Bolonijos miestas įveda socialinius kreditus

www.respublika.lt Italija taps pirmąja Europos šalimi, kurioje bus įdiegta socialinių kreditų sistema, pagal kurią piliečiai bus skatinami u...

www.respublika.lt

Italija taps pirmąja Europos šalimi, kurioje bus įdiegta socialinių kreditų sistema, pagal kurią piliečiai bus skatinami už gerą elgesį.

2022 m. rudenį Bolonijos miestas pradės naują bandomąjį projektą. Gerai besielgiantys piliečiai, pavyzdžiui, teisingai išmetantys šiukšles arba važiuojantys viešuoju transportu, bus apdovanoti.

Bolonijos savivaldybė diegia „išmaniąją piliečių piniginę", į kurią tinkamai besielgiantiems asmenims bus perverdami skaitmeniniai pinigai. Žadama, kad už sukauptus socialinius kreditus asmuo vietos parduotuvėse gaus nuolaidų. Pagrindinis argumentas, kuriuo remiamasi įgyvendinant šią programą, yra siekis „taupyti išteklius" ir skatinti aplinką tausojantį elgesį.

Kaip rašo „Bologna Today", miesto skaitmeninės darbotvarkės tarybos narys Masimas Bugani (Massimo Bugani) teigė, kad niekas nebus verčiamas naudotis programėle, bet jis tikisi, jog ja naudosis daugelis vartotojų.

Planuojama sistema, žadama, nebus susieta su kitomis, pvz., internetine identifikacija ar veikimu socialinėje žiniasklaidoje.

Atsižvelgiant į didėjantį Europos Sąjungos susidomėjimą skaitmenizacija, vis daugiau žmonių baiminasi, kad tik laiko klausimas, kada kiti regionai ir šalys imsis panašių metodų „socialinėms problemoms" spręsti.

Vokietija ir Austrija jau spartina savo skaitmeninės tapatybės planus. Abiejose šalyse diegiamos naujos platformos, skirtos integruoti daugiau viešųjų paslaugų ir asmens tapatybės kortelių, skaitmeninti paštą ir net nacionalinius pasus. Šios naujos priemonės buvo įvestos prisidengiant „biurokratinių problemų sprendimu ir išteklių taupymu".

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen taip pat išreiškė susidomėjimą ES asmens tapatybės kortele, kuri apjungtų nacionalines asmens tapatybės korteles ir registraciją internetu.

2021 m.U.von der Leyen sakė: „Kiekvieną kartą kai programėlė ar svetainė prašo sukurti naują skaitmeninę tapatybę arba prisijungti prie didelės platformos, nežinome, kas vyksta su mūsų duomenimis. Todėl Komisija pasiūlys saugią Europos e. tapatybės kortelę. Tokią, kuria pasitikime ir kuria bet kuris pilietis gali naudotis bet kurioje Europos vietoje - nuo mokesčių mokėjimo iki dviračių nuomos".

Atsižvelgiant į tai, kad tokia platforma galėtų kaupti kiekvieno ES piliečio duomenis, neišvengiamai gresia problemos su asmenų privatumu. Nepaisant to, 2021 m. pradėta testuoti Europos ID piniginės programėlė, 2022 m. rudenį ji bus pradėta diegti.



Susiję

Pasaulis 372961940874470007
item