Lenkijos prezidentas: Vokietija nesilaiko pažado mūsų išsiųstus tankus Ukrainai pakeisti savais

    www.laikmetis.lt Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda apkaltino Vokietiją nesilaikant pažado aprūpinti tankais Lenkiją, vietoje tų, kur...

 


 

www.laikmetis.lt

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda apkaltino Vokietiją nesilaikant pažado aprūpinti tankais Lenkiją, vietoje tų, kuriuos Lenkija atidavė Ukrainai, kad paremtų jos gynybą nuo Rusijos.

„Perdavėme Ukrainai tankus, labai daug jų, kad suteiktume skubią pagalbą“, – sakė Duda, kalbėdamas Pasaulio ekonomikos forume Davose.

„Jei mus pagaliau paremtų mūsų sąjungininkai iš Vokietijos savo tankais ir pakeistų tuos, kuriuos atidavėme Ukrainai, būtume labai dėkingi“, – tęsė jis. „Turėjome tokį pažadą, bet dabar girdime, kad Vokietija nenori ištesėti šio pažado. Mums tai didelis nusivylimas“.

Praėjusį mėnesį ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis patvirtino ilgai sklandančius gandus, kad Lenkija aprūpino Ukrainą tankais. Vėliau Lenkijos pareigūnai „Wall Street Journal“ sakė, kad buvo perduota mažiausiai 240 sovietų modernizuotų tankų T-72.

Varšuva tikėjosi, kad kompensacijai ji gaus tankų iš Vakarų sąjungininkų. Balandžio mėn. Borisas Johnsonas paskelbė, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė „planuoja nusiųsti tankus į Lenkiją, kad padėtų jiems išsiunčiant kai kuriuos savo T-72 į Ukrainą“.

Netrukus po to „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ pranešė, kad Lenkijos vyriausybė paprašė Vokietijos „Leopard 2“ tankų partijos, kad padėtų pakeisti T-72, kuriuos ji davė Ukrainai. Tačiau laikraštis pažymėjo, kad Berlynas vis dar nepriėmė sprendimo.

Praėjusią savaitę „Der Spiegel“ pranešė, kad derybos šiuo klausimu „aklavietėje“, o Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht privačiai pripažino, kad nėra vilties susitarti su Varšuva.

Praėjusią savaitę „Der Spiegel“ pranešė, kad derybos šiuo klausimu „aklavietėje“, o Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht privačiai pripažino, kad nėra vilties susitarti su Varšuva

Pasak laikraščio šaltinių, nors Čekija priėmė senesnius tankų modelius iš Vokietijos, kad pakeistų tuos, kuriuos ji pateikė Ukrainai, Lenkija reikalavo naujausios versijos, manydama, kad tai buvo pažadėta. Tačiau Vokietija mano, kad tai neįmanoma, pažymėdama, kad jos pačios kariuomenė jų dar net neturi.

Padėtis „dabar virsta bjauriu ginču“, rašė „Der Spiegel“. Lenkijos užsienio reikalų viceministras Szymonas Szynkowskis laikraščiui sakė, kad „vokiečiai davė pažadus, bet, deja, nė vienas iš jų nebuvo įgyvendintas“.

Vokietijos žalieji, priklausantys valdančiajai koalicijai, taip pat kritikavo, kad nepavyko susitarti su Lenkija. „Labai svarbu, kad mainai su Lenkija dabar būtų įgyvendinti, nes Varšuva jau daug nuveikė, kad palaikytų Ukrainą“, – sakė vienas iš jos parlamento narių Antonas Hofreiteris.

Tuo tarpu Lenkija, kaip pranešama, taip pat diskutavo su JAV dėl Europoje laikomų tankų „Abrams“ įsigijimo, vakar pranešė „Dziennik Gazeta Prawna“.

Varšuva neseniai sudarė susitarimą įsigyti 250 naujausių „Abrams“, tačiau pirmasis bus pristatytas tik 2025–2026 m., o iki tol bus pristatytos tik mokomosios versijos, pažymi laikraštis.

„Mes tikimės NATO bendruomenės paramos, tikimės ir JAV, taip pat Vokietijos paramos“, – sakė D. Duda šiandien Davose.


 

 

Susiję

Karas Ukrainoje 7336886094948966427
item