Vytautas Sinica: nevalstybiniai simboliai mokyklose negali būti privalomi

Nacionalinio susivienijimo atstovas Vilniaus miesto taryboje Vytautas Sinica viešai kreipėsi į Vilniaus miesto administraciją, reikalaudamas...

Nacionalinio susivienijimo atstovas Vilniaus miesto taryboje Vytautas Sinica viešai kreipėsi į Vilniaus miesto administraciją, reikalaudamas užtikrinti, kad miesto mokyklose nebūtų jokios formos prievartos ir įpareigojimų moksleiviams naudoti nevalstybinius simbolius, įskaitant jau dešimtmetį populiarinamą „neužmirštuolę“.

„Savivaldybė, kaip joje veikiančių mokyklų steigėjas, turi teisę ir pareigą užtikrinti, kad joje veikiančių ir pavaldžių mokyklų ugdymo procese būtų laikomasi pamatinių konstitucinių principų ir įstatymų normų. Mokykla turi pareigą ugdyti patriotiškumą ir minėti valstybines šventes, dėl to nelyla klausimų, tačiau privalomi mokiniams gali ir turi būti tik oficialūs valstybiniai simboliai: himno giedojimas, Trispalvė, Vytis ar Gediminaičių stulpai, jų meninės jų stilizacijos. Visi kiti, o ypač visuomenėje prieštaringai vertinami ir diskusijas keliantys simboliai, nors nedraudžiami, negali būti nurodomi gaminti ar segėti, pasinaudojant mokyklų administracijų galia ar mokytojų prieš vaikus turimu autoritetu. Skandalinga girdėti, kad jau dešimtmetį Lietuvoje viešųjų ryšių priemonėmis populiarinama „neužmirštuolė“ iki šiol yra mokytojų brukama sostinės pradinių klasių moksleiviams. Tokia informacija pasiekia iš įvairių sostinės mokyklų ir verčia kelti klausimą, kaip užtikriname įsitikinimų laisvę Vilniuje“, - aiškina Vytautas Sinica.



Jo teigimu, „neužmirštuolė“ per dešimtmetį aktyvaus populiarinimo visuomenėje tapo ne telkiančiu, o skaldančiu simboliu, siejamu su konkrečiomis partijomis ir politikais, ypač su TS-LKD, ir nemažos visuomenės dalies vertinamu kaip bandymas Sausio 13-osios įvykių atmintį atsieti nuo konkrečiai lietuvių tautos nepriklausomybės siekio ir susieti su norimais politikais. Jis primena, kad „neužmirštuolę“ kaip prekės ženklą jos garsinimo kampanijos pradžioje užregistravo ir tą kampaniją pradėjo dabartinė Socialinės apsaugos ir darbo ministrė, o tada - TS-LKD sekretoriato vadovė Monika Navickienė. Jo įsitikinimu, tai buvo ir liks reikšmingai tautos daliai svetimas simbolis, ne papildantis, o metantis iššūkį tikriesiems valstybės simboliams ar tradiciškai su Sąjūdžio kova už nepriklausomybę siejamai Laisvės liepsnai.

„Visi suaugę žmonės yra laisvi rinktis kokius nori teisėtus simbolius ar segti juos savo vaikams, tačiau Lietuvos ir šiuo atveju bent sostinės ugdymo įstaigos turi būti laisvos nuo nevalstybinių simbolių primetimo Lietuvos moksleiviams. Simboliai savo esme yra moralinių ir pilietinių nuostatų išraiška, jie turi prasmę tik perteikdami įsitikinimus, ir jų pasirinkimas atitinkamai yra saugomas įsitikinimų laisvės, o vaikų atveju Konstitucijos laiduojamos teisės tėvams auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus. Savivaldybė turi visas priemones užtikrinti, kad to būtų laikomasi. Vilnius visose srityse turėtų siekti tapti laisva nuo ideologinių ir kitų simbolių įtakos karų erdve, kur valdžia skatina ir skleidžia vienintelę - valstybės simboliką“, - komentavo V. Sinica.

Primename, kad Nacionalinis susivienijimas savivaldos rinkimuose surinko 4.7 procento ir pateko į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.


Susiję

Vytautas Sinica 174678317353210888

Rašyti komentarą

item