Z. Balčyčio ir D. Grybauskaitės požiūriai į šeimą

Prieš pirmajį Prezidento rinkimų turą Bernardinai.lt išsiuntė keturis klausimus visiems 7 kandidatams į Lietuvos Respublikos Prezidentu...



Prieš pirmajį Prezidento rinkimų turą Bernardinai.lt išsiuntė keturis klausimus visiems 7 kandidatams į Lietuvos Respublikos Prezidentus. Į šiuos klausimus atsakė keturi kandidatai, tarp jų ir Zigmantas Balčytis. Deja, nieko neatsakė Dalia Grybauskaitė, tačiau gegužės 15 dieną LRT laidoje vykstant debatams tarp kandidatų, patekusių į antrąjį turą, buvo užduoti panašūs klausimai, todėl remiantys tais D. Grybauskaitės atsakymais ir Z. Balčyčio atsakymais Bernardinai.lt (jie televizijos laidoje iš esmės nesiskyrė), galite palyginti abiejų kandidatų į valstybės vadovus požiūrius į šeimą.

 Ar Jūs sutinkate, kad būtų įteisintos vienalytės santuokos Lietuvoje?

Z. Balčytis: Aš esu už tradicinę šeimą ir jos puoselėjamas vertybes, tačiau solidarioje, demokratinėje visuomenėje negali būti jokios diskriminacijos. Taip pat ir dėl lytinės orientacijos. Esu už vienos lyties asmenų partnerystę, bet esu prieš, kad tokie partneriai galėtų įsivaikinti vaikus.

D. Grybauskaitė: Mes Lietuvoje neišsprendėme partnerystės klausimo iš principo, pirmiausia tarp vyro ir moters, ir tai būtų žingsnis į šeimos koncepcijos pokytį, jos modernizavimą. O šis klausimas (vienalytė santuoka – red.) reikalauja didesnių, gilesnių diskusijų ir mūsų visuomenė tikrai dar prie to nepriėjo. Savo asmeninės pozicijos nenorėčiau net turėti, aš manau, kad dabar valstybėje yra daug svarbesnių klausimų, pirmiausia išspręskime partnerystę tarp vyro ir moters.  

Ar pritariate LR Konstitucijos 38 str. papildymui, kad šeima sukuriama sudarius santuoką, kad šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės, kad valstybė saugo ir globoja santuoką, šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę?

Z. Balčytis: Pritariu.

D. Grybauskaitė: Manyčiau, kad dabar mūsų Konstitucija pakankamai aiškiai apibrėžia šeimą ir to pakanka ir niekas nei šeimos puola, nei kitų ir, manyčiau, kad pokyčiai nėra būtini.

Per pastaruosius dvejus metus visame pasaulyje buvo priimta daugiau įstatymų, saugančių negimusio žmogaus gyvybę nuo pradžios, nei jų buvo priimta per prieš tai buvusį dešimtmetį. Europos Teisingumo Teismas pripažino, kad embrionas turi teisę būti saugomas dėl žmogaus orumo apsaugos ir neliečiamybės, o žmogaus gyvybė prasideda iškart susijungus ląstelėms, kurios vystydamosi gali tapti žmogumi. Palaikydami tarptautinę iniciatyvą „Vienas iš mūsų“, Europos Sąjungos piliečiai (tarp jų 80 000 lietuvių) išreiškė savo poziciją, kad kiekvienas žmogaus embriono gyvybė yra saugotina. Ar sutinkate, kad Lietuvoje taip pat turėtų būti priimti įstatymai, kuriais žmogaus gyvybė būtų saugoma nuo pradžios?

Z. Balčytis: Visiškai pritariu, kad gyvybė turi būti saugoma. Tačiau nesu abortų draudimų šalininkas. Manau, kad sprendimus turi priimti moteris, šeima. Be to, šiuo metu draudimai paskatintų kriminalinius abortus, padidintų pavojų moterų sveikatai. Arba abortai būtų daromi legaliai kitose Europos Sąjungos valstybėse, kuriose jie nėra uždrausti.

D. Grybauskaitė: Lietuvos patirtis su dabartiniu reguliavimu rodo, kad abortų kiekis gerokai sumažėjo, ypač lyginant su kitomis šalimis. Iš tiesų, draudimai tiktai paskatintų nelegalumą, paskatintų šių operacijų eksportą ir mes rizikuotume ne tik moters, bet ir vaiko gyvybėmis, todėl visiški draudimai neatneš naudos.

Ar pritariate, kad Lietuvoje šalia vyro ir moters būtų įteisinta ir socialinė lytis?

Z. Balčytis: Nepritariu. 

LRT debatų laidoje šis klausimas nebuvo užduotas, todėl D.Grybauskaitės nuomonės negalime pateikti.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Aktualijos 8919295552343831851

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Tai Zigmas atsake konkreciau nei ponia.

item