Kliūtys ukrainiečių mokyklai: įtaria rusakalbių mokyklų nenorą atiduoti ukrainiečių vaikus

www.atviraklaipeda.lt Po to, kai praėjusią savaitę „Atvira Klaipėda” pakalbino Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovę Oleną Vnukovską, siekia...

www.atviraklaipeda.lt

Po to, kai praėjusią savaitę „Atvira Klaipėda” pakalbino Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovę Oleną Vnukovską, siekiančią jau nuo rugsėjo Klaipėdoje atidaryti mokyklą ukrainiečių vaikams, šią savaitę paaiškėjo, jog žadėtų patalpų Klaipėdos turizmo mokykloje jiems gauti nepavyko.

Ketvirtadienį tai portalo žurnalistei patvirtino šios profesinės mokyklos direktorius Audrius Kurlavičius.

„Situacija yra tokia, kad jiems reikia daug patalpų mokykloje, mes daug patalpų neturime, tai tiek, kiek mes galime pasiūlyti, jų netenkino ir jie toliau ieško. Mes esame veikianti mokyklai, užimam visas mokyklos patalpas”, – nedaugžodžiavo direktorius, teigęs, jog Turizmo mokykloje šiuo metu mokosi apie 600 moksleivių.

Tuo metu O. Vnukovska neslėpė nusivylimo dėl susidariusios situacijos, tačiau teigė, jog iki rugsėjo 1-osios patalpos ukrainiečių mokyklai Klaipėdoje bus rastos.

„Buvo labai šaltas priėmimas. Turizmo mokykla pasiūlė tris kabinetus, mums reikia aštuonių, todėl vyksta derybos, tariasi ministerija. Tačiau Turizmo mokykla nėra asmeninė direktoriaus „lavočka”. Derybos vedamos ministerijos, Ukrainos ambasados lygmeniu, tai sprendžia ne vienas direktorius”, – sakė ji.

Be to, O. Vnukovskos teigimu, sužinoję, jog Klaipėdoje bus įsteigta ukrainiečių mokykla, esą sujudo ir rusakalbių mokyklų vadovai.

„Kovo mėnesį Lietuvoje buvo daug mokyklų, kurių direktoriai man siūlėsi mūsų vaikus mokyti rusų ir anglų kalbomis. Bet mums nereikia, kad ukrainiečiai būtų mokomi rusų kalba, jie turi būti mokomi ukrainiečių kalba. Klaipėdoje yra ta problema, jog rusakalbių mokyklų direktoriai nenori atiduoti ukrainiečių vaikų, tai yra jų pinigai. Ta pati problema ir Kaune, ir Vilniuje, tačiau prekiauti ukrainiečių vaikais negalima”, – vos tramdydama ašaras kalbėjo O. Vnukovska.

Paaiškėjus, jog Klaipėdos švietimo skyriaus vedėja atostogauja, švietimo reikalus mieste kuruojantis vicemeras Arvydas Cesiulis pakartojo tą patį, ką praėjusią savaitę mums buvo sakiusi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė – savivaldybė jos pavaldumo laisvų patalpų, skirtų švietimo reikmėms, neturi.

„Patalpų galima ieškoti tik valstybiniame arba privačiame sektoriuje”, – sakė jis.

Kartu A. Cesiulis informavo, jog miesto meras yra išsiuntęs raštą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai dėl galimybės perimti Klaipėdos valstybinės kolegijos, veikiančios Paupiuose, patalpas – esą dalis šios mokymo įstaigos patalpų šiuo metu yra laisvos, sumažėjus moksleivių skaičiui.

„Mes dabar laukiam atsakymo, tačiau mes nepriiminėjam sprendimų dėl privačios, pabrėžiu, įstaigos kūrimo. Mes padėsim, kiek galėsim, tačiau mes negalim savų patalpų atiduoti kad ir tiems patiems ukrainiečiams. Jeigu valstybė skirs tas patalpas, tada susėdę spręsim, kam jos geriau tinka”, – sakė vicemeras.

INFORMACIJA

Šiuo metu mokytis ukrainiečių mokykloje Klaipėdoje, kurios steigėja yra VšĮ „Tarptautinė Ukrainos mokykla”, jau yra pareiškę norą apie 700 mokinių. Yra suformuota 80 mokytojų komanda. Mokykloje visi dalykai bus dėstomi ukrainiečių kalba, kartu žadama mokyti ir lietuvių kalbos, ir Lietuvos istorijos. Mokslas mokykloje bus nemokamas, ją baigę abiturientai gaus Ukrainos vidurinį išsilavinimą atitinkančius diplomus.



Susiję

Ugdymo politika 5002399230778663711

Rašyti komentarą

item