Dėl Korano deginimo Švedijoje, Irake užpulta Švedijos ambasada

Švedijoje vis dažniau deginama šventoji islamo knyga Koranas, o tai sukėlė didelį atgarsį kai kuriose islamo pasaulio dalyse, įskaitant pagr...

Švedijoje vis dažniau deginama šventoji islamo knyga Koranas, o tai sukėlė didelį atgarsį kai kuriose islamo pasaulio dalyse, įskaitant pagrindinių įtakingų veikėjų raginimus boikotuoti Švedijos prekes. 

Šią savaitę Stokholmo policija leido dar kartą sudeginti Koraną, kurį prie Irako ambasados Švedijos sostinėje sudegino migrantas iš Irako Salvanas Momika. 

Naktį prieš demonstraciją, kurios metu Koranas nebuvo padegtas, o tik sutryptas Momikos, įsiutusi minia šturmavo Švedijos ambasadą Bagdade ir padegė ambasados pastatą, praneša laikraštis "Expressen".

Vėliau Irako riaušių policijai pavyko išsklaidyti minią, panaudojus vandens patrankas ir elektrošoko lazdomis ginkluotus apsaugos darbuotojus.

Švedijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad per išpuolį nenukentėjo nė vienas ambasados darbuotojas, ir pridūrė: "Mes smerkiame visus išpuolius prieš diplomatus ir tarptautinių organizacijų darbuotojus. Irako valdžios institucijos yra atsakingos už diplomatinių atstovybių ir personalo apsaugą".

Užsienio reikalų ministras Tobias Billströmas taip pat pakomentavo išpuolį: "Išpuoliai prieš Švedijos ambasadą Irake yra visiškai nepriimtini. Tai jau antras kartas per trumpą laiką. Irakas privalo apsaugoti Švedijos ambasadą Bagdade. Vyriausybė šiandien iškvies vyriausiąjį Irako diplomatą Švedijoje".

Ketvirtadienį, liepos 20 d., buvo iškviestas vyriausiasis Irako diplomatas Švedijoje Pivanas Jasimas Ibrahimas, ir nors Irako užsienio reikalų ministerija pasmerkė ambasados užpuolikų veiksmus, Irako prezidentas Abdullatifas Rašidas vėliau pareiškė: "Atrodo, kad už tai, kas vyksta, atsakinga Švedija."

Po Korano protesto Irakas ėmėsi veiksmų, kad būtų panaikinti leidimai dirbti Švedijos telekomunikacijų bendrovei "Ericsson", kuri anksčiau buvo kaltinama skyrusi pinigų teroristinei grupuotei "Islamo valstybė" tuo metu, kai islamo ekstremistai buvo okupavę tam tikras Irako teritorijas. 

Irako ministras pirmininkas Mohammedas Shia al-Sudanas taip pat paskelbė, kad dėl protesto gali būti nutraukti diplomatiniai santykiai: "Irako vyriausybė diplomatiniais kanalais informavo Švedijos vyriausybę, kad bet koks pasikartojantis incidentas, susijęs su šventojo Korano deginimu Švedijos teritorijoje, lems diplomatinių santykių nutraukimą."

Po to Irakas įsakė savo aukščiausiajam diplomatui išvykti iš Švedijos, o Švedijos ambasadorei Irake Jessicai Svärdström liepė palikti šalį. 

Manoma, kad Švedijos ambasados šturmo iniciatorius yra šiitų ugningas dvasininkas Muqtada al-Sadras. Buvo matyti, kad kai kurie užpuolikai nešėsi jo tėvo Mohamedo al-Sadro nuotraukas. 

Tai nebūtų pirmas kartas, kai M. al-Sadras pastarosiomis savaitėmis ragino protestuoti prie Švedijos ambasados - panašus įvykis įvyko birželio 29 d., kai minia šturmavo ambasadą. Tąkart protestuotojai ten išbuvo tik apie 15 minučių, kol juos atstūmė saugumo pajėgos. 

Al-Sadras yra viena iš įtakingiausių figūrų Irake nuo 2003 m. JAV vadovaujamos invazijos, per kurią buvo nuverstas buvęs diktatorius Sadamas Huseinas. Praėjusiais metais jo šalininkai per savaitę du kartus šturmavo Irako parlamentą, kad užimtų pastatą ir neleistų paskirti naujo ministro pirmininko. 

Nors yra šiitų musulmonų dvasininkas, al-Sadras yra atvirai nusiteikęs prieš Iraną ir pasmerkė Irano režimo bandymus kištis į Irako vidaus politiką. 

Didėjanti įtampa tarp Švedijos ir Irako kilo po kelių kitų Korano deginimo protestų, sukėlusių tokių šalių kaip Turkija, kuri visai neseniai nusprendė sutikti paremti Švedijos stojimą į NATO karinį aljansą, pyktį.

Anksčiau Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas reikalavo, kad Švedija uždraustų Korano deginimą, kad gautų Turkijos sutikimą įstoti į NATO. 

"Kol leisite deginti ir plėšyti mano šventąją knygą, Koraną, mes nesakysime "taip" jūsų stojimui į NATO. Mūsų nuomonė apie Suomiją yra teigiama, bet ne apie Švediją", - šių metų pradžioje sakė Erdoganas. 

Švedus pasmerkė ir kiti svarbūs įtakingi islamo pasaulio veikėjai, įskaitant Kaire įsikūrusį al Azharo universitetą, vieną iš sunitų islamo minties centrų, kuris šių metų pradžioje paragino musulmonus boikotuoti švediškas prekes.

Susiję

Švedija 4579447503004989495

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taip, visa atsakomybė tenka žuvėdams, ir jeigu jie toliau taip debiliškai elgsis (o greičiausiai taip ir bus, atsižvelgiant į tai, kad ten neomarksizmas įsigalėjęs), kitas protestas gali būti jau ne islamo šalyse, o pačioje Žuvėdijoje - nereikia pamiršti, kad jie ištisas ordas musulmonų yra prisileidę. Ir juk vietinė "mentūra" nelabai ką galės padaryti, nes bijos pasirodyti "racistais". Panašu, bus įdomu. :)

item