Lig šiol kategoriškiausiame pasisakyme už gyvybę popiežius pasmerkė abortus

Roma, Rugsėjo 20d., 2013-ieji. Tąryt susitikime su katalikais ginekologais popiežius griežtai pasmerkė abortus, kaip „išmetimo kultūros...

Roma, Rugsėjo 20d., 2013-ieji. Tąryt susitikime su katalikais ginekologais popiežius griežtai pasmerkė abortus, kaip „išmetimo kultūros“ manifestaciją.

„Kiekvienas negimęs kūdikis, neteisingai pasmerktas būti pašalintas, turi veidą Dievo, kuris buvo pasaulio atstumtas dar prieš gimdamas ir iš karto po to“- sakė popiežius. Šis komentaras nuskambėjo dieną po to, kai buvo išplatintas gilus ir turiningas interviu, kurio metu bažnyčios tėvas sakėsi lig šiol sąmoningai vengęs kalbėti apie moralines problemas, tokias kaip ši arba susijusias su homoseksualų „santuokomis, ir vietoj to labiausiai stengęsis skleisti žinią apie Dievo meilę.

„Mes negalime užsispyrę koncentruotis tik į problemas, susijusias su abortais, gėjų santuokomis ir kontraceptinių metodų taikymu“- šiuos popiežiaus žodžius daugelis interpretavo kaip aukštajai dvasininkijai adresuotą raginimą susilaikyti nuo kategoriško moralinio Bažnyčios mokymo skleidimo kontraversiškais klausimais. „Aš nedaug apie juos tekalbėjau ir buvau dėl to kritikuojamas. Tačiau kalbėdami apie tokias problemas mes negalime pamiršti konteksto, kuriame jos egzistuoja. Bažnyčios požiūris minimais klausimais yra aiškus ir aš esu bažnyčios sūnus, bet nemanau, jog apie šias problemas dera kalbėti visą laiką“.

Cituotas pasisakymas pradžiugino didžiausią Jungtinėse Valstijose abortus palaikančią organizaciją, žinomą kaip „NARAL Pro-Choice America“ (Amerika už pasirinkimą). Ši savo Facebook ir Twitter paskyrose netgi paskelbė paveikslėlį, kuriuo dėkojo popiežiui už komentarą. NARAL džiaugsmą nutraukė vakar rytą nuskambėjęs tiesus popiežiaus pasisakymas, kuriame jis skatino daktarus gerbti gyvybę „nuo pat apvaisinimo“.

Katalikiškos medikų asociacijos tarptautinės federacijos rengtame susitikime popiežius Pranciškus kalbėjo apie nūdienos medicinoje egzistuojančius paradoksus. „Viena vertus, mokslininkų, kurie besąlygiškai atsidavę ir su ugnele ieško naujų gydymo būdų, dėka medicinoje vyksta progresas. Kita vertus, kyla rizika, jog gydytojai gali pamiršti, kad jų misija- tarnauti gyvybei. „Nors individualiam asmeniui priskiriama vis daugiau teisių, ne visuomet pats gyvenimas yra ginamas kaip didžiausia vertybė ir pirmapradė kiekvieno žmogaus teisė“- susirinkusiems sakė Romos vyskupas.

Kreipdamasis į medikus, popiežius sakė: „Jūsų atveju būti katalikais reiškia prisiimti itin didelę atsakomybę. Visų pirma jūs turite būti atsakingi prieš save ir stengtis savo gyvenimu nenukrypti nuo krikščioniškojo pašaukimo. Antra, jūs turite jausti pareigą šiuolaikinei kultūrai, kad padėtumėte jai atpažinti transcendencinę žmogaus gyvenimo dimensiją, Dievo kūrėjo paliktą įspaudą, nuo pat apvaisinimo momento. Įsipareigojimas skleisti evangeliją dažnai reikalauja eiti prieš srovę ir mokėti asmeninę kainą. Bet Dievas deda į jus viltį, jog skleisite „Gyvenimo giesmę““.

Savo kalboje popiežius Pranciškus dar kąrtą pasmerkė „išmetimo kultūrą“, kuri iš visuomenės išstumia silpnuosius, lengviausiai pažeidžiamus. „Šiai kultūrai mes duodame atsaką tvirtai ir nedvejodami tardami „taip“ gyvenimui. Pirmiausia žmogus turi teisę į savo gyvybę. Jis turi kitų gėrybių ir kai kurios iš jų gali būti išties svarbios, bet ši yra pati svarbiausia, pamatinė- ji yra visa ko sąlyga“.

Baigdamas savo kalbą popiežius ragino: „Liudykite ir skleiskite šią „gyvenimo kultūrą“... Priminkite visiems, savo veiksmais ir žodžiais, kad visuose etapuose, bet kuriame amžiuje, gyvenimas visuomet yra šventas, visuomet nuostabus. (...) Vieno žmogaus gyvenimas negali būti šventesnis nei kito, kaip ir neegzistuoja joks žmogaus gyvenimas kokybiškai prasmingesnis už kitų.“

Susiję

Socialinis mokymas 8151323577310516534

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

*kūdikis
(šaunus straipsnis, tik labai akį bado)

item