Ispanijos parlamentas nepritarė referendumui Katalonijoje

Ispanijos parlamentas nusprendė, kad  referendumas dėl Katalonijos atsiskyrimo, kurį katalonai norėjo surengti rudenį, neįvyks. Už refe...



Ispanijos parlamentas nusprendė, kad  referendumas dėl Katalonijos atsiskyrimo, kurį katalonai norėjo surengti rudenį, neįvyks. Už referendumą balsavo tik 47 parlamentarai, prieš - 299.

Diskusijose skambėjo pareiškimai, kad Ispanija neįsivaizduojama be Katalonijos, o pastaroji be Ispanijos. Beje, tokią poziciją palaiko ir Ispanijos Konstitucinis Teismas, kuris dar kovo mėnesį paskelbė, kad Katalonijos referendumas būtų neteisėtas.

Reaguodamas į tokį nutarimą, Katalonijos vyriausybės vadovas Artūras Masa pasakė, kad katalonai ir toliau sieks nepriklausomybės teisėtomis priemonėmis.

Sausį Katalonijos parlamentas balsavo už referendumo dėl regiono nepriklausomybės surengimą. 87 deputatai balsavo už rederendumą, 43 - prieš. Referendume katalonai turėjo atsakyti į kalusimą - ar norite, kad Katalonija taptų valstybe?

Šiuo metu Katalonijoje gyvena 7,5 milijonai gyventojų ir čia sukuriamas ketvirtadalis Ispanijos BVP. Tiek regiono valdžia, tiek gyventojai nepatenkinti tuo, kad jie atiduoda daugiau nei gauna. Teigiama, kad nepriklausomybė pagerintų katalonų gyvenimo lygį.

Pirmieji bandymai atsiskirti Katalonijoje prasidėjo XX amžiaus pradžioje. 1979 metais Katalonijai pavyko išsireikalauti autonomijos, o katalonų kalba pripažinta oficialia regione. 2006 metais katalonai įgavo didesnį ekonominį savarankiškumą, 0 2009 -10 metais Katalonijoje vyko neoficialūs referendumai, kuriuose buvo aiškinamasi, ar katalonai nori nepriklausomybės nuo Ispanijos. 2014 metų lapkritį turėjęs įvykti referendumas turėjo būti lemiamas. Tiesa, dar nederėtų tvirtai sakyti, kad jis tikrai neįvyks, nes katalonai nusiteikę ryžtingai.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Pasaulis 4689713848123618646

Rašyti komentarą

item