Kauno Kristaus prisikėlimo bazilikoje - Algirdo Martinaičio oratorijos premjera

Ateinantį šeštadienį, 2023 m. rugpjūčio 5 d., 19.00 val., Kaune, Kristaus Prisikėlimo bazilikoje, pirmą kartą bus atliekama nacionalinės pre...

Ateinantį šeštadienį, 2023 m. rugpjūčio 5 d., 19.00 val., Kaune, Kristaus Prisikėlimo bazilikoje, pirmą kartą bus atliekama nacionalinės premijos laureato Algirdo Martinaičio penkių dalių oratorija „TIKĖJIMO IR VILTIES INVOKACIJOS”, tremtinių ir politinių kalinių atminimui skirtas kūrinys.

Jis sukurtas pagal Psalmių, Naujojo Testamento, Maironio, Lietuvos Laisvės kovotojų maldynėlio tekstus. Be to, jame skambės iškilių Lietuvos kunigų, politinių kalinių Juozo Zdebskio, Alfonso Svarinsko (iškalėjusio tarybiniuose lageriuose 22 metus), Štuthofo koncentracijos stovykloje kalėjusio Alfonso Lipniūno pamokslų fragmentai ir laiškų ištraukos. 

Premjera skirta Tremtinių ir politinių kalinių metams ir yra vienas iš Pažaislio muzikos festivalio renginių. Kūrinį atliks Kauno valstybinis choras, simfoninis orkestras, aktoriai, solistai.

Invokacija (lot. invocatio) – maldavimas, šauksmas. Didžioji pokario Lietuvos žmonių tremties ir įkalinimų kančia šiandien turėtų tapti šventu atminimu, skatinančiu permąstyti dabartį ir ateitį. Todėl visus kviečiame dalyvauti ir sykiu paminėti mūsų tautos kankinius, kurių skausmas ir patirta kančia buvo tautos prisikėlimo pamatas. Jis stiprina ir mūsų pareigą bei ryžtą išsaugoti Lietuvos ateitį.


Susiję

Algirdas Martinaitis 531579684866950500

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Kas šį kartą užsakė Poeto Justino Marcinkevičiaus puolimą?
– respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/kas-si-karta-uzsake-poeto–justino-marcinkeviciaus-puolima/
Pasisako: Valentinas Sventickas, Erika DRUNGYTĖ, Liudas MIKALAUSKAS, Vytenis Povilas ANDRIUKAITIS ir Viktoras Gerulaitis.
Viktoras Gerulaitis: „Manau, kad J.Marcinkevičiaus puolimas – tai paskutinis KGB bandymas nužudyti Tautą, o kiek liko laiko Lietuvos valstybei – aš irgi nežinau. Čia paskutinė KGB puolimo banga, o šalia jos ir visokie ivaškevičiai, sabaliauskaitės, putinaitės – net nežinau, kodėl ir jie į tą puolimo bangą įšoko. Bet kodėl jie visi dabar „užsivedė”? Negi prieš galą ?”
Ir ELTOS archyvo nuotrauka – Poetas kalba didžiajame mitinge Vingio parke. Jos sužadinti Mitingo prisiminimai gumulu smaugs dalyvių gerkles.
O V. Gerulaičio pasiūlymas statyti paminklą M raidei?
„ [...] lietuvių tauta turėtų pastatyti paminklą „M" raidei. Nes šia raide prasideda Maironio-Mačiulio, Marcinkevičiaus ir Marcelijaus Martinaičio (1936-2013) pavardės. Tai trys didžiosios „M". Šia raide taip pat prasideda žodžiai „motina", „meilė".

item