Teisingumo ministerija rekomenduoja rašyti asmenvardžius nelietuviškais rašmenimis

Teisingumo ministerija teikia rekomendacijas Civilinės metrikacijos įstaigoms vaiko pavardę užrašyti nelietuviškais lotyniško pagrindo rašme...

Teisingumo ministerija teikia rekomendacijas Civilinės metrikacijos įstaigoms vaiko pavardę užrašyti nelietuviškais lotyniško pagrindo rašmenimis, kai teismas vienam tos pačios šeimos nariui, Lietuvos Respublikos piliečiui, jau yra leidęs įrašyti pavardę su Q, W, X raidėmis.

Rekomendacijos leis optimizuoti teismų darbą bei padės asmenims efektyviau pasinaudoti savo teisėmis.

Numatyta, kad tais atvejais, kai šeimos pavardės rašybos naudojant lotyniško pagrindo nelietuviškus rašmenis klausimas jau buvo išspręstas teismo tvarka, ir kai vienam iš tėvų civilinės būklės aktų įrašai yra pakeisti įsiteisėjusio teismo sprendimo pagrindu, tėvų prašymas sudarant vaiko gimimo įrašą įrašyti tokią pačią pavardę vaikui arba pakeisti jau įregistruotą vaiko pavardę turėtų būti tenkinamas civilinės metrikacijos įstaigoje. 

Pasak teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos, šis klausimas itin aktualus mišrioms šeimoms, kai vienas iš sutuoktinių – užsienietis.

„Pastaraisiais metais teismų sprendimų, kuriais tokiems asmenims būtų atsisakyta suteikti asmenvardžius su Q, W, X raidėmis, Civilinės metrikacijos įstaigos nėra gavusios, todėl akivaizdu, kad nauja tvarka yra ne tik aktuali šalies gyventojams, bet ir teisiškai pagrįsta. O siūlomos rekomendacijos ne tik leis išvengti ilgo proceso šeimai, siekiančiai, kad jų gimęs vaikas turėtų taip pat užrašytą pavardę, bet ir padės sumažinti teismų darbo krūvį“, – akcentuoja E. Dobrovolska. 

Civilinės metrikacijos įstaigų duomenimis, 2019-2021 metais buvo priimti daugiau nei pusantro šimto teismų sprendimų, kuriais civilinės metrikacijos įstaigos buvo įpareigotos civilinės būklės aktų įrašuose įrašyti asmenvardžius su Q, X ar W raidėmis. Daugiausia tokių sprendimų įvykdė Vilniaus Civilinės metrikacijos įstaiga – virš 100. 

Gyventojų registre šiuo metu registruoti beveik 400 Lietuvos piliečių, turinčių galiojančią asmens tapatybės kortelę ar pasą su asmenvardžiais, kuriuose yra Q, X ar W raidės.

„Negalime toleruoti situacijų, kai šeima teismo sprendimu jau įgijusi teisę naudoti pavardę  su nelietuviškais rašmenimis kas kartą gimus vaikui, turi kreiptis į teismą dėl vaiko pavardės įrašymo su Q, X ar W raidėmis. Todėl akivaizdu, kad teismų papildoma veikla yra politinės valios nebuvimo pasekmė“, – teigia E. Dobrovolska.

Šiandien išplatintos rekomendacijos leis išvengti perteklinių teismo procesų dėl tos pačios šeimos nario to paties asmenvardžio suteikimo, nes tokios situacijos galės būti sprendžiamos ne teismo tvarka, o civilinės metrikacijos įstaigose.

Valstybinė kalbos komisija jau prieš keletą metų yra išsakiusi oficialiai savo nuomonę ir bylose neprieštarauja, kad tiek sutuoktiniams, tiek vaikams būtų leista rašyti Q, X ar W raides. 


LR teisingumo ministerijos informacija

Susiję

Teisingumo ministerija 7462216530147280489

Rašyti komentarą

6 komentarai

Mickėyus Mouseas rašė...

Molodėc Ewelina Dobrowolska!

Mickėyus Mouseas rašė...

Ir dar. A nuo kada teismai "reguliuoja" lietuvių kalbą?

Jotvingis rašė...

Sakykite ką norite, bet čia jau kaip caro laikais - faktinis lietuviškos spaudos draudimas. ir jeigu teisingumo ministerija Lietuvoje grūda nelietuviškus rašmenis, vaidinasi, tai nėra Lietuvos teisingumo ministerija.
Tikrai reikia kuo greičiau pakeisti šitą okupacinę valdžią.

Anonimiškas rašė...

Kai Teisingumo ministrė kaip eilėraštį padeklamuos, kaip KIEKVIENA pasaulio tauta, naudojanti oficialioje rašyboje lotyniškos abėcėlės pagrindo rašmenis, kiekvieną jų taria, kai ji įsitikins, jog kiekvienas pareigūnas ir tarnautojas, kiekvienas valstybės pilietis GALI tai mintinai iškalti ir nesumaišyti raidžių, garsų ir tapatybių...
Pirmyn, ponia ministre - pasakyk, kiek pasaulio tautų naudojasi raide A, ir kaip jos ją įgarsina, kaip ji kiekvienoje iš šalių skamba, kiek jos skambesio variantų pasaulyje yra?
Nelabai sekasi?
Na, o B? O C ir t.t. - visą abėcėlę iki galo? Kiek kiekvienos iš raidžių skambesio variantų pasaulyje yra?
O kai šitą išmoks ponia ministrė, tada tų pačių raidžių skambesį, joms atsidūrus įvairiuose raidžių rinkiniuose. Keista, bet jos keičia savo skambesį, priklausomai nuo to, kokių raidžių kaimynystėje atsiduria. Arba iš viso praranda žadą, jei nesėkmingai žodyje „nutupia„. ...
Ak, tiesa, vIArslas juk sumanus - kad JAM paprasčiau būtų, jis pjovė į kalbinę ir sumakliavojo (suchaltūrino) KOMERCINĘ „abėcėlę“. Juk verslui rūpi sumažinti savo sąnaudas, o ne rašyba, ne kalbos mokslai, ne asmenvardžių pavardžių originalai. O po pavadinimu „komercinė" slypi dar vienas ,,perliukas" - kad nuo tada, kai pradedi taip rašyti, tavo pavardė pakeičia savo originalų skambesį į svetimą, dažniausiai į angliškąjį.
Kiekvienas asmenvardis turi DU ORIGINALUS - skambesio (jis yra pirminis, raštą žmonija vėliau sugalvojo) bei rašytinį. Kai kita kalba kalbančioje šalyje pateiki tik originaliai užrašytą pavardę, vietiniai ją skaitys, ištars pagal SAVO šalies taisykles. Jau net serialuose šią problemą pamini - vokietis atlikėjas nepatenkintas, kad JAV jo pavardę ne taip skaito, nusikaltėlis iš buv. Jugoslavijos naudojasi tuo, kad ,,komercine" kalba parašytą jo pavardę anglų policija visai kitaip taria, ir jis apsimeta, jog tai ne jis. Užsienyje ištekėjusi emigrantė gydytis grįžta į Lietuvą, o čia registratūros darbuotoja iš klausos negali rasti jos kortelės, nes emigrantės tariami garsai kitomis raidėmis užrašytos. Tas pat ir su vaiko pavarde darželyje, ar mokykloje, jei nesiskaitoma su tikrove,jei ir baigusi mokyklą nesupranti, jog kiekvienoje šalyje kita tvarka, kita kalba bei raštas (net jei raidės visiškai tokios pačios). O juk valstybės dokumentas - ne jo turėtojo asmeniniam skoniui tenkinti. Pasas, gimties liudijimas ir kt. - savotiškas DARBO įrankis, ir jis kiekvieno pilietybės šalyje turi veikti puikiai - neturi kelti problemų, gaišinti, kai reikia nustatyti pilietybę!
Latviško paso variantas, bent jau šioje technologijų raidos stadijoje, pats optimaliausias, praktiškiausias dokumentas, nes jis tarnauja ne tik tam, kam skirtas (t.y., piliečio šalies VIDUJE), bet ir užsienyje, jei svetimvardžio šaltinis (santuokos, gimties ir kt. liudijimai) išduoti užsienio šalyje. Vadinasi, kai reikia tvarkyti reikalus tiek vienoje, tiek kitoje šalyje, paso turėtojui toks 2-kalbis pasas sutaupo ir laiko, ir lakstymo, ir nervų, ir išlaidų.
Neturėdamas galimybės gauti tokį pasą, pilietis kažko neišvengiamai neteks - arba pavardės skambesio, arba jo rašytinio originalo. Latviškas pasas suteikia galimybę TURĖTI ABU originalus, ir niekam nereikia sukti galvos, kaip jo kilmės šalyje kiekviena iš pavardės raidžių tariama.

Anonimiškas rašė...

Nesvaik Jotvingi, nesulauksi savo Putino osvoboditelio.

Jotvingis rašė...

Kai ateis laikas mokėti divdendus Maksimos akcininkams ,,konservatoriams'', kurie yra prisipirkę Maskimos akcijų, jiems bus pasakyta - ,,Per tavo kvailius valdžioje man taip krito apyvarta, kad riestainio skylę tau, o ne dividendų.''
Ir taip bus su dividendais visiems ,,konservatoriams'' - ne tik tiems, kurie turi Maskimos akcijų, bet ir tiems, kurie turi apskritai kokių nors akcijų.
Tada, aišku, ,,konservatoriai'' nepelningas akcijas parduos - kaip manai, kas ir už kiek jas supirks?
Galėsi skaniai pasijuokti, kai akcijos bus pardavinėjamos pusvelčiui.
,,Konservatoriai'' pastirę iš baimės, kad tik nebūtų paviešintas V. Landsbergio dalyvavimas KGBisto Linkaus laidotuvėse Marijampolėje - tada nebus kur dėtis ne tik seniui su anūku, bet ir visai partijai.

item