Vytautas Sinica. Kalbą „laisvinam“, valstybę „susinam“

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Karo fone valdžia užsivedė pamultikultūrinti Lietuvą. I...

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Karo fone valdžia užsivedė pamultikultūrinti Lietuvą. Iš pradžių sumanyta priimti nelyg tai pabėgėlius iš Rusijos ir Baltarusijos, Armonaitė iškart pareiškė, kad jie papildys Lietuvos darbo rinką kaip puikūs IT specialistai. 

Rodos nereikia aiškinti, kad 8/10 Rusijos piliečių palaiko Putiną ir karą Ukrainoje, tad atitinkamai bent ryški dauguma iki šiol iš ten nebėgusių ir nepersekiotų žmonių, dabar bėgti nutaria dažniausiai ne dėl vertybinių nuostatų, o dėl sankcijų. Neteko girdėti apie jokius rimtus patikrinimus ir reikalavimus, kad šie žmonės būtų tikri pabėgėliai, asmeniškai patyrę represijas ar jų grėsmę, kaip nors viešai išreiškę arba kaip sąlygą gyvenimui Lietuvoje sutinkantys išreikšti oponavimą Rusijos agresijai ir ypač Krymo okupacijai 2014 metais. Dabar tiesiog nekritiškai kviečiame jų tūkstančius. 

Paraleliai priimant teisingą nutarimą, leidžiantį Ukrainos karo pabėgėliams 2 metus dirbti nereikalaujant mokėti valstybinės kalbos, pasak kalbos komisijos pirmininko, vyriausybėje svarstyti ir daug didesni planai faktiškai apskritai panaikinti valstybinės kalbos statusą, įvedant viešąsias paslaugas ne vien valstybine kalba. Atseit asmeniui kreipusis į instituciją, jis galėtų paprašyti būti aptarnautas lietuviškai. Bet reikalavimo valstybės tarnautojams ar pareigūnams mokėti valstybinę kalbą nebeliktų. 

Gal liberaliomis akimis tai atrodo tiesiog sveikintina pasirinkimo laisvė. Kalbos politikos klausimais viskas yra sudėtingiau. Valstybinė kalba yra tokia kalba, kurią privalo mokėti tos šalies piliečiai ir kuria toje šalyje vyksta oficialus valstybės bendravimas su savo gyventojais. Kalbos tyrinėtojams gerai žinoma, kad nesant tokio statuso jo neturinčios kalbos pradeda nykti stipresnių, dėl įvairių priežasčių patogesnių ar „perspektyviau“ atrodančių kalbų atžvilgiu. Anksčiau Lietuvoje lietuvių kalba taip nyko rusų, lenkų kalbos naudai, dabar greičiausiai sukūrus „pasirinkimo laisvę“ nyktų anglų kalbos naudai. 

Tekę tirti, kaip sėkmingai Rusijoje įvyko etninių respublikų rusifikacija nieko nedarant prievarta, o tiesiog sukuriant mokymo kalbos „pasirinkimo laisvę“ - per kelis metus nuo to laiko, kai vietinės respublikų kalbos mokyklose nustojo būti privalomos, didelė dalis mokinių ir nustojo jas rinktis. Juk gyvenime bus praktiškesnė rusų kalba. Nors situacija ne identiškai, kalbos politikoje visur ir visada šita „laisvo pasirinkimo“ logika veda prie tų pačių rezultatų - valstybės garantuojamą išskirtinį statusą praradusios kalbos nuosmukį. 

Pacituosiu A. Antanaitį: „Buvo siūloma, kad aptarnavimo įstaigų vadovai turi užtikrinti, jog gyventojai, kurie to pageidauja, būtų aptarnaujami valstybine kalba. Jūs įsivaizduojate, kas buvo siūloma? Tam, kad būtum Lietuvos Respublikoje aptarnaujamas valstybine kalba, turi apeliuoti į šitą teisę“, – paaiškino A. Antanaitis.

Jei gerai pamenu, to bent iki 2016 metų nereikalavo net lenkų rinkimų akcija. Galiausiai, žinoma, pareikalavo. Kaip to reikalavo ir 1989-1991 m. autonomininkai. 

Ne visos valstybės, bet konkrečiai Lietuva 100 procentų susikūrė ir save apsibrėžė būtent kalbiniu pagrindu. Lietuvių kalba yra esminis valstybingumo pagrindas. Taip nėra Ukrainoje, kur daug ukrainiečių kalba rusiškai ir neapibrėžia savo tapatybės per kalba, bet šia prasme ukrainiečiai yra iš tiesų reto tipo šalis. Mes nesame. Valstybinės kalbos vartojimo ribų silpninimas yra valstybingumo pagrindų silpninimas. 

Nacionalinis susivienijimas tad oficialiai paklausė premjerės, kurioje visgi ministerijoje ir kas konkrečiai iškėlė šią atvirai antikonstitucinę idėją. Reikia žinoti.



Susiję

Vytautas Sinica 8718446206491148100

Rašyti komentarą

11 komentarų

Anonimiškas rašė...

Rusų ir baltarusų apgyvendinimas Lietuvoje yra ne vien šiaip rusifikacija, bet ir tokia pati kaip Vokietijoje šrioderinė korumpuota ekonominė politika, kai dėl galimai tikėtinos trumpalaikės materialinės naudos Vokietijos energetika padaryta priklausoma nuo Rusijos. Lygiai toks korumpuotas, ideologiškai leftistinis-liberastinis, kremliui naudingų idiotų šrioderiškas mastymas ragina įdarbinti rusus ir belorusus Lietuvoje. Vokiečiai dabar pagaliau suprato, kokia tų rusiškų dujų tikroji „nauda“ ir prasmė, dabar skubiai ieško alternatyvų ir išeičių. Vokiečiai, turbūt, išsisuks. O apgyvendinus Lietuvą rusais darbuotojais ir sukūrus tokią koloradinę multikultūrinę visuomenę, vėliau gali net nebūti galimybių ieškoti išeičių, nes pasekmės Lietuvos visuomenei, tautai ir valstybei gali būti pražūtingos.

Anonimiškas rašė...

Vengrijos opozicija rinkimams susivienijo - vardan savo Tėvynės.
Ar mūsų opozicija atsikvošės, iškels į pirmą vietą lietuviškos Lietuvos tvarumo reikalą, ar jos partijų vadai vis dar labiau SAVO saviraiška, SAVO siekiu aukščiau kitų iškilti rūpinsis?
Neleiskime, kad charakterio savitumai paimtų viršų, kad dėl jų nukentėtų Lietuvos ateitis.

Anonimiškas rašė...

Rengiantis naujai pavardžių rašymo tvarkai paprastinamas įrašo apie tautybę keitimas
- diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/rengiantis-naujai-pavardziu-rasymo-tvarkai-paprastinamas-iraso-apie-tautybe-keitimas-1071669
Ar bus vadovaujamasi Tarptautine teise, nepripažįstančia teisėtais padarinių to, kas padaryta okupacijos laikais? - Taip pat ir nematerialių padarinių - kaip pavardžių, religijos, tautybės keitimas? Kitaip tektų ir čia atneštą socializmą žmogišku veidu, ar ir komunizmą toliau statyti, ne tik kaimyninės valstybės gramatiką, asmenvardžius ir jų atneštą tautybę puoselėti

Ropkė rašė...

Jūs klausiat orbano gerbėjų?😁

Anonimiškas rašė...

Seime ir už Seimo ribų esančiose partijose yra nemaža opozicija kai kuriems Konstituciją jau pažeidusiems, ar dar pažeisiantiems kitiems brukamiems įstatymams. Net jei kitais klausimais tų politikų nuomonės gal ir skiriasi, tačiau šiais tie politikai tvirtai nusistatę. Tokiu atveju šių asmenų PAREIGA šiuo 6VENTU klausimu SUVIENYTI JĖGAS, nesivadovauti principu ,,nenoriu, nes man jo nosis negraži"! Jei kam svetimos nosies grožis svarbiau už Konstitucijos neliečiamybę, tada jis - ne tikra opozicija...
Iškeliam prieš rinkimus tikslą: šiems rinkimams renkamės į komandą tie, kas pasirengę susitvarkyti su jau priimtais ar tais, kuriuos dar tik kėsinasi priimti nusikalstamais įstatymais, kas pasirengę apginti LR Konstituciją, grąžinti jai jos statusą, grąžinti Lietuvai jos suverenitetą, neleisti niekam kištis į jos vidaus reikalus.
Dar būtina pagaliau įtvirtinti tvarką, kad vien už Konstituciją, konstitucinius įstatymus pažeidžiančio įstatymo siūlymą Seimo narys susilauktų sankcijų. O už Konstituciją laužančio įstatymo įžūlų brukimą, už balsavimą už tokį įstatymą asmuo sulauktų apkaltos ir daugiau Seimo slenksčio neperžengtų.
Susitelkusi šiems tikslams komanda turėtų rengti darbo su rinkėjais programą:
pagal turimas galimybes, pagal asmenybes, jų išsilavinimą ir asmeninę parengtį dirbti su žmonėmis komanda pasiskirto užduotimis: vieni rengia ir viešina medžiagą; pasitelkę į pagalbą ir kitus, mokančius dirbti su publika, šviečia rinkėjus, susitikinėja su jais, rengia TV, Jutubo pokalbių laidas, specializuotas paskaitėles; kiti kitokius organizacinius darbus ar darbelius dirba.
Laikas liautis tarpusavyje varžytis, laikas vienytis DARBUI. Jei kas iš tos suburtos skirtingų partijų narių komandos ir nepatinka - neleisk su juo laisvalaikio. Juk tai paprasta, kaip bet kokiame darbe - yra bjaurių bendradarbių, bet juk tik darbo metu turiu juos pakęsti. Po darbo leidžiu laiką su tais, kas man mieli. Negi nesi tiek valingas, kad pajėgtum save sutramdyti tomis valandomis, kai kartu kažką dėl bendro tikslo dirbsite? Bus netgi visai smagu save įveikti! Juk tai tartum trenuotė, tik sustiprinsianti tave kovai už bendrą reikalą su Konstitucijos laužytojais! Nebent - nebent savimi nepasitiki? Tokiu atveju PRIVALAI bent porą žingsnių atsitraukti, kad dėl tavo asmeninio intereso, dėl tavo silpnybių nenukentėtų bendras reikalas.

Anonimiškas rašė...

Nezinia koks ten klastojimu mastas Orbano diktaturoj, bet pasak vyriausybes ruporu, ta "susivienijusi" opozicija triuskinamai pralaimejo karo ir kremliaus imperijos remejui.

Anonimiškas rašė...

>Anonimiškas 2022-04-04 16:01
Būtent, rinkimų rezultatas gali būti nupirktas

Anonimiškas rašė...

Šūvis į lietuvių kalbos statusą
- respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/suvis-i-lietuviu-kalbos-statusa/

Anonimiškas rašė...

I. Šimonytė dėl Karaliaučiaus tranzito stabdymo: negaliu pasakyti, kad konsultacijos nevyksta
- lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2022/04/05/news/i-simonyte-del-karaliauciaus-tranzito-stabdymo-negaliu-pasakyti-kad-konsultacijos-nevyksta-22968880
Pasak ,,Svobodos" radijo, tarėsi 3 Baltijos sesės ir strateginė kaimynė. Ir, berods, sutarė.
Jei taip - kažin, KĄ konkrečiai mums tai kainavo? Valstybinę kalbą?

Anonimiškas rašė...

Laima Kalėdienė. Galimybė keisti tautybę kaip pirštines
- delfi.lt/news/ringas/lit/laima-kalediene-galimybe-keisti-tautybe-kaip-pirstines.d?id=89877445

Kaip Seimas ir Teisingumo ministrė paaiškintų tai, kad taip keistai sutampa Kremliaus supratimas*, kas yra tautybė, Tautinės mažumos, bei kad tautybę galima rinktis kokią patinka - tėvų tautybė nesvarbi. O susirinkus didesnei grupei greta gyvenančių ir pasirinkusių tą pačią tautybę, galima sau ir regioninės kalbos savo gyvenamai teritorijai reikalauti! Žodžiu, sriegė į smegenis tai, kas patikimai visuomenę suskaldo.
___________
* Tiksliau - Putino su Patruševu. Pr. m. vasarį buvo ,,Svobodos" Ukrainai skirta laida apie tai - sutapo su laiku, kai mūsų VLLK UA kolegas konsultavo...
Путин и Патрушев против истории и языка
- svoboda.org/a/31079066.html

Anonimiškas rašė...

Kaip gavau paskolą iš Christy Walton Finance, patekau į aferų rankas, kol nesusitikau su šiuo ištikimu skolintoju, kuris man suteikė 70 000 eurų paskolą, dabar manau, kad vis dar yra tikrų paskolų internetu teikėjų, štai el. laiškas (christywalton355@ gmail.com) iš skolintojo, jei jums reikia bet kokios finansinės pagalbos, galite susisiekti su juo dėl pagalbos: [email protected]

item