Eimantas Grakauskas. Tiesos ir moralės amnezija (apie Z. Šličytės puolimą). II dalis

Autorius yra advokatas, Kovo 11-osios akto signataras. Teksto pirmąją dalį skaitykite čia .    III. Valstybės politikų demaršas ir jo rezult...

Autorius yra advokatas, Kovo 11-osios akto signataras. Teksto pirmąją dalį skaitykite čia 

III. Valstybės politikų demaršas ir jo rezultatai.

 Pirmapradė ir esminė valdžios  pareiga yra tarnavimas žmonėms. Tai konstitucinis valdžios įstaigų veiklos principas (Konstitucijos 5 str.  3d.) . Konstitucija nustato valstybės sąrangą, žmogaus ir visuomenės santykių pagrindus, valstybinę valdžią  vykdančių institucijų sudėtį, jų pagrindines funkcijas, teises ir pareigas.  Tautos sukurtas valstybės suverenitetas ir priklauso Tautai (2 str.). Konstitucijoje  uždrausta varžyti ar riboti Tautos suvereniteto galias. Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis  bet  kam, kas kėsinasi į 3-is pagrindinius dalykus : valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir konstitucinę santvarką (3 str.) Tauta savo aukščiausią suverenią  galią turi teisę  vykdyti tiesiogiai arba per išrinktus (demokratiškai) savo atstovus (4 str.) 

 Čia šioje vietoje ir prasideda problemos. Atstovai, jų organizacijos (partijos), nepagrįsto/neteisėto susireikšminimo pagrindu, imasi veiksmų, suvereną – Tautą pastumti į šalį, palikti jai tik rinkimų, balsavimo  funkciją, nepaisyti atskaitomybės Tautai būtinumo. Tautos ir jos atstovų santykiuose svarbiausia  šiuolaikinė  problema   yra konstitucinės  Tautos aukščiausios suverenios galios  atėmimas. Prie šios  didžiausios Tautos ir valstybės  ateičiai nusikalstamos veiklos, lygiagrečiai vyksta atstovų – LR Seimo  narių pareigų vykdymas  nesilaikant, ignoruojant, užmirštant ir  t.t. Konstitucijos 59 str. 4d. nuostatą – vadovautis  Konstitucija, valstybės interesais, sąžine ir nebūti varžomam jokių mandatų (partinių, verslo, tarptautinių ir etc.). Iš čia, iš šios antikonstitucinės  „versmės“ -  jau nuo pat įstojimo į ES ir srūva dvi skirtingų  Lietuvių: valdžios ir Tautos atskirties, politikų -  tautos atstovų negebėjimas girdėti it susikalbėti, išsikristalizavęs iki  sveikam protui nesuvokiamo demaršo Seime  per Kovo 11-os minėjimą į organizuotą  akciją prieš  vieną iš valstybės atkūrėjų, nusipelniusią Tautos moterį Zitą Šličytę. Per praėjusius nuo valstybės atkūrimo 32 m. valstybės valdymui sukurta didelė nacionalinės  teisės normų sistema, pradedant  nuo Seimo  ir iki  smulkiausių valstybės institucijų bei savivaldos reglamentavimo. Seimo nariai privalo veikti ir dirbti  vadovaudamiesi LR Seimo statute nustatytomis teisės normomis, laikytis  duotos priesaikos (statuto 3 str.). Apie priesaikos pagrindinių nuostatų ignoravimą, savo  pareigų netinkamą vykdymą, prikalbėta ir prirašyta aibė  info  leidinių. [6]  Tūkstančių  visuomenės narių reakcija  palaikant Z. Šličytę yra faktinis įrodymas, kad  Lietuvos žmonės   išgirdo pagrindinę jos kalbos turinio konstantą dėl Konstitucijos  imperatyvių reikalavimų  vykdymo.  Valdantieji  visais įmanomais ir neįmanomais  būdais stengiasi Z. Šličytės nurodytų Konstitucijos normų nesilaikyti, nevykdyti, apeiti, išvengti. Dar 2011 m. priimtoje Lietuvos pažangos  strategijoje „Lietuva 2030“, valstybės politikai ( VP ) pripažino, kad  įstojus  į ES lietuvių tauta  nukraujavo demografiškai dėl  emigracijos ir senėjimo procesų. VP nebetiki valstybės signatarų užprogramuotu lietuvių tautos atgimimu. Todėl savo veiklą pagal šią strategiją iki šiolei  grindžia globalios Lietuvos kūrimu, atviros multikultūrinės visuomenės orientacija, vykdant jos vertybinį „perkrovimą“. [7]

Tokio „ perkrovimo“ darbai nuo 2021 m. yra ir šio Seimo darbotvarkėje. Tai atvedė į  visuomenės  supriešinimą su VP, jų rėmėjais ir valdžios  finansuojama  žiniasklaida. Tautos dauguma, įvairių, naujai susikūrusių (dėl priešiškos  Tautai VP veiklos) judėjimų, organizacijų veikla: mitingai, akcijos, maršai ir etc., parodo aiškiai neigiamą valdžios vertinimą.   Paskutinis, 2022-03-10/19  Vilmorus  atliktas tyrimas taip pat rodo -  visuomenė vienareikšmiškai  patvirtina negatyvią poziciją lyčių neutralios partnerystės įteisinimui. [8] Šie išdėstyti faktiniai duomenys ir esamas kitų daugetas, patvirtina Z. Šličytės kalboje išvardintų  problemų aktualumą dėl VP netinkamo pareigų atlikimo: priesaikos nevykdymas/laužymas, VP elgesio kodekso nuostatų nesilaikymas. Kartu tai patvirtina kalboje išsakytų temų jautrumą  ir išryškėjusią nuostatą:  Neteisinga ir nusikalstama Tautai jautrius  ir jaudinančius dalykus spręsti politinės konjunktūros galios priemonėmis, ignoruojant Konstitucijoje įtvirtintą ir aukščiausią suverenią galią turinčią  Tautą ir jos valią. Po įstojimo į ES, [9] siekiant įgyvendinti konstitucinį valdžios įstaigų tarnystės žmonėms principą, skatinti VP atsakomybę už savo veiklą ir atskaitomybę visuomenei, 2006-09-29 įstatymu priimtas LR Valstybės politikų elgesio kodeksas. [10] Jis  reglamentuoja VP elgesio viešame gyvenime principų ir reikalavimų pagrindus, jų elgesio kontrolės priemones ir atsakomybę už pažeidimus (1 str.). VP yra Seimo nariai, Prezidentas, ES  parlamento nariai. Vyriausybės nariai, savivaldybių tarybų nariai ir merai bei jų pavaduotojai (2 str.). Visi  VP viešame gyvenime  privalo laikytis 9-ių pagrindinių principų: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumas, sąžiningumas, skaidrumas ir viešumas, padorumas, pavyzdingumas, nesavanaudiškumas, nešališkumas, atsakomybė. Kiekvienas iš šių principų turi savo sąvokos ir esmės apibrėžimą (4 str.). Kodekse aiškiai apibrėžta viešo gyvenimo ir VP – viešo asmens samprata. Viešas gyvenimas yra visa VP politinė veikla ir jo politinis elgesys, nesusijęs su jo privačiu gyvenimu (2 str. 8 d.). Tokia yra teisinė viešo asmens - VP samprata ir esmė. Deja  gyvenime būna atvirkščiai. Išdėstytų duomenų, argumentų  ir įstatyminių normų pagrindu, VP elgesys ir veiksmai Seime Kovo 11-os minėjime organizuotoje akcijoje yra tokios veikos ir jų  sudėtys:

1. Neigiami šūkiai, plojimai ir skandavimas - gėda. Tai VP elgesio kodekso 1,2,5,8,9 principų pažeidimas.

2. Organizuotas išėjimas iš salės. Tai VP elgesio kodekso 5, 6, 8 principų nesilaikymas.

3. Neigiamų nuostatų Z. Šličytės atžvilgiu išsakymas ir jų tiražavimas žiniasklaidoje. Tai  VP elgesio kodekso 1, 5, 6, 7, 8, 9 principų nuostatų ignoravimas.

4. Z. Šličytės kalbos skelbimo užblokavimas, įtaka Tautos deputatės  asmeninio terorizavimo veiksmams. Tai VP elgesio kodekso 2, 4, 5, 7, 8, 9 principų ignoravimas.

Politika be teisinių nuostatų, be principų yra veidmainiška, pasaulio istorijoje ir teisės moksle seniai žinoma ir aprašyta. 

Dabartinė  valdžia, R. Karbauskio pagrįstu teigimu, išplatino net 6-as blogybes: nesutarimus, be precedentinį  susiskaldymą, Lietuvos pasidalijimą  į Vilnių ir kitą  Lietuvą, demonstratyvų abejingumą ir Tautos išniekinimą, laisvo žodžio ribojimą ir kitaminčių persekiojimą. [11] Išvardintų valdžios toleruojamų blogybių pagrindu tarpsta dar trys VP veikloje dominuojančios blogio ir netvarkos klestėjimo rūšys: platinamos politinės manipuliacijos; plūsta politinė ir moralinė melagiena; klesti politikų nebaudžiamumas. Visa tai tarpsta dėl dviejų  teisinių, įstatyminių ydų: nėra objektyvios  politinės atsakomybės; nėra jokios teisinės atsakomybės. 

Kaip vertintinas VP grupės elgesys ir aukščiau išdėstyti  jų veiksmai Seime šventinio renginio metu,  daugiametei  Tautos deputatei/valstybės atkūrėjai sakant prakalbą: trukdymas kalbėti, net lyderių  (G.Landsbergis,  V.Čmilytė-Nielsen, A. Armonaitė, I. Šimonytė, E. Dobrovolska, A. Dulkys, A. Bilotaitė, K. Navickas, S. Gentvilas ) paskatinta ir vedama  24/25 asmenų grupė pakyla ir išeina iš salės. Demonstruojama nepagarba valstybės  institucijai ir šventinio susirinkimo dalyviams, panieka kalbančiai  valstybės atkūrėjai,  pažeminamas visos valstybės  sąrangos autoritetas, šokiruojama visuomenė stebinti  šventės procesą, pažeminama  ir įžeidžiama Tautos dauguma išklausiusi kalbą ir pritarianti ir palaikanti joje išsakytus priekaištus valdžiai. Akcijos dalyvių daugumą sudarė VP prisiekusių ir turinčių laikytis pačio pirmojo jų veiklos  ir elgesio viešajame gyvenime principo – pagarba žmogui ir savo  Tautos valstybei. Viena iš valstybės atkūrėjų kalba apie blogai organizuojamą teisėkūros darbą, apie nederamą partijų vadovų ir ministrų elgesį bei veiklą, o šie VP lyderiai ploja, švilpia, skanduoja, straksi iš salės kaip paaugliai iš mokyklos suolų. 

Kur čia iš  jų elgesio dingo pakantumas, pagarba, VP elgesio principų laikymasis. Valstybės ir jos Konstitucijos kūrėja, nusipelniusi Tauta ir jos valstybei advokatė kalba apie neleistiną visuomenės supriešinimą, pateikia to pavyzdžius, o VP lyderiai organizuoja destrukciją ir jai vadovauja ir net 22 iš jų išeina iš renginio išsivedami  keletą svečių, savo rėmėjų. Dar daugiau, išėję iš salės šie  VP suformavo ir organizavo netiesos apie deputatės kalbos turinį sklaidą. Kur čia iš jų elgesio dingo padorumo, pavyzdingumo, nešališkumo, atsakomybės principų privalomas laikymasis. Demonstruojama  sveiku protu nesuvokiama nepagarba, panieka, pažeminimas, pasityčiojimas  iš deputatės, iš šventės ir jos dalyvių iš piliečių, deputatei prašant nepriešinti visuomenės, o vienyti, užtikrinti Konstitucijos ir įstatymų viršenybės principų laikymąsi. Dar daugiau, organizuojamas  aukščiausio rango VP išpuolis ir akstinas žiniasklaidai, bei savo rėmėjams vykdyti masini terorą. Atkreiptinas dėmesys į dviejų aukščiausio rango valstybės politikių išsakytą ir išplatinta Z. Šličytės kalbos vertinimą: 

- A. Armonaitė „... salėje išpiltų pamazgų ... Pyktis, tamsa ir neapykanta... gauna aukščiausias tribūnas...“

- V. Čmilytė-Nielsen „... atsiprašau visų... dėl to ką teko išgirsti... mes esame tokie.. turime tokias ydas... vieno žmogaus žodžiai... tėra vieno žmogaus žodžiai...“ [12]

Žinotina, kad yra ištobulinta ištisa plejada politinio melo variacijų. Lietuvoje,  pagal politologą Algį Krupavičių, naudojama net dešimtis politinio melo būdų. [13] Šiuolaikinėje Lietuvos politikoje dominuoja – melas ir veidmainystė. Išraiška tokioje sekoje: melas + pusiau melas + demagogija. Viso šio VP projekto – užčiaupti priešingą valdžiai mąstymą ir elgesį, besitęsiančio nuo  įstojimo į ES, paskutinės masinės akcijos prieš Z. Šličytę ir jos kalbos turinį  rezultatai:

1. Tiesioginiai išpuoliai naktį iš 2022-030-11 į 12 d., 56 skambučiai su patyčiomis ir grasinimais. Pjudymas per medijas ir socialinius tinklus skelbiant melą, patyčias, absurdiškiausias paskalas  - paleistas žiniasklaidos triuškinimo volas.

2. VP  lyderių grupė, organizavusi ir realizavusi išpuolį, pasiekė užsibrėžto tikslo:

2.1. Nukreipti dėmesį nuo Tautos deputatės kalbos turinio ir jame išdėstytų: katastrofiškos būklės įstatymleidystėje; nederamo  atskirų Vyriausybės ministrų elgesio ir Tautos valios ignoravimo LGBT- grupelės asmenų specifinių poreikių labui.

2.2. Nukreipti visuomenės dėmesį nuo  besikaupiančių  valdžios neteisingų ir  neteisėtų  veiksmų kritikos lavinos.

2.3. Iškrauti  nepasitenkinimo VP veikla krūvį be jokių moralinių stabdžių  ant  valstybės atkūrėjos, nusipelniusios moters pečių, bandant sugriauti jos autoritetą.

2.4. Bandyti, tuo pačiu eilinį kartą  pakenkti SK ir valstybės  atkūrėjų autoritetui ir įvaizdžiui bei galutinai eliminuoti juos iš politinio ir viešojo valstybės gyvenimo.

2.5. Melagingos bei dezinformatyvios propagandos sklaidos  priemonėmis eskaluoti LGBT ir kitokių lytinių bei tautinių mažumų neteisėtą, agresyvią, amoralią veiklą.

3. Akcija ir eiga  bei rezultatai padarė  didelę žalą valdžios institucijų autoritetui, dar labiau kris ir taip žemi jų reitingai.

4. Mąstančios, turinčios savo nuomonę visuomenės dalis socialiniuose tinkluose ir info medijose (išskyrus LRT ir užsienio kapitalo Lietuvoje veikiančią žiniasklaidą) masiškai palaikė ir pritarė Z. Šličytės kalbos turiniui, pasmerkė prieš ją vykdomą VP organizuotą puolimą.

5. LR Seimo pirmininkės organizuotame susitikime  su SK vadovais ir signatarų dauguma: 

5.1. SK nariai išreiškė pasipiktinimą dėl VP lyderių grupės  organizuoto išpuolio prieš Z. Šličytę. Pareikalavo iš Seimo vadovybės užtikrinti išpuolio organizatorių atsiprašymą dėl nusipelniusios Tautai ir valstybei bei teisingą ir moralią kalbą pasakiusios SK narės garbės ir orumo įžeidimo.

5.2. Išdėstė svarbiausius kritiškai Tautoje vertinamus VP veiklos dalykus, įstatymleidystėje ir Vyriausybės veikloje. Pateikė konkrečius pasiūlymus užsienio ir vidaus politikos gerinimui.

6. VP veikloje dominuoja blogio triada: politinės manipuliacijos; politinis melas; politikų nebaudžiamumas – nėra nei politinės nei teisinės atsakomybės.

7. VP veikla demonstruoja žemą politinį, teisinį, ekonominį ir asmeninį profesinį lygį. Daug Seimo narių ir net ministrų neturi net reikiamų politinių žinių, būtinų Tautos ir valstybės interesų atstovavimui bei gynimui. Dalies VP yra nulinis arba visiškai žemas teisinių žinių lygis. Akivaizdaus teisinių pagrindų neturėjimas.

Pvz.: 1) Seimo narys, net komiteto pirmininkas, politologas ir žmogaus teisių teisininkas T.V. Raskevičius, apkaltino Z. Šličytę net dviejų nusikaltimų padarymu [14].  Tačiau LR BK tokių nusikaltimų įstatyminių formuluočių, konkrečių veikų sudėties nenumato. 2) Seimo narys socialinio darbo specialistas M. Lingė pareikalavo „kolektyvinės atsakomybės už Z. Šličytės neapykantos kalbą, atsakomybę turi prisiimti SK“15. Toks reikalavimas parodo visiška teisinį analfabetizmą. LR AT deputatų/signatarų, atkurtos valstybės čia aukščiau nurodytų aštuonių valstybės pagrindų įstatyminių normų Seimo nariai nežino. Todėl neadekvačiai kalba apie jų sufantazuotą kolektyvinę atsakomybę už leidimą Z. Šličytei kalbėti ir neatliktą jos kalbos cenzūrą (nors tokia veikla draudžiama įstatymų?!). 

IV. Visuomenės reakcijos į politikų išpuolį prieš LR AT deputatės asmenį: turinys ir esmė 

Audiatur ad altera pars

Pirmiausia konstatuotinas faktas, kad per visą atkurtos nepriklausomybės laikotarpį, kasmet per Kovo 11-osios šventinį minėjimą, visada kalbėjo LR AT deputatai ir signatarai. Daugumoje jų kalbų buvo išreikšta rimta kritika į VP bei vykdomosios valdžios pastovų daromas klaidas ir žalingus Tautai bei valstybei sprendimus. Tačiau per visus 32 metus nė karto VP nedrįso organizuoti tokių nederamų akcijų.  Daugelį kartų į šventinį minėjimą, vykstanti, kaip taisyklė Seimo iškilmingų posėdžių metu, pirmininkaujant pačiam Seimo pirmininkui, pakviesti ir susirinkę visuomenės atstovai audringais plojimais palaikė SK atstovų išreiškiamą dažniausiai kritišką valdžios veiklos poziciją. 2022 m. Kovo 11-osios minėjimas vykdytas griežtai reglamentuoto, atrinkto asmenų rato sudėties (su padidinta įėjimo kontrolę?!). Organizavimo scenarijus – teatralizuotas. Vedantysis (moderatorius) pranešėjas – diktorius iš LRT, saviveikliniai, sceniniai intarpai, apdovanojimų scenarijai ir džiaugsmingi valdžios palaikymo pasisakymai. Tokiame fone vienos iš garbingiausių praėjusio nepriklausomybės atkūrimo periodo moters Z. Šličytės kalba buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. Ypač šios kadencijos Seimo neoliberaliems naujokams, nepratusiems tiesiai į kaktą gauti skaudžius tiesos žodžius. Senbuviai tai ir panaudojo tolesniam projekto – užčiaupti priešišką valdžiai mąstymą ir elgesį, realizavimui. Tačiau jiems ir vėl nepasisekė. Savarankiškai ir racionaliai mąstanti Tautos dauguma masiškai ir ryškiai palaikė Z. Šličytę ir išreiškė tai viešai. Savaitraščio „Respublika“ teigimu su Z. Šličytę solidarizavosi  60 proc. gyventojų. Socialiniai tinklai virė nuo jų reakcijos. Intelektualios visuomenės atstovai, aktyvūs visuomenininkai išsakė ir parašė argumentus, patvirtinančius kalboje išsakytus politinės veiklos problemas ir ydas. Dar daugiau išreiškė visą eilę kitų svarbių VP vykdomų Tautos ir valstybės naikinimo ilgalaikių, tęstinių dalykų. Svarbius, esminius Tautos atstovų, intelektualų išreikštus teiginius ir argumentus būtiną įvertinti ir užfiksuoti ateities žiniai: 

1. Birutė Valionytė, garbi valstybės atkūrėja, signatarė, SK ilgametė prezidentė, pirmoji po Z. Šličytės kalbos 2022-03-16 pakvietė VP gerbti laisvą žodį, būti tolerantiškiems. Pažymėdama valstybės atkūrėjų kalbų cenzūravimo absurdą, patarė girdėti ir gerbti nusipelniusių žmonių nuomonę [16]. 

2. Almantas Stankūnas, 2022-03-11, antrasis, nedelsiant sureagavęs į išpuolį Seime prieš Z. Šličytę, parašė: Lietuvos politikai paniekino iškilią Lietuvos moterį, paniekino Kovo 11-ąją ir paniekino Lietuvos Respubliką. Z. Šličytė kalbėjo tai ką mano Lietuvos žmonių dauguma. Viliuosi, kad Tauta įvertins tuos ... politikus. Įsidėmėkime juos ir prisiminkime [17]. 

3. Dr. Zigmas Vaišvila, 2022-03-12 signataras, parašė kreipimąsi į Z. Šličytę ir LR piliečius.“ Būkime verti Z. Šličytės drąsos ir žodžių, nepalikime jos vienos. Z. Šličytė per 13min. viena pati įveikė visą pulką dvasios vargšų – valdžios „elito“ pulką“ [18]. 

4. Dr. Darius Kuolys 2022-03-13, pirmosios vyriausybės kultūros ir švietimo ministras, jumoristine forma trumpa tiesioginę nuostata įvertinęs VP: I. Šimonytės, T.V. Raskevičiaus, A. Armonaitės, Č. Čmilytės-Nielsen ir R. Juknevičienės išsakytas mintis konstatavo: „Seimo dauguma imasi neigti pamatinę tiesą – tarti iš parlamento tribūnos daugumai nepriimtiną nuomonę. Ir toks elgesys jau yra tikra gresmė“ [19].  

5. Dr. Jūratė Sofija Laučiūtė 2022-03-13 apie Z. Šličytės kalbą parašė.“ Seimo rūmai pati tinkamiausia vieta ir proga atlikti ... darbus sielai su didesnę išminti, turtingesniu gyvenimo patyrimu apdovanotu žmogaus įsipareigojimu. Savo kalbą oratorė ne skaitė kaip robotas ar zombis, o kaip buvo įprasta Sąjūdžio laikais – gyvai ... emocingai... ir tai buvo išgirsta. Nei vieno argumento įrodančio, kad Z. Šličytės priekaištai nepagrįsti. Tik plūdimai ir žeminantys epitetai“ [20]. 

6. Prof. Dr. Rasa Čepaitienė, 2022-03-14. „Viena Kovo 11-osios valstybės tėvų – kūrėjų, SK atstovė Z. Šličytė pasakė nuo dūšios, taip kad salėje sukėlė sumaištį, lakstymą,... mažučiai... nebegebantys... skuodžia lauk. Viešoji erdvė... suskaldyta, nebelieka vietos... dialogui. Kita nuomonė jau baustina ir smerktina (neapykantos kalba). Susidoroti, užčiaupiant, bauginant, nebaudžiamai šmeižiant ir pjudant. Tam ir pratęsiama nepaprastoji padėtis... Pagarba Moteriai sugriovusiai valdančiųjų planus.“.. [21]

7.  Olava Strikulienė, 2022-03-19, apie Respublikos savaitės žmogų Zita Šličytę, „sugrįžo cenzūra,... kas puola, jaunikliai, laisvės šaukliai... kabinėjasi prie kitaminčių išorės, amžiaus. Z. Šličytė ne iš tų kurią... kurias galima... stumdyti, seniai įrodė, kad kalba, tai ką jaučia“ [22].

8. Prof. Dr. Vytautas Daujotis, 2022-03-19.“Gyvename melo pelkėje, penimi šarlatanų, genderizmo, multikultūrizmo, tiesos reliatyvumo pseudoteorijomis... slenkame totalitarizmo link. Pasakyta Z. Šličytės rūsti kalba, melo prisodrintoje aplinkoje. Tiesa yra vietoje, visur ir visada. Suprantama, valdžiai kelia grėsmę... protinga, svari kritika. Todėl ieškoma būdų, kaip tą kritiką užčiaupti, vienas iš jų apkaltinti neapykantos kalba... [23] Tą matome Z. Šličytės atveju ... per 30 metų buvo padaryta viskas, kad būtų nutautinta mokykla. Lietuvos ... strategijoje ... globali Lietuva. Kitaip tariant... pasmerkta išnykti: štai genderizmas yra visiškas kretinizmas... Šiandien turime krūva politikų... kuriems suverenumas yra nacionalizmo apraiška, kuo jie skiriasi nuo kompartijos. Niekuo. Ir tie ir tie yra Lietuvos Nepriklausomybės duobkasiai“ [24]. 

9. Prof. Dr. Alvydas Jokubaitis, 2022-03-20. „Mes kasdien naikiname vienas kitą. Žmonės nenustoja būti žiauriais barbarais. Vakarai senai serga sena sunkia plepėjimo liga. Žodis kažką reiškia tik esant norui susitarti. ES savo dabartiniu pavidalu atrodo apgailėtinai. Neieškokime papildomai priešų, nes jų dabar Lietuva turi pakankamai. Blogiausias dalykas, pavirsti ... menkysta“ [25]. 

10. Advokatas Saulius Dambrauskas. Viešojo intereso fondo vadovas.  „Šličytė viena iš nedaugelio Lietuvos konstituciniame virsme dalyvavusių...teisininkų. Taigi... suprantantiems jos nuogąstavimus, kad...Konstitucijos nuostatos neveikia, tapo...deklaratyvia teisine fikcija. Audringa reakcija į ... yra sukelta sąmoningai...ignoruojant...kalbos esmę, dėmesį nukreipiant į autorės  pasirinkta iliustracijas bei pavyzdžius. Konstitucijos  9 str. nuostata – teisinė fikcija. Kur kas  labiau turėtume bijoti: :  dėl valdžios nepasitikėjimo  savo tauta ir jos valia; dėl neužtikrintos asmens teisės į teismą ginant viešąjį interesą;  dėl žiniasklaidos  tapimo  propagandos įrankiu, o ne info šaltiniu. Sąjūdžio lyderiai (tarp kurių ir Z. Šličytė ) kalbėjimo  drąsa lėmė Lietuvos  išsivadavimo aušros pradžią“. [26]

Tokią glaustą  stenogramą galima ilgai tęsti. Nešališkos  informacinės sklaidos rašiniais. Ypač gausus  socialinių tinklų  turinys. Tačiau ši dešimtis tikrai žinomų, garsių, ( ne menamų, kaip  LGBT  atstovai ) garsių  visuomenės narių jau savo gyvenimo ir darbo  dešimtmečius skyrė Tautos , valstybės bei žmonių labui. Todėl  jų išreikšta pozicija ir mintys, kaip ir Z. Šličytės sistemingai rašomi  spaudoje  straipsniai, [27] turi  pažintinės ir išliekamosios  atminties.

Rusijos vykdomas karinis  įsiveržimas į Ukrainą, keičia situaciją visame  pasaulyje. Tai reikalauja rimtai  žiūrėti į Lietuvai jau antras dešimtmetis esamus ir iškylančius pavojus tiek  išorėje, tiek ir vidaus gyvenime. Ypač pavojingi  iššūkiai šalies viduje. Jų tarpe ryškiausios problemos bus : užsieniečių  veržimąsias  gyventi Lietuvoje, dirbtinai eskaluojama seksualinių ir tautinių mažumų radikali saviraiška, nacionalinių, ypač  tautinių interesų apsaugos ignoravimas, valstybės ekonominio pagrindo – Tautos ūkio  strateginių objektų atidavimas į  užsienio šalių kapitalo nuosavybę, jaunosios kartos „internacionalizacija“ po „ pažangių  europietiškų vertybių“ priedanga formuojant pasaulio, Europos  piliečių savimonę ir antitautinę elgseną. Nesugrįžus prie  Lietuvos tautinių nacionalinių vertybių ir suverenitetą išsaugančios valstybės, dar po 30 m. Lietuvos  teritorija taps ateivių gyvensenos konfrontaciniu poligonu.

Apibendrinant atliekamo tyrimo pagal šio skyriaus turinio sudėtį, darytinos tokios išvados:

1. LR  Seime  per Kovo 11-osios  šventinį minėjimą  VP  elgesiu : 1) pasityčiota  iš  Konstitucijos; 2) nusispjauta į  Valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimus; 3) pasityčiota ir pritaikius  mobingą, paniekinta  Z. Šličytė; 4) tėkštas antausis Tautos daugumai, turinčiai suvereno teises  - suverenitetą valstybės valdyme ir viešąjį- Tėvynės  ir Valstybės interesą. 

2. Z. Šličytės kalboje išreikštas Konstitucijos  nuostatų gynimas, Tautos ir jos valstybės išsaugojimui būtinų veiksmų atlikimo dalykai.

3. Visuotinos svarbos poreikis dabarčiai ir Tautos  ateičiai yra  SK narės kalboje įvardinti ir akcentuoti dalykai. Tai turėjo, turi ir turės prasmę ir liks vertybėmis tol kol yra lietuvių žemės teritorija ir joje gyvena Lietuvos Tauta.

4. Z. Šličytės išdėstytos  teisinės nuostatos ir socialinės aksiomos, didžiai prasmingos ir labai svarbios dabartiniame Tautos ir valstybės gyvenimo ardymo periode.

5. Valstybės politikų  žalingos  veiklos padariniai: 1) nyksta Tautos nacionalinė tapatybė ir savimonė; 2) naikinami pilietinės  visuomenės sanklodos pradmenys ir nacionalinės tapatybės pagrindai; 3) žlugdoma tautinė, politinė ir visuomeninė santarvė ir demokratijos būvio galimybės. 

***

6. R. Ozolas. Per lėtinį bankrotą. Vilnius,2011, psl. 1-310 ; A. Jokūbaitis. Liberalizmas kaip politinė religija. Vilnius,2017, psl. 1-246; Politinis idijotizmas. Vilnius,2019, psl. 1-180; V. Radžvilas. Sunki laisvė. Vilnius, 2005, psl. 1-223: Kiek kartų gali atgimti tauta. Vilnius, 2018. Psl. 1-347.
7. R. Aušrotas. Multikultūrinės  Lietuvos kūrimo pradžia. ProPatrija,2022-04-05.
8. Visuomenė partnerystei sako aiškų „ne“. Alkas. Lt., 2022-04-05.
9. LR Konstitucinis akta „Dėl LR narystės Europos Sąjungoje“.2004-07-13, Nr.IX-2343.
10. LR Valstybės politikų elgesio kodeksas.2006-09-19 įstatymas Nr. X- 816.
11. R. Karbauskis-Žalgirio nacionalinio pasipriešinimo judėjimo diskusijoje „Apie politikė laisvę nuo atsakomybės“. Respublika, 2022-03-12/18, Nr.10, psl. ir „ Kas bus toliau ir ką turėsime daryti ?“ Savaitė su TV, 2022 -03-17, psl.26-28.
12. G. Penkūnas. „Kovo 11-osios minėjime – Aukščiausiosios Tarybos deputatės akibrokštas: šokiruoti kalbos  salę paliko“...,2022-03-11, psl.10-11.
13. A. Krupavičius ( žiūr. šio sąrąšo 11 p. Žalgirio diskusija) +  Respublika, 2022-03-12/18, Nr.10, psl.8.
14. Autorius-Žmonės.lt.15 min. Z Šličytės kalba Seime sukėlė žinomų žmonių pyktį:..., T.V. Raskevičiaus  pasisakymas,2022-03-11, psl.3.
15.  M. Lingė – pasisakymas, Alkas, lt.,2022-03-11, D. Kuolys. Būtu liūdna, jei lietuviai prarastų savo tėvynes parlamentą.
16. J. Bieliauskai. Signatarų klubo prezidentė Valionytė...,2022-03-11, ELTA, LRT.lt.
17. A. Stankūnas. Įsidėmėkime juos ir prisiminkime. 2022-03-11. Tiesos.lt. 
18. Z. Vaišvila. Piliečių referendumo iniciatyvinės grupės pranešimas spaudai. 2022-03-12 ; Vienybė, tačiau ne melo pagrindu. Respublika,2022-03-16 ; + Alkas. Lt. 
19. D. Kuolys .Būtu liūdna, jei lietuviai prarast savo tėvynės parlamentą. Alkas.lt., 2022-03-13.
20. J. Laučiutė. Viešpatie, gelbėk mūsų sielas. 2022-03-13, Laikmetis ; Tiesos. Lt., 2022-03-15.
21. R. Čepaitienė. Tiesa atvyksta Trojos arkliu. Alkas.lt.
22. Beprecedentis puolimas prieš Z. Šličytę. Respublika,2022-03-15 ; O. Strikulienė.  Apie cenzūrą, tikruosius provokatorius ir „vieną tiesą“. Savaitės žmogus. Respublika, 2022-03-19/25, Nr.11.
23. Gen. Prokuroro ( E. Pašilis ) patvirtintos , 2020-03-30 Nr. 17.9 *4265ADOC-V1.0 Metodinės rekomendacijos ikiteisminio tyrimo dėl neapykantos nusikaltimų   ypatumai... 
24. V. Daujotis. Jau ėmė kaltis tipiški totalinės valstybės daigai. Respublika, 2022-03-19/25, Nr.11 ; Pro Patria, 2022-03-20.
25. A. Jokūbaitis. Tragedija dar neatėjo į Lietuvą, tik stovi ant mūsų namų slenksčio. Tiesos. Lt., 2022-03-20.
26. S. Dambrauskas. Z. Šličytės kalba seime ( tebūnie  išklausyta kita pusė ). Respublika, 2022-03-26.
27. Z. Šličytė. Iš Sąjūdžio idealų nieko neliko. Respublika, 2018-08-09 ; Trinamas žmogaus ryšys su valstybe.  Alkias. Lt., 2018-06-21 ; Baltos varnos egzekucija. Respublika, 2021-04-18 ; Laisvė ir palaidumas. Respublika, 2022-02-17.




Susiję

Zita Šličytė 2696341605739047845
item