Minime Lietuvos narystės NATO 15-ąsias metinės

lrp.lt nuotr. Kovo 29-ąją Lietuva mini 15-ąsias narystės Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje (NATO) metines. Šia proga Seimo posėd...

lrp.lt nuotr.
Kovo 29-ąją Lietuva mini 15-ąsias narystės Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje (NATO) metines. Šia proga Seimo posėdyje vyko diskusija „NATO svarba Lietuvos valstybingumui 15 metų narystės kontekste“.

Diskusijoje NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas viešosios diplomatijos klausimais ambasadorius Taidžanas Ildemas (Tacan Ildem) sakė, kad nuo pat savo narystės NATO pradžios Lietuva ne kartą tiek žodžiais, tiek darbais įrodė, kad yra stipri ir įsipareigojanti sąjungininkė: „Praėjusiais metais jūs įsipareigojote 2,5 proc. BVP skirti gynybai iki 2030 metų. Tai yra svarbus įsipareigojimas, kuris buvo paremtas visų parlamente atstovaujančių politinių partijų. Nuo pat jūsų narystės pradžios jūs įgyvendinote savo įsipareigojimus dalyvaudami misijose Afganistane bei padėdami NATO aljanso sąjungininkėms vykdant kitas misijas įvairiuose pasaulio kraštuose.“

Diskusijoje kalbėjęs NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje atstovas plk. ltn. Keitas Aleksanderis Mūdis (Keith Alexander Moody) pabrėžė, kad po 2014 metų įsiveržimo į Ukrainos teritoriją paaiškėjo, jog Aljansas prarado įgūdžius ir gebėjimus, reikalingus kolektyvinei gynybai, kuriuos buvo įgijęs per Šaltąjį karą, todėl teko iš naujo mokytis ir vystyti karines pajėgas, siekiant geriau apsisaugoti nuo modernių karinių pajėgumų keliamų grėsmių.

„Tai brangiai kainuojantis reikalavimas, reikalaujantis ilgalaikio planavimo, strateginio mąstymo ir finansinių įsipareigojimų. Lietuva jau pradėjo šį procesą ir jau investavo ne tik į savo karinius pajėgumus. Jūs gebate priimti ir paremti sąjungininkų pajėgas, dislokuojamas Lietuvoje mokymams, prireikus, ir karinėms operacijoms“, – sakė Keitas Aleksanderis Mūdis, pasak kurio, tai aiškiai parodo Lietuvos įsipareigojimų NATO tvirtumą ir didžiulį integracijos į NATO laipsnį.

Susiję

Gynybos politika 6310257044177898780
item