Britanijos konservatoriai šalį vėl ragina palikti ES

Buvęs Didžiosios Britanijos konservatorių partijos pirmininkas Lordas Nigelis Lawsonas šalį  vakar ragino palikti ES ir tapti uždara rinka. ...


Buvęs Didžiosios Britanijos konservatorių partijos pirmininkas Lordas Nigelis Lawsonas šalį  vakar ragino palikti ES ir tapti uždara rinka. Tokie pareiškimai rodo augantį šalies konservatorių partijos nepasitenkinimą „dabartine Europos kryptimi“, skelbia BBC.


Pono Lawsono nuomone, ekonominė šio žingsnio nauda „galiausiai būtų didesnė, negu pasekmės“. Jis spėjo, kad Davido Camerono, Britanijos ministro pirmininko, mėginimai iš naujo svarstyti santykius bus „nereikšmingi“.

„Palikdama ES Britanija išsivaduotų nuo besaikio biurokratinio reguliavimo“, - dienraščiui „The Times“ sakė p. Lawsonas ir pridūrė, kad ateinančiame referendume balsuos „prieš“ pasilikimą ES.

Šį referendumą pažadėjo p. Cameronas, tuo atveju, jei konservatorių partija laimėtų 2015 m. rinkimus. Tuomet iki 2017 m. šalyje žadama surengti referendumą, kuriuo britai išreikš savo norą likti ES nare ar ne.


Ponas Lawsonas sakė, kad, palikusi ES, Britanija turėtų „ekonominį pranašumą, kuomet šalyje būtų uždara rinka“

„Nesu anti-europietis. Tačiau ES prigimtis, ir Britanijos santykis su ja, pakito nuo tada, kai Europa susivienijo“, - BBC sakė p. Lawsonas.

Ponas Cameronas sakė, kad jo planuojamas referendumas atstovauja „ne tik vieno žmogaus balsui referendume, bet šalies ateičiai Europoje“. Šiuo metu p. Cameronas susiduria su vis didėjančiu spaudimu įgyvendinti pažadėtą referendumą dėl Britanijos narystės ES.

Britanijos Vyriausybė vakar sakė, kad p. Cameronas gali laimėti rinkimus norėdamas Europą padaryti „lankstesnę ir konkurencingesnę“, rašo „Bloomberg“. Vis dėlto tikimasi, kad iki tol įsivyraus aplinka, kurioje Britanija vis dar norės likti ES.

Ponas Cameronas sakė referendumu norintis „suteikti žmonėms ne tik galimybę pasirinkti tarp status quo ir narystės nutraukimo, tačiau tarp galimybės reformuoti ES ir ją palikti“.

Nickas Cleggas, Britanijos Ministro pirmininko pavaduotojas, teigė, kad išstojimas iš ES padarytų Britaniją mažiau saugią. Be to, tai sukeltų grėsmę 3 mln. darbo vietų, darytų įtaką klimato pokyčių saugojimo politikai ir reikštų „silpnesnę poziciją Vašingtone, Pekine, Tokijuje“.

Parengta pagal www.vz.lt



Susiję

Pasaulis 6496978778412146209

Rašyti komentarą

item