Prof. dr. Tadas Šarapovas: Lietuva pirmauja palankumo verslui reitinge, bet naujos įmonės kuriasi vangiai

y-news.lt Verslo sąlygas vertinančiame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2020“ Lietuva iškopė į 11 vietą. Tai aukščiausia Lietuvo...


Verslo sąlygas vertinančiame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2020“ Lietuva iškopė į 11 vietą. Tai aukščiausia Lietuvos pasiekta vieta nuo šio reitingo skelbimo pradžios.

Pasaulio Banko kasmet rengiamoje „Doing Business“ ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama iššūkiams, su kuriais susiduria mažos ir vidutinės įmonės 190 valstybių. Ataskaitoje analizuojami šalių duomenys pagal dešimt verslo reglamentavimo sričių: verslo pradžios, statybos leidimų gavimo, prisijungimo prie elektros tinklų, nekilnojamojo turto registravimo, kredito gavimo, smulkiųjų investuotojų apsaugos, mokesčių mokėjimo, užsienio prekybos, sutarčių vykdymo ir nemokumo klausimų sprendimo.

Visas pasaulio šalis vertinančiame reitinge Lietuva gerokai pralenkė ne tik Latviją (19 vieta) ir Estiją (18 vieta), bet ir Suomiją (20 vieta), Vokietiją (22 vieta) bei Lenkiją (40 vieta). Tarp visų 28 Europos Sąjungos valstybių narių Lietuva užima 4 vietą ir nusileidžia tik Danijai, Jungtinei Karalystei ir Švedijai.



Vyriausybės programoje buvo numatytas tikslas, kad Lietuva 2020 metais „Doing Business“ turėtų pasiekti 15 vietą. Praėjusiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prašymu šis tikslas buvo pakoreguotas – siekiama, kad kitų metų „Doing Business“ ataskaitoje Lietuva atsidurtų konkurencingiausių pasaulio valstybių dešimtuke.

Vis dėlto, „Doing Business“ analizė atskleidžia vieną paradoksą: nepaisant aukštai vertinamos verslo aplinkos, tikrovėje susikuriančių verslų skaičiumi Lietuva stipriai atsilieka nuo Latvijos ir Estijos ir yra panašesnė į Lenkiją, nei į Švediją.

Reitingo nurodomų verslui palankių sąlygų neatitikimas realiam verslų kūrimo mastui gali priklausyti nuo reitinge neįvertintų verslo aplinkos elementų. Reitinge vertinamos formaliosios biurokratijos, verslo steigimo ir vykdymo reglamentavimo aplinkos Lietuvoje tobulėja ir išties įkurti įmonę, pradėti veiklą labai paprasta.
Kita vertus reitingas neatspindi subtilios verslo aplinkos, įvairių verslo aplinkos elementų, kurie taip pat apsprendžia verslo egzistavimo ir tvarumo sąlygas. Pavyzdžiui, atskirų pramonės sektorių reguliavimas, veiklos licencijavimas, įvairūs teisiniai ir ekonominiai barjerai vykdyti veiklą maisto gamybos, maitinimo paslaugų, tarptautinio ir vietinio transporto bei kituose sektoriuose, mokesčių našta, nestabili mokestinė aplinka, darbo jėgos kokybė ir prieinamumas, kitos rizikos gali gerokai prigesinti potencialaus verslininko ryžtą steigti savo įmonę.
Tikėtina, dėl šių priežasčių naujų įmonių tankio statistika neatitinka „Doing Business“ reitingo suponuojamo verslo sąlygų gerinimo tendencijų.
Prof. dr. Tadas Šarapovas yra ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Ekonomikos studijų programos direktorius.

Susiję

Tadas Šarapovas 8868300718234043947

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Esant tokiai absurdiškai mkesčių sistemai, kitaip ir būti negali.
Lietuvoje mokesčių asistema yra suniveliuota taip, kad išsilaikytų ir vystytųsi stambus oligarchnis verslas, kurį vykdo senoji komunistinė nomenklatūra ir kagėbistai.
Naujai pasirodžiusieji šalinami iškart - geras pavyzdys yra Barclays.
Kol nebus pertvarkyta mokesčių sistema, tol apie jokį progresą nwegali būti nei kalbos - ši sistema turi vewikti taip, kad būtų verta užsiimti smulkiu ir vidutiniu verslu.
O kalbamuoju momentu - ONS apogėjus.
Oligarchinės Nomenklatūrinės Sistemos siautėjimas.

item