JAV atsisakė Talibano siūlymo kontroliuoti Kabulą evakuacijos laikotarpiu

JAV žiniasklaidoje skelbiama, kad Jungtinės Amerikos Valstijos atsisakė Talibano pasiūlymo perimti Kabulo kontrolę, kol evakuojami tūkstanči...

JAV žiniasklaidoje skelbiama, kad Jungtinės Amerikos Valstijos atsisakė Talibano pasiūlymo perimti Kabulo kontrolę, kol evakuojami tūkstančiai personalo žmonių, JAV piliečių, žaliųjų kortų turėtojų bei kitų asmenų.

Talibanas Jungtinėms Valstijoms pasiūlė patiems kontroliuoti Kabulą, o teroristinė grupė lauktų už miesto ribų iki JAV prezidento Joe Bideno nustatytos išvykimo datos - Rugpjūčio 31 dienos. Jungtinės Valstijos atmetė šį pasiūlymą, taip atiduodami Kabulą Talibanui, kol laikė Hamid Karzai tarptautinio oro uosto kontrolę, skelbia The Washington Post.

Kai Talibanas apsupo miestą Rugpjūčio viduryje, tuometinis Afganistano prezidentas Ashraf Ghani paslapčia pabėgo iš miesto, palikdamas savo kabineto narius ir vyriausybę bei nustebindamas tiek Afganistano, tiek JAV pareigūnus. Pradingus prezidentui, sugriuvo miesto valdžia, o JAV ir Talibanas atsidūrė neįprastose tete-a-tete derybose dėl miesto ateities.

Kaip praneša The Washington Post:

Greituoju būdų paruoštame akis į akį susitikime, JAV kariuomenės Dohoje lyderiai – tarp jų ir McKenzie, centrinės būstinės vadas – susitiko su Talibano politinio sparno galva Abdul Ghani Baradar.

„Mes turime problemą“ sakė Baradar, praneša JAV pareigūnai. „Mes turime du būdus tai išspręsti – arba jūs prisiimate atsakomybę už Kabulo apsaugą, arba turite leisti mums tai padaryti“

Einant dienai Bidenas nepakeitė savo nuomonės dėl amerikiečių karių ištraukimo iš Afganistano. Afganistano valdžios griūtis visiškai nepakeitė jo nuomonės šiuo klausimu.

McKenzie, žinodamas gautus įsakymus, atsakė Baradar‘ui, kad vienintelė JAV misija yra evakuoti Amerikos piliečius, Afganistano sąjungininkus ir kitus, kuriems gresia rizika. Tam atlikti yra reikalingas oro uostas.

Tuo metu buvo pasiektas susitarimas. Kaip teigia kiti du pareigūnai – JAV gali turėti oro uostą iki 31 dienos, bet Talibanas kontroliuos miestą.

Talibanui liko valdyti ir prižiūrėti miestą. Praėjusią savaitę kita teroristinė grupuotė, Islamo Valstybės filialas ISIS-K, įvykdė ataką viename iš pagrindinių oro uosto vartų. Sprogdintojas detonavo savo bombą būdamas viduryje minios, bandančios pasiekti oro uosto vartus. Likę kovotojai pradėjo susišaudymą su karininkais.

Trylika amerikiečių pareigūnų buvo nužudyti, kartu su keliais tuzinais afganistaniečių. Atsakydama į šį veiksmą, JAV paleido kelias raketas į taikinius, priklausančius ISIS-K. Pirmuoju smūgiu buvo pašalintas grupuotės planuotojas, o antrasis nužudė dešimt Afganistano piliečių, kurie buvo vienos šeimos dalis.

Nes kaip skelbia The Washington Post:

Visi mirę priklausė vienai didelei šeimai. Jie išlipinėjo iš automobilio, kai raketa pataikė į netoliese esantį automobilį, pasakoja Abdul Matin Azizi, kaimynas, kuris matė tai įvykstant. Dvidešimtmetis Azizi sako, kad sprogimas įvyko Sekmadienio vakarą, apie 16:30.

Azizi prisimena, kad išbėgęs iš namų padėti, rado kraupią sceną, oras buvo pilnas tirštų dūmų. „Kūnai buvo padengti krauju ir skeveldromis, o kai kurie mirę vaikai vis dar buvo automobilyje“, - pasakoja Azizi.

Jungtinių Amerikos Valstijų centrinė būstinė praneša, kad Sekmadienio smūgis sunaikino Islamo Valstybės bombą-automobilį, kuris kėlė didelę grėsmę Kabulo oro uostui. Jie praneša apie žuvusius civilius, bet nieko specifiško. Ši ataka yra jau antras JAV dronų smūgis Afganistane, atsakant į susisprogdinusį savižudį ir ginkluotą ataką, įvykusią oro uoste.

Versta iš dailywire.com

Susiję

Pasaulis 3448390944145450843
item