Almantas Stankūnas. Tvarumo eurokomjaunuoliai kiša ranką į vilniečių pinigines

Vilniaus m. prasideda politinis sezonas ir jau vyko Vilniau m. Aplinkos ir miesto paslaugų komiteto posėdis, kurio nariu esu. Vienas iš klau...

Vilniaus m. prasideda politinis sezonas ir jau vyko Vilniau m. Aplinkos ir miesto paslaugų komiteto posėdis, kurio nariu esu. Vienas iš klausimų buvo apie žaliojo vandenilio gamybos, transporto pildymo vandeniliu infrastruktūros įrengimo ir vandeniliu varomų autobusų įsigijimo projektą.

Nors 70 proc. projekto investicijų finansuojama iš ES fondų, tačiau likusi mažesnė dalis sudaro solidžią 2,4 mln. EUR sumą, kurią teks pakloti iš Vilniaus m. savivaldybės biudžeto. Taip pat ateityje dar bus papildomų išlaidų įsigyjant ar pertvarkant autobusus.

Bet svarbiausias šios projekto minusas yra, kad, įvertinus žaliojo vandenilio gamybos kaštus ir vandeniliu varomų variklių naudingo veiksmo koeficientą, kelionės kaina padidės.

Nesu prieš žaliosios energetikos plėtrą, bet kviečiu tai vykdyti remiantis racionaliais argumentais.

Šiuo atveju, vietoj to, kad žaliosios ekonomikos skatinimo lėšas skirti elektra varomiems akumuliatoriniams autobusams, kurių kelionės kaštai yra žemesni negu dyzeliną naudojančių autobusų, renkamasi ištaigingas brangiausias variantas. Tokio pasirinkimo argumentas – elektra varomi autobusai kol kas negali aptarnauti ilgiausių maršrutų. Tai gal lukterėkim kol besivystančios technologijos išspręs šią problemą.

Atrodo, kad Vilniaus valdantieji tiesiog negali atsitraukti nuo Remigijaus Šimašiaus anksčiau priimtų žaliųjų eurokomjaunuoliškų sprendimų ir užsispyrę nori apkrauti vilniečius papildoma finansine našta.

Ekologiniai argumentai čia negalioja, nes yra mano minėta alternatyva.

Ypatingai fantasmagoriškai tokie sprendimai atrodo artėjančios grėsmingos ekonominės krizės fone.

Gal Vilniuje sutvarkytos jau visos gatvės ir šaligatviai, įrengti būtini transporto mazgai, kaip antai apsisukimas į Tarandę? Gal nereikia statyti naujų darželių ir mokyklų? Gal nėra kitų daug lėšų reikalaujančių projektų?

Nustebino opozicijos atstovai komitete dėl vangaus oponavimo šiam pasiūlymui. Ar jau žaliosios energetikos tema tapo tabu racionaliai kritikai? Ar jau nepolitkorektiška siūlyti racionalius sprendimus šioje srityje?

Ką gi, kitą savaitę, trečiadienį, klausimas bus svarstomas tarybos posėdyje. Gal iki posėdžio daugiau tarybos narių labiau pasidomės mano minėtu klausimu ir elgsis atsižvelgdami į vilniečių interesus, bet ne dėl to, kad tik užklijuoti Vilniui papildomą brangią žalią etiketę?

Įdedu trumpą ištrauką iš klausimo svarstymo su mano pasisakymu dėl balsavimo motyvų. Taip pat pateikiu ir viso komiteto posėdžio įrašą (minimas klausimas svarstomas nuo 42.10 min).


Susiję

Nacionalinis susivienijimas 1828650592193623569

Rašyti komentarą

item