Jarzy Kwasniewski. Karo šešėlyje PSO kėsinasi į suverenių valstybių galias

www.laikmetis.lt Autorius yra Lenkijos teisinės kultūros instituto „Ordo Iuris“ pirmininkas Rusijos agresijos, Ukrainos gynybinio karo ir be...

www.laikmetis.lt

Autorius yra Lenkijos teisinės kultūros instituto „Ordo Iuris“ pirmininkas

Rusijos agresijos, Ukrainos gynybinio karo ir beveik visas Europos šalis pasiekiančių pabėgėlių bangos šešėlyje vyksta kiti įvykiai, kurių padariniai gali negrįžtamai paveikti mūsų šalis, šeimas ir mūsų pačių gyvenimą. Prieš kelias savaites prasidėjo derybos dėl Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasaulinės pandemijos sutarties priėmimo.

Šio proceso dalyviai teigia, kad COVID-19 pandemija yra pasaulinė problema, kurios „jokia vyriausybė ar institucija negali išspręsti viena“. Vienintelis išsigelbėjimas būtų suteikti pasaulinėms organizacijoms, tokioms kaip PSO, teisę sukurti vienodą, visam pasauliui bendrą kovos su epidemija strategiją.

Praėjusių metų lapkritį „Ordo Iuris“ institutas perspėjo, kad pandemijos šešėlyje sveikatos politikos sprendimai iš nacionalinių vyriausybių laipsniškai perduodami demokratiškai nerenkamiems pasauliniams organams. Tada rašėme, kad šis procesas kelia didelę grėsmę viso pasaulio valstybių laisvei ir suverenitetui.

Šiandien, praėjus vos keliems mėnesiams, jau aiškiai matome, kad problemos, į kurias tada atkreipėme dėmesį, buvo tik įžanga į bandymą parengti įpareigojančią „Profilaktikos ir parengties pandemijos situacijai sutartį”, kuri turi būti priimta 2024 m. Europos Taryba jau parėmė šią iniciatyvą ir teigia, kad norint veiksmingai valdyti kovą su pandemija, būtina priimti konvenciją, susitarimą ar kitą teisiškai privalomą tarptautinės teisės aktą.

Taip būtų parengtas dokumentas, įpareigojantis valstybių vadovybes įgyvendinti PSO ekspertų nustatytus sprendimus, kurių galia šioje srityje būtų de facto didesnė už valstybių vadovų galią. Nesunku įsivaizduoti situaciją, kuomet PSO ekspertai nurodo mūsų šalims įvesti absoliučią skiepų prievolę arba dalinę izoliaciją nustatytam laikotarpiui, o tai turi įtakos ekonomikai ir visos valstybės finansinei padėčiai.

Gali būti, kad po dvejų metų nacionalinių teismų sprendimai ir net visos mūsų teisinės sistemos neturės jokios reikšmės, nes galios tik PSO sprendimai dėl įpareigojimo skiepytis ar dalinės izoliacijos įvedimo.

Be akivaizdžios grėsmės nacionaliniam suverenitetui ir pilietinėms teisėms bei laisvėms, toks globalaus valdymo centralizavimas taip pat gali turėti skaudžių pasekmių kovos su būsimomis epidemijomis veiksmingumui. Būtent dėl skirtingų šalių suvereniai taikomo skirtingo požiūrio pasaulis galėjo nustatyti neveiksmingus sanitarinės politikos instrumentus ir jų atsisakyti.

Be to, verta pridurti, kad šiuo metu tik 20 proc. PSO biudžeto sudaro valstybių narių vyriausybių įmokos. Daugiau nei 80 proc. biudžeto sudaro savanoriški viešųjų ir privačiųjų asmenų įnašai, kurių didelę dalį įmoka farmacijos įmonės ir tokie fondai kaip Billo ir Melindos Gatesų fondas, finansuojantis net 14 proc. viso PSO biudžeto.

Štai kodėl „Ordo Iuris“ ekspertai nuolat stebi darbus, susijusius su sutartimi. Šiuo metu rengiame ekspertų nuomonę apie galimus padarinius ir galimo dokumento priėmimo valstybėse narėse tvarką.

Kai tik bus pristatytas dokumento projektas, iš karto parengsime analizę, kurią nedelsiant pateiksime vyriausybių atstovams ir parlamentarams bei svarbiausiems Europos politikams. Padarysime viską, ką galime, kad ši itin apgaulinga ir pavojinga iniciatyva būtų veiksmingai užblokuota.

Neabejoju, kad mūsų veikla šioje srityje yra labai reikalinga. Šiandien pandemija yra pretekstas apriboti mūsų šalių suverenitetą ir savivaldą. Jei dabar nepareikšime griežto visuomenės prieštaravimo, mūsų šalys pamažu praras teisę pačios kurti savo politiką, remiantis daugumos piliečių valia, ir kituose valstybės politikos aspektuose.

Tik padedant mūsų draugams, suprantantiems didelį šios iniciatyvos pavojų, galime užtikrinti, kad tarptautinės organizacijos nepastebimai neperimtų suverenių valstybių kompetencijų.



Susiję

Sveikatos apsauga 2494410893115337548

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Taip "stepas paskui stepą" atiduosim suverenitetą jau pasaulio tvarkdariams. Europos tvarkdariams jau atidavėm. Dabar Briuselis nori pasilengvinti - dar labiau - savo pertekusį buvimą ir nusimesti kiek įmanoma daugiau naštų. Tegu sprendžia pasaulis, mes tik pritarsim. Kam į nagus atiduosim spręsti apie labai baisią klimato kaitą? Tuoj ir čia susikurs kokia nors "pasaulinė". Tik va, gintis nuo išgamos žudiko turi kiekviena pati sau. Čia jokia "pasaulinė" nagų nekiš. Pasiteisinimas bus vienas - nenorim III-jo. O tas III-čiasis jau vyksta. Tyliai, niekieno nepaskelbtas. Moderniai, taip sakant. Anksčiau karus paskelbdavo. Dabar tiesiog ateina ir žudo - dar ne karas, tik šiaip aiškinasi santykius. O "pasaulinės" šeimos ir įsivaikinimo organizacijos dar nėra?
Apropos, Ukrainoje karo dienomis labai susirūpino "surogatinės" mamos (užsienis jas vadinas "skolintinės") - vaikų prigimdė, o užsakovai nepasiima. Galėtum pasijuokti, jei ne karas.

Anonimiškas rašė...

Dėkoju ir pritariu.Tikrai reikia viešinti šių nedorėlių užmojus, kad žmonija žinotų.O svarbiausia, turime šauktis Dievo pagalbos.......

item