Vengrijoje valstybinės mokyklos perduodamos religinėms institucijoms

Vengrijos vyriausybė perleidžia valstybines mokyklas religinių institucijų žinion, praneša prancūzų žurnalas L‘Express. Toks žingsnis papikt...


Vengrijos vyriausybė perleidžia valstybines mokyklas religinių institucijų žinion, praneša prancūzų žurnalas L‘Express.

Toks žingsnis papiktino socialistų lyderius Vengrijoje ir už jos ribų, net tose Europos šalyse, kuriose valstybinis švietimas turėjo katastrofiškas pasekmes. Socialistai piktinasi tuo, kad Vengrijos vyriausybė padeda atkurti tradicinę moralę.

Mokyklos savo ruožtu sugrąžino religinių giesmių giedojimą, o pamokos pradedamos malda. Mokinių tėvai gali pasirinkti, ar jų vaikai turėtų būti mokomi ir katekizmo.

Mažame Alsoörs miestelyje, kurį L‘Express pristato kaip tipinį atvejį, iš devyniasdešimt šešių šeimų tik dvi balsavo prieš tokį valstybinių mokyklų atidavimą Bažnyčios žinion. Tai parodo, kokį didelį palaikymą turi šis vyriausybės sprendimas. 

Įdomu tai, kad vienas katalikų kunigas, galbūt besivadovaudamas ekumeniniu ar „dialogo“ su sekuliarizuotu pasauliu mentalitetu, pasikonsultavęs su vyskupu, atsisakė perimti mokyklą. Tuo tarpu vietinis liuteronų pastorius Miklos Rasky iškart sutiko tai padaryti. „Dabartinė vyriausybė laikosi krikščioniškų vertybių. Tai leidžia mums vėl atkurti savo tradicinį vaidmenį švietimo srityje“, - teigė pastorius. Suglumintiems mokytojams, kurių dauguma yra katalikai, pastorius pranešė, jog jie bus pakeisti protestantais.

Pasiremdamos šiuo vyriausybės sprendimu, savivaldybės perdavė jau aštuoniasdešimt mokyklų. Savivaldybių vadovai džiaugiasi, kad nebeturės apmokėti mokyklų išlaidų, o tai palengvins krizės naštą.

Komentuodamas vyriausybės sprendimą, Vengrijos švietimo ministras Rozsa Hoffmann apgailestavo dėl šiandien akivaizdaus moralinių vertybių stygiaus. Jis teigė, kad  šiuo sprendimu vyriausybė nori paskatinti jų atkūrimą. „Nesvarbu, ar tai yra žmogaus gyvybės saugojimas, pagarba darbui ir įstatymui, ar sąžiningumas ir meilė savo valstybei. Mokykla nėra tik tam, kad suteiktų žinių, bet ir tam, kad perduotų vertybes“.

Šis švietimo įstatymas paremtas nauja Vengrijos Konstitucija, kurioje iškeliamos krikščioniškos vertybės bei atkuriamas Vengrijos nepriklausomybės simbolis - Katalikų Karalių „Šventoji karūna“.

Parengta pagal tfp.org.

propatria.lt

Susiję

Pasaulis 7650848967704526653

Rašyti komentarą

3 komentarai

Marija rašė...

Kokie saunuoliai!

Anonymous rašė...

Vengrai šaunuoliai, mums dar toli iki jų, su musų valdžios požiūriu

Anonimiškas rašė...

Noriu į Vengriją

item