Nacionalinis susivienijimas. Dėl elektros kainų ir patyčių iš Lietuvos piliečių

Lietuvos Respublikos Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei Lietuvos Respublikos Energetikos ministerijai Valstybinei energetikos reguliav...

Lietuvos Respublikos Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei

Lietuvos Respublikos Energetikos ministerijai

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai

Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai

DĖL ELEKTROS KAINŲ IR PATYČIŲ IŠ LIETUVOS PILIEČIŲ

Jau ne kartą minėjome, kad elektros tiekimo rinkos pertvarka, kurią inicijavo buvusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė ir kuriai pritarė tuo metu Seime atstovavusios Lietuvos politinės partijos, negali tarnauti Lietuvos valstybės ir visuomenės gerovei, kad ji yra antikonstitucinė.

Jau skelbėme, kad minėta „pertvarka“, pavadinta liberalizavimu, smarkiai išpūtė elektros kainas ir sukėlė visuotinį gyventojų nepasitenkinimą. Šia „pertvarka“ sąmoningai buvo sudarytos blogiausios sąlygos visuomeniniam tiekėjui (perka elektrą tik biržoje, negali naudoti finansinio draudimo kainoms fiksuoti, negali sudaryti elektros supirkimo sutarčių tiesiogiai su gamintojais bei garantiniam tiekimui ir kt.), o vadinamiems elektros perpardavinėtojams, iš esmės spekuliantams, buvo suteikta teisė vartotojų sąskaita krautis didžiulius viršpelnius. Lygiagrečiai buvo pradėta smukdyti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) veikla. Jos pirmininkas Renatas Pocius, turėdamas Energetikos ministerijos ir Vyriausybės palaikymą, užuot atstovavęs Lietuvos vartotojų interesams, akivaizdžiai ėmėsi ginti siaurus energetikos verslo grupių interesus.

 2022 metų rudenį, ignoruodamas patikimą ekspertinę informaciją apie mažėsiančias elektros kainas, jis ,,nustatė“, kad visuomeninio tiekėjo elektros kaina bus 56,5 cnt/kWh. Dėl to daugelis šalies vartotojų, iš inercijos pasitikintys šia valstybės institucija (VERT), paskubėjo sudaryti elektros tarpininkų jiems primestas grobuoniškas sutartis ,,nepriklausomų tiekėjų“ pasiūlytomis neprotingomis kainomis.

 2022 m. rugsėjo 21 d. Seimo Energetikos ir tvarios plėtros komisijos posėdyje VERT pirmininkas R. Pocius teigė privačiai diskutuojantis (visuomenė apie tai neinformuojama) su „Igničio“ atstovais dėl vienodų sąlygų „Ignitis“ kaip visuomeniniam tiekėjui ir ,,Ignitis“ kaip NET (mat „Ignitis“ NET turi teisę gauti neribotą pelną, o „Ignitis“ visuomeninio tiekėjo veikla yra reguliuojama). Nors ,,Ignitis“ atsisakė svarstyti šį klausimą, Energetikos ministerija, Vyriausybė ir Seimas ignoravo šį faktą ir niekaip nereagavo į tokį ,,Igničio“ akibrokštą.

 Nors biržoje elektros kainos nuolat krito ir nebuvo jokių prielaidų joms augti, VERT pirmininkas R. Pocius 2023 m. sausio 2 d., viešai teigė, kad didelės Visuomeninio teikėjo elektros kainos gali išlikti iki 2023 metų pabaigos, tuo būdu sąmoningai klaidindamas vartotojus ir talkindamas privatiems elektros tarpininkams netrukdomai krautis viršpelnius vartotojų sąskaita.

 Tik šių metų sausio pabaigoje, Lietuvos energetikos agentūrai paskelbus realistiškas elektros kainų dinamikos prognozes, VERT pirmininkas R. Pocius viešai pripažino, kad elektros kainos vartotojams mažės ir pasiūlė vartotojams kuo greičiau nutraukti aukštų kainų sutartis su tiekėjais, nepaisant gresiančių baudų dėl jų nutraukimo.

Atsižvelgdamas į tai, Nacionalinis susivienijimas reikalauja Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, Energetikos ministro D. Kreivio ir VERT pirmininko R. Pociaus paaiškinti:

1. Ar jūs suvokiate, ką reiškia gyventojams valstybės jiems primestos prievartinės elektros tiekimo sutartys su elektros spekuliantais (tiekimo tarpininkais), kurių tikslas – kuo labiau didinti elektros kainas?

2. Ar suprantate, kad pagal jūsų vykdomą elektros rinkos pertvarką biržoje esant mažai elektros kainai, asmeniui, kuris sudarė elektros tiekimo sutartį dvigubai didesnėmis elektros kainomis, valstybė asmens sutartyje nustatytą likusios kainos skirtumą sumoka privačiam elektros tarpininkui, ir šios lėšos iš karto virsta tiesioginiu ir netiesioginiu tarpininko pelnu? Ir tai daroma mokesčių mokėtojų lėšomis!?

3. Ar suprantate, kad iš dalies privatizuotos ,,Igničio“ grupės dalyvavimas visuomeninio elektros tiekėjo veikloje naikina šio ūkinio subjekto paskirtį – būti visuomeniniu tiekėju (VT), o tos pačios įmonės valdomas ,,nepriklausomas tiekėjas“ sukuria tiesioginį interesų konfliktą įmonėje ir skatina ją rūpintis pirmiausia nereguliuojamo tiekėjo pelnu?

4. Ar domėjotės, kodėl kaimyninė Estija net iš dalies neperleidžia Visuomeninio elektros tiekėjo/Universalios elektros tiekimo paslaugos privačiam verslui ir sudaro visas galimybes šiai paslaugai konkuruoti su kitais tiekėjais, užtikrinant visų vartotojų teisę visiškai laisvai, nemokant jokių kompensacijų, rinktis universalią elektros tiekėjo paslaugą?

5. Ar jums nors kiek įdomu, kodėl Estijoje leidimai pramoninių vėjo ir saulės jėgainių parkams bus išduodami aukcionų būdu tiems vystytojams, kurie pasiūlys parduoti pagamintą elektros energiją už mažiausią kainą, o minėta kaina didžiulio vėjo jėgainių parko vystymui yra apribota 4,5 cnt/kWh be PVM?

6. Ar suprantate, kad dauguma Lietuvos elektros vartotojų neturi pakankamai teisinių žinių ir finansinių resursų sąžiningoms sutartims su elektros spekuliantais sudaryti, todėl jūsų raginimas visus vartotojus peržiūrėti savo sudarytas sutartis su tariamai nepriklausomais elektros tiekėjais, netgi susimokant baudas, iš esmės yra viešas pasityčiojimas iš Lietuvos gyventojų?

Jei šie klausimai jums yra neįdomūs ir į juos, kaip visada, nesiteiksite atsakyti, tuomet leisime sau teigti, jog neabejotinai dalyvaujate gerai organizuotame ekonominiame ir politiniame nusikaltime prieš Lietuvą ir jos piliečius, ir tik laiko klausimas, kada šio nusikaltimo organizatoriai atsidurs teisiamųjų suole. Sieksime, kad šis laikas kuo greičiau ateitų.

Nacionalinio susivienijimo valdyba

Susiję

Nacionalinis susivienijimas 6257810730978566356

Rašyti komentarą

15 komentarų

Anonimiškas rašė...

Tai visiems aišku, kad taip žlugdoma Lietuvos ekonomika., o kartu ir pati Lietuva. Šios valdžios dar ir praskolinta ir pinigai neaišku kur nusėdę.

Anonimiškas rašė...

Korupcija iki pat gyventojų šiluminių mazgų ir elrktros apsaitos taškų

Anonimiškas rašė...

Reikia kelti klausimą ne tik dėl elektros, bet ir dėl visos ekonomikos žlugdymo. Šitie profesionalai turi būti teisiami už visus padarytus Lietuvai nuostolius ,nes juk turi kas nors atsakyti už šitų profesionalų padarytus nuostolius

Anonimiškas rašė...

Viskas iš principo teisingai išdėstyta, tik kas yra tas "Nacionalinis susivienijimas" ir kodėl nepasirašo konkretūs asmenys?

Kazys S. rašė...

Labai įdomu - komentuoja ne šios srities specialistai, o anonimai. Jei slepiesi, bijai savo pavardės, tai geriau nebaksnok klavišų. Aš sudariau sutartį su Elektrum Lietuva ir moku nors dvigubai daugaiu, nei prieš metus, bet pretenzijų jiems neturiu ir tikiu, kad vasarą elektra pigs ir man.

Anonimiškas rašė...

Dėl ekologijos pastatęs oras vanduo sistema dėl pabrangusios elektros turėsiu vėl kūrenti kieto kuro katilą anglimi ir gadinti kaimynams orą.

Anonimiškas rašė...

Visiems px ta ekonomika ir lietuvos zmones visada buvo ir bus prioritetas susikraut kisenes... jug lietuviai tokie yra px ant kaimyno svarbu kad man gerai! Reikia keisti visa ta susenusia valdzia i jaunima gal tada kazkas pasikeis nes dar nebus sugede zmones....

Anonimiškas rašė...

Patyliukais, patyliukais ir Ignitis taps Kreivio ir kelių šulų nuosavybe. 30% tylomis jau privatuoza...

Anonimiškas rašė...

Pritariu. Viskas kas parašyta, tikra tiesa.

Anonimiškas rašė...

Pasibaisėtina ,nauji skailiukai,kainos kaip užsienyje ,gaudama 400 turi mokėt 245 ,prisuki ir nesupranti iš kur 900 kilov.prisiskambint neina..kaip pragyvent iš 50 e...tokua mūsų valdžia...

Anonimiškas rašė...

Parašyta tiesa, tik reiktų rinkti parašus prieš šią aferą ir paduoti valstybę į teismą

Anonimiškas rašė...

Paleiskit peticija. Manau surinks rekordini kieki parasu ir valdzia privales atsizvelgti. Organizuokit mitingus prie seimo. Manau jums iseis geresnis lygis nei seimu marsui tuo paciu ir publika susirinks kita.

Sėlis rašė...

Nacionalinis susivienijimas yra partija. susivienijimas.lt

Sėlis rašė...

Kaip gi nemokėsi daugiau, kad ir 10 kartų, kai klaidingai įsivaizduoji, kad kažkaip valstybei geriau nuo to. Ne, taip geriau elektros rinkos spekuliantams. Jie jums ploja per petį už Jūsų dosnumą, pone Kazy.

Anonimiškas rašė...

Parašyti viešojo teismo prieš tokią korumpuota vyriausybė,kol dar yra laiko iki rinkimų.Kad tie padugnės nušoktu nuo savo postų.

item