Almantas Stankūnas. „Verslo žinių“ objektyvumo spektaklis elektros tema

Galimai politikuojanti verslo žiniasklaida kalba apie elektros rinkos liberalizavimą. Šį kartą pakalbėkime ne apie politikus ir valdininkus,...

Galimai politikuojanti verslo žiniasklaida kalba apie elektros rinkos liberalizavimą. Šį kartą pakalbėkime ne apie politikus ir valdininkus, bet dienraščio „Verslo žinios“ (VŽ) komentarus apie valdančiųjų politiką elektros sektoriuje. 

„Verslo žinios“ stengiasi save pristatyti kaip solidų ir informatyvų verslo žinių dienraštį, kuris taip pat yra politiškai neutralus nes, pasitelkdamas Redakcijos nuomonės skiltį, nevengia kritikuoti valdančiųjų. 

Neįgudusiam skaitytojui iš tiesų gali susidaryti toks įspūdis. 

Bet panagrinėkime vieną paskutinių „Verslo žinių“ komentarų apie elektros rinkos liberalizavimą. Jame yra keletas svarbių išeities postulatų:

1. Elektros rinkos liberalizavimo modelis yra geras ir nieko nereikia keisti.

2. Aukštos elektros kainos yra visai neblogai, nes pasak „Verslo žinių“, geriausia kova su aukštomis kainomis yra aukštos kainos. 

Kritika valdžiai reiškiama už tai, kad ji nori vykdyti intervencijas į elektros rinką. 

Esminis teksto trūkumas tas, kad „Verslo žinios“ net nebando apžvelgti galimų elektros rinkos alternatyvų. Jeigu mano tekstai ir pasiūlymai jiems neatrodo verti dėmesio, tai profesoriaus Raimondo Kuodžio pastabų ignoravimas jau kelia įtarimus, kad VŽ objektyvumas deja yra iškreiptas išankstinės ideologinės nuostatos, kad visos ūkinės veiklos sritys turi būti privatizuotos ir visos rinkos, įskaitant tas kuriose veikia natūralios monopolijos, bei tokias specifines kaip elektros rinka, privalo būti paliktos visiškai savireguliacijai. 

Švelniai tariant atrodo nesolidžiai žiniasklaidos priemonei bandančiai pristatyti save kaip objektyvia ir neutralia. 

O dabar konkretus klausimas „Verslo žinioms“. 

Ar jūs ir jūsų ekspertai nieko negirdėjote apie žaliosios energetikos vystymą panaudojant CfD modelį? Tikrai žinote tą modelį, o jeigu pamiršote tai paklauskite jūsų energetikos apžvalgininko Ryto Staselio. Primenu, kad pagal šį modelį valstybė vykdo aukcioną vystytojams ir su vystytoju, kuris pasiūlo mažiausią visos pagamintos energijos supirkimo kainą 15 ar 20 metų yra sudaroma sutartis. Dabar V. Europoje tokiuose aukcionuose siūloma kaina svyruoja ties 5-6 cnt/kWh – skamba neblogai? Kai biržos kaina yra aukštesnė vystytojas skirtumą moka valstybei ir šis skirtumas yra naudojamas kainų mažinimui vartotojams. Kai biržos kaina yra žemesnė – valstybė kompensuoja skirtumą panaudodama lėšas surinktas iš vartotojų Lietuvoje per VIAP mokestį.

Dėl daugelio priežasčių šis modelis yra naudingiausias ir vartotojams ir investuotojams. Tuo pačiu užtikrinama optimalaus greičio žaliosios energetikos plėtra ir nelieka klausimo apie viršpelnių nusavinimą. 

Taip pat nelieka priežasčių teigti, kad geriausia priemonė kovoti su aukštomis kainomis yra aukštos kainos – pvz. 4 EUR/kWh...

Įdomu ar „Verslo žinios“ kaip nors sureaguos į šį komentarą, ar panorės pasirodyti objektyvia ir atvira visoms verslo vystymo idėjoms – ypač toms, kurios plačiai taikomos Vakarų Europoje. 

Savo gausiose publikacijose, bei viešuose pasisakymuose įvairiose laidose apie elektros sektoriaus liberalizavimo, taip kaip jis vykdomas Lietuvoje, grimasas pristačiau ne tik čia minėtą klausimą bet ir daugelį kitų, apie kuriuos „Verslo žinios“ kažkodėl yra linkusi nutylėti. 

Įdomu, ar „Verslo žinias“ tai nors kiek domina? Ar šiai žiniasklaidos priemonei visgi yra aktualu pasirodyti objektyvia ir atvira visiems racionaliems pasiūlymams?


Susiję

Nacionalinis susivienijimas 2940237555608764688

Rašyti komentarą

item