Lietuvos intelektualai: referendumas privalo įvykti (atnaujinta pasirašiusiųjų komentarais)

25 žinomi Lietuvos žmonės paskelbė viešą laišką „dėl labai pavojingos tendencijos" - bandymo neleisti Tautai surengti referendumą Ta...


25 žinomi Lietuvos žmonės paskelbė viešą laišką „dėl labai pavojingos tendencijos" - bandymo neleisti Tautai surengti referendumą Tautai svarbiu klausimu. Skelbiame šį laišką ir jo autorius. 

Politinė valdžia tolydžio tolsta nuo Tautos: Lietuvos europarlamentarai nacionalinių interesų ginti nėra pajėgūs, o didžiąją dalį Lietuvos Seimo sudaro uždaras grupiniams interesams tarnaujančių partijų ratas. Nei per Seimo, nei per Europos Parlamento rinkimus pasiekti esminių teigiamų pokyčių valstybėje yra praktiškai nebeįmanoma. 

Visuomenė negali ilgiau su tuo taikstytis ir išeitį mato vienintelėje veiksmingoje Lietuvos Konstitucijos jai garantuojamoje teisėje – teisėje į referendumą gyvybiškai svarbiausiu tautos ir valstybės gyvenimo klausimu. Kokia jėga glūdi Tautoje, rodo sėkmingai įgyvendintas beveik neįvykdomas reikalavimas – surinkta daugiau kaip 300 000 visos Tautos balsavimo siekiančių Lietuvos piliečių parašų. 

Referendumo priešininkai, vieningu frontu užpildę vos ne visą viešąją erdvę, vardija būtus ir nebūtus referendumų pavojus, tokiu būdu neigdami ne tik atskiro referendumo, bet ir pačios konstitucinės normos priimtinumą. Tai labai pavojinga politinė tendencija. 

Lietuvos Respublikos Konstitucija vienareikšmiškai sako: Lietuvos valstybę kuria Tauta, suverenitetas priklauso Tautai. Kai Tauta mato, kad jos atstovai valstybės institucijose daro Tautai nepriimtinus sprendimus ir ji neturi galimybių jų efektyviai pakeisti, Tauta ne tik gali, bet ir privalo imtis valingo Konstitucijos jai garantuojamo veiksmo – referendumo. Šiandien susiklosčiusioje situacijoje tai pareikšti būtina visų pirma. 

Remdamiesi tuo, kviečiame ir raginame visus geros valios žmones telktis, vienytis ir visomis įmanomomis teisėtomis priemonėmis ginti daugiau kaip 300 000 Lietuvos Respublikos piliečių išreikštą valią. Referendumas privalo įvykti.

Pasirašo:

EUGENIJUS JOVAIŠA, akademikas, profesorius, humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos valstybinės mokslo premijos laureatas

JONAS VAITKUS, profesorius, teatro ir kino režisierius

VLADAS GARASTAS, Lietuvos krepšinio federacijos garbės prezidentas

VYTAUTAS RUBAVIČIUS, rašytojas, publicistas, Humanitarinių mokslų daktaras

ANTANAS BURAČAS, akademikas, profesorius, vienas iš Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių

ROLANDAS KAZLAS, aktorius

DAIVA VYČINIENĖ, profesorė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, valstybinės J.Basanavičiaus premijos laureatė

ROMUALDAS GRIGAS, akademikas, profesorius, habilituotas daktaras, Lietuvos mokslo premijos laureatas

LIBERTAS KLIMKA, profesorius, fizikas, gamtos mokslų daktaras, mokslo istorikas, etnologas

GEDIMINAS STORPIRŠTIS, Teatro ir kino aktorius, režisierius, pedagogas, dainų autorius

BRONIUS GENZELIS, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras, Valstybinės mokslo premijos laureatas, VDU garbės profesorius 

ALGIRDAS MARTINAITIS, kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Gedimino penktojo laipsnio ordino kavalierius

JONAS GRIGAS, akademikas, profesorius, habilituotas fizinių mokslų daktaras

IRENA REGINA MERKIENĖ, profesorė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, LKMA akademikė, Lietuvos mokslo premijos laureatė 

ROMAS PAKALNIS, Gamtos mokslų daktaras 

VYTAUTAS PAUKŠTĖ, teatro ir kino aktorius 

ANTANAS KUDZYS, Profesorius, buvęs LMA akademikas, LKS dalyvis

RAMŪNAS VALIOKAS, fizikos mokslų daktaras, Fizinių ir technologijos mokslų centro skyriaus vedėjas

ALGIRDAS DEGUTIS, profesorius, humanitarinių mokslų daktaras

DAIVA TAMOŠAITYTĖ, humanitarinių mokslų daktarė, rašytoja, filosofė 

JONAS JASAITIS, socialinių mokslų daktaras, Lietuvos mokslininkų sąjungos tarybos narys

EIRIMAS VELIČKA humanitarinių mokslų daktaras, pedagogas

ROMUALDAS OZOLAS, filosofas, Lietuvos nepriklausomybės akto signataras

 ELVYRA ŽEBERTAVIČIŪTĖ, teatro ir kino aktorė

JONAS KAUNECKAS, vyskupas

***

Ekspertai.eu apklausė kelis pasirašiusius žymius mokslo, meno, religijos žmones, norėdami sužinoti jų nuomonę dėl referendumo ir uždavė tokius klausimus:

a) Kodėl pasirašėte už galimybę surengti referendumą?
b) Ką referendumas gali pakeisti šalies gyvenime?
c) Referendumo priešininkai sako, kad už to stovi Rusija. Ar nebijote būti palaikytas Rusijos agentu (-e)?

Prof., habil. hum. m. dr., LKMA akademikė, Lietuvos mokslo premijos laureatė Irena Regina Merkienė:

a) Kodėl? Pasakysiu paprastai: man atrodo, kad nė viena valstybė negali būti be žemės, ji ne ore, ji ant žemės visada buvo. Lietuva yra labai nedidelė valstybė, jos teritorija tikrai labai maža. Jeigu ją dar pradės dalinti kitoms tautoms, tai nieko ir nebeliks tada. Paskui atsiranda teritorinės pretenzijos ir kiti dalykai.
b) Jis bent jau gali pasakyti daugumos nuomonę ir tai yra naudinga. Atsiminkime, kaip atsirado Izraelio valstybė. Kas supirko žemes ir kas iš to išėjo? Jeigu nebūtų jų supirkę, tai iki šiol nebūtų tos valstybės. O tie, kurie pardavė, jau jos nebeatsiėmė.
c) Kiekvienas gali būti palaikytas kažkieno agentu. Aš tikrai nesu agentė nė vieno žmogaus, nė vienos valstybės, išskyrus Lietuvą. Man atrodo, kad kiekvienas žmogus turi spręsti pagal savo sąžinę – jeigu jis taip mano, tai turi taip ir daryti.

Prof., habil. hum. m. dr., valstybinės J. Basanavičiaus premijos laureatė Daiva Vyčinienė:

a) Kiekvienam piliečiui turėtų kilti klausimas kodėl? Pirmiausia, jeigu žmonių valia yra surengti tokį referendumą, tai kodėl į ją neatsižvelgiama? Kitas dalykas, – kodėl atsirado tiek daug sugadintų parašų? Tai yra įtarimą keliantis dalykas. Kadangi žinojau, kad per trumpą laiką reikia reaguoti ir kažką padaryti, tai ir pasirašiau šalia kitų.
b) Aišku, yra visokių nuomonių. Vieni yra prieš žemės išpardavimą, kiti svarstantys, abejojantys, kiti gal ir už, tai turėtų būti leidžiama pasisakyti viešai. Tam ir yra tas referendumas.
c) Aš manau priešingai, kad yra labai daug pavojų, jeigu tos žemės bus supirktos, tarkime, Suvalkijos krašte, tai gali sudaryti labai puikų koridorių iki Karaliaučiaus krašto.

Rezistentas, vyskupas Jonas Kauneckas:

a) Todėl, kad Lietuvoje yra netvarka. Vokietijoje, norint įsigyti žemės ūkio paskirties žemės, reikalingas specialios valstybės institucijos leidimas, Danijoje fizinis asmuo turi teisę įsigyti tokią žemę, jei turi šios srities išsilavinimą. Lenkija irgi pratęsė terminą dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Lietuvoje premjeras Algirdas Butkevičius irgi žadėjo šį terminą pratęsti. Jis balandžio 23 dieną pareiškė, kad dabar yra šalininkas to, jog dar 5 metus draudimas būtų pratęstas. Jau didžioji dalis žemės parduota... tai kodėl nebuvo uždėti saugikliai? Kas nori iš užsienio, tas perka. Aš pasirašiau todėl, kad mane sužavėjo žmonių aktyvumas. Visi išgyvena, kad Lietuvos žmonės yra pilietiškai neaktyvūs, tai šiuo atveju jie parodė didelį aktyvumą. Tačiau tas pasirašymas dar nieko nereiškia. Jeigu referendumą paskelbs, visa tauta turės balsuoti, jeigu nenubalsuos už referendumą, tai ir nepriims tokio įstatymo. Referendumo priešininkai rašo, kam čia rinkti tuos parašus, skelbti tą referendumą, jeigu daug žemės jau parduota?
b) Parašų rinkimas subūrė labai daug pilietiškai aktyvių žmonių. Įsivaizduokite, jei Graikijoje sumažintų pensijas kaip pas mus per krizę, oi, kaip ten sukiltų! Lietuvoje kaip avys. Kodėl žmonės turi būti taip skriaudžiami? Kažkas viską nusprendžia ir nekreipia dėmesio į tautos valią. Šiuo atveju labai gerai, kad tauta parodo savo aktyvumą. Ar jie laimės, ar ne, tai nesvarbu, svarbu, kad jie susibūrė.
c) Mane daug kuo laikė tarybiniais laikais, visokiu ekstremistu, tai tegul ir dabar palaiko. Bet aš pažįstu žmones, kurie buvo aktyvistai, jie tikrai su rusais niekuo nesusiję. Žinoma, visokių įsimaišo tarp jų. Juk rašė, kad pradžioje referendumo rėmėju buvo pasiskelbęs Algirdas Paleckis, bet jis parašų nerinko. Ir A. Butkevičius buvo pasiskelbęs, kad reikia pratęsti (žemės nepardavimo užsieniečiams terminą), taip kad čia...

Šaltinis: www.bernardinai.lt


Susiję

Politika 8955459753574568760

Rašyti komentarą

item