Visuomenininkai ragina Seimo narius nepalaikyti prieš valstybinę kalbą nukreiptų įstatymo projektų

Liepos 8 d. Lietuvos Respublikos Seimas ir vėl ketina svarstyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) brukamus Vardų ir pavardžių rašym...



Liepos 8 d. Lietuvos Respublikos Seimas ir vėl ketina svarstyti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) brukamus Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose ir Tautinių mažumų įstatymo projektus. Nepaisydama gausių Lietuvos visuomeninių organizacijų, kūrybinių sąjungų, mokslininkų kreipimusi, nekreipdama dėmesio į daugiau kaip 50 tūkstančių piliečių parašų surinkusią peticiją, neatsižvelgdama Konstitucinio teismo išvadas bei Lietuvos prezidentės nuomonę valdančiosios koalicijos politinė taryba iš visų jėgų toliau stumia ydingus įstatymo projektus.

Liepos 7 d. 8.30 val. protestuodama prieš tokius beatodairiškus valdančiųjų veiksmus  „Vilnijos“ draugija, Sausio 13 brolija ir Lietuvos Laisvės kovotojų sąjunga prie Lietuvos respublikos Seimo rengia pilietinę akciją – piketus.

„Grupelėmis po 15 žmonių kviečiame rinktis prie Seimo ir pasakyti tvirtą ne lietuvių kalbos išdavikams ir Lietuvos teritorinio vientisumo ardytojams“, – sako „Vilnijos“ draugijos pirmininkas, kalbininkas dr. Kazimieras Garšva.

Piketo dalyviai reikalaus: atmesti LSDP atstovų įregistruotą Vardų ir pavardžių bei antikonstitucinį LLRA parengtą Tautinių mažumų įstatymo projektus, atmesti Civilinio kodekso bei Švietimo įstatymo pataisas, iškraipančias Lietuvos vietovardžius, gatvių pavadinimus ir de facto įvedančius regionines lenkų ir rusų kalbas.

„Raginsime Seimo narius balsavime palaikyti Valentino Stundžio su kitais Seimo nariais parengtus ir Konstitucijos nepažeidžiančius Vardų ir pavardžių rašymo bei Tautinių bendrijų įstatymų projektus“, – sakė dr. K. Garšva.

Vidurdienį 12 val. į piketą „Lietuvių kalbos aneksija Lietuvos Respublikos Seime!“ prie Seimo kviečia rinktis ir Lietuvos liaudies partija. Piketo dalyviai žada viešai pasmerkti politikus, balsuojančius už  „neteisėtus  vietovardžių, vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymų projektus“.

Preliminari Seimo liepos 8 d. darbotvarkė skelbia, kad Tautinių mažumų įstatymo projektas (XIP-1648) teikiamas LLRA nario Jaroslavo Narkevičiaus turėtų būti svarstomas 12.45–13.05 val.

G. Kirkilo ir I. Šiaulienės teikiamas „Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektą“ (XIIP-1653)  numatoma svarstyti 13.05–13.25 val. Alternatyvus šiam V. Stundžio projektas (XIIP-1675) turėtų būti svarstomas 13.25–13.45 val.

Seimas neatsižvelgė į opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus prašymą pateiktą TS-LKD frakcijos vardu ir neišėmė iš darbotvarkės Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projekto. Seimas taip pat neatsižvelgė į Dalios Kuodytės prašymą Liberalų frakcijos vardu prašiusios išimti iš Seimo darbotvarkės tautinių mažumų įstatymą.

Primename, kad birželio 19 d. Lietuvių kalbos gynėjų sąjunga, susirūpinusi tuo, kad Seime tebesvarstomas Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės iniciatyva įregistruotas lietuvių kalbos statusui prieštaraujantis Vardų ir pavardžių įstatymo projektas XIIP-1653, kuriuo numatoma įteisinti vardų ir pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose ne valstybine kalba, kreipėsi į žiniasklaidą, prašydama palaikyti pilietinę iniciatyvą „Viešinkime lietuvių valstybinės kalbos išdavikus“.

Alkas.lt redakcija atsiliepdama į šią visuomeninę iniciatyvą priėmė sprendimą jungtis prie šios akcijos ir įsipareigoja viešinti valstybinį lietuvių kalbos statusą pamynusių Seimo narių pavardes bei nuotraukas.

„Dienraščio Alkas.lt redakcija, gerbdama konstitucinį lietuvių kalbos statusą ir siekdama, kad Lietuvos piliečiai būtų geriau informuoti apie jų rinktų atstovų veiklą Seime, nusprendė palaikyti visuomeninę iniciatyvą „Viešinkime lietuvių valstybinės kalbos išdavikus“. Palaikydami šią svarbią visuomeninę iniciatyvą tituliniame Alkas.lt portalo puslapyje visą mėnesį skelbsime lietuvių kalbos valstybinį statusą pamynusių Seimo narių pavardes, nuotraukas bei informuosime rinkėjus apie jų partinę priklausomybę iš karto po balsavimo Seime ir vėliau – mėnesį prieš būsimus savivaldos bei Seimo rinkimus“, – sakė Alkas.lt internetinio dienraščio vyriausiasis redaktorius Jonas Vaiškūnas.


Susiję

Aktualijos 4487936750667791275

Rašyti komentarą

item