidėjo ties Lenkijos-Baltarusijos pasieniu, kardinolas Jean-Claude Hollerich, Europos katalikų vyskupų konferencijų prezidentas, davė pranešimą spaudai, kur jis pasmerkė Europos Komisijos perspėjimą, jog nelegali imigracija yra mechanizmas, kuris „destabilizuoja Europą“.

Nepaisant to fakto, jog didžioji dalis migrantų, kurie plūsta į Europą, nėra pabėgėliai, jėzuitų kardinolas sakė: „Jų teisė siekti prieglobsčio turi būti ginama ir valstybės privalo gerbti principą, kuris neleidžia deportuoti tų žmonių, kuriems gresia pavojus tėvynėje.“

Vis daugėja žmonių, kurie kritiškai vertina Popiežių Pranciškų. Pavyzdžiui, populiarus prancūzų autorius Eric Zemmour teigė, jog popiežius yra „Europos priešas“.

„Mes turėjome du puikius popiežius – Joną Paulių II ir Popiežių Benediktą XVI. Vienas buvo lenkas, kitas vokietis, todėl abu tikri europiečiai, stipriai prisirišę prie savo identiteto, tikintys europietiškomis valstybėmis.“ Zemmour taip pat pridėjo: „O dabar turime žmogų, kuris atkeliavo iš Pietų Amerikos, kuris menkina Europą, taip pat nekenčia Prancūzijos. Iš čia ir plaukia jo universalistinis diskursas, kuris yra grįstas nevalstybinėmis organizacijomis.“


išversta iš rmx.news




Susiję

Pažangos ideologija 2684505987257250326
item