Diskusija: „Ar bus Lietuvoje demokratiški ir teisingi rinkimai?“ (Tiesioginė transliacija)

Rugsėjo 13 d. 12 val. Seimo I rūmų Konstitucijos salėje Seimo narys Gintaras Songaila, kartu su politologu Alvydu Medalinsku, kitais Seimo...

Rugsėjo 13 d. 12 val. Seimo I rūmų Konstitucijos salėje Seimo narys Gintaras Songaila, kartu su politologu Alvydu Medalinsku, kitais Seimo nariais, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarais, sąjūdininkais rengia diskusiją „Ar bus Lietuvoje demokratiški ir teisingi rinkimai?“.

Pranešimus skaitys Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Narcizas Rasimas, advokatai dr. Šarūnas Vilčinskas ir Tomas Bakučionis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas prof. Vytautas Radžvilas, Mykolo Romerio universiteto politologas dr. Sauliaus Spurga, „ Lietuvos ryto“ televizijos vadovas Edmundas Jakilaitis ir interneto portalo „ Balsas.lt“ apžvalgininkas Tomas Čyvas.

Tiesioginę transliaciją iš Seimo žiūrėkite čia: http://media3.lrs.lt/_16_84_8221

Susiję

Politika 9118382052948052624

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Galima ir kitaip formuluoti klausimą - ar tai ne paskutiniai nacionaliniai rinkimai? Štai Barroso kalbos Europarlamente 2012-09-12 fragmentas (visą kalbą pateikia "Bernardinai"):


“Kai esi vienoje valtyje per audrą, pirmiausia iš savo komandos narių prašai visiško lojalumo. Lemiamas politinis sandoris Europai – štai ko šiandien Jūsų prašau ir ką Jums pristatau. To negalima padaryti nesustiprinus Europos masto politinių partijų. Turime pripažinti, kad politinės diskusijos per dažnai vyksta tarsi tik tarp nacionalinių partijų. Net per Europos Parlamento rinkimus eidami prie balsadėžių nematome Europos masto politinių partijų pavadinimų; stebime nacionalinių politinių partijų nacionalinius debatus. Štai kodėl mums reikia tvirtesnio Europos politinių partijų statuto. Didžiuojuosi galėdamas pranešti, kad Komisija šiandien priėmė tam skirtą pasiūlymą. Europos masto politinės diskusijos taptų turiningesnės, jei jau 2014 m. Europos Parlamento rinkimuose Europos masto politinės partijos pasiūlytų kandidatą į Komisijos Pirmininko pareigas. Tai galima padaryti nekeičiant Sutarties. Raginu politines partijas įsipareigoti žengti šį žingsnį.”



Eurofederacijos entuziastų planas tampa kiek aiškesnis - pradėta bus nuo partijų sujungimo. Gali būti, kad 2014m. Eurorinkimai vyks jau ne tarp nacionalinių partijų, o tarp Europartijų, valstybėms kol kas dar paliekant esamas rinkėjų dydžio kvotas. T.y., bus pritaikyta Europos kraštuose dominuojanti proporcinė sistema su regioninėmis apygardomis, regiono statusą pritaikant valstybei. Natūralu, kad europartijų lyderiai kausis dėl vykdomosios valdžios galvos – Komisijos Pirmininko – posto (dabar dėl jo susitaria valstybių lyderiai). Ko gero nebus ir jokio prievartinio suvarymo į europartijas, o tik nustatytas bendraeuropinis 5% rinkiminis barjeras. Tikėtina, kad 2014m. euroskeptinė partija (-os) dar bus įregistruota rinkimams. Aišku, vėliau Europoje bus toleruojamos tik federacijai lojalios partijos. Valstijose savivaldos reikšmės rinkimai vyks toliau.

item