Filmo „Mr. Landsbergis“ režisierius S. Loznycia pašalintas iš Ukrainos kino akademijos

www.tiesos.lt Ukrainos kino akademija socialiniame tinkle Facebook pranešė, kad Ukrainos kino akademijos valdybos ir stebėtojų tarybos spren...

www.tiesos.lt

Ukrainos kino akademija socialiniame tinkle Facebook pranešė, kad Ukrainos kino akademijos valdybos ir stebėtojų tarybos sprendimu Serhijus Loznycia pašalintas iš Ukrainos kino akademijos.

Pareiškime teigiama:

„Vasario 24-ąją Rusija pradėjo pilno masto karą prieš Ukrainą. Ukraina ginasi visais frontais, taip pat kultūriniais. Europos ir viso pasaulio šalys turi turėti pilną ir nedviprasmišką vaizdą, ką šalis agresorė daro Ukrainoje. Taigi kiekvienas ukrainietis dabar yra savo šalies ambasadorius.

Ypatinga atsakomybė dabar tenka kūrybinių industrijų profesionalams, gerai žinomiems užsienyje. Jų pozicija turėtų būti aiški ir nedviprasmiška.

Režisierius Serhijus Loznycia ne kartą pabrėžė, kad save laiko kosmopolitu, „pasaulio žmogumi“. Tačiau dabar, kai Ukraina visomis jėgomis gina savo nepriklausomybę, pagrindinė sąvoka kiekvieno ukrainiečio retorikoje turi būti jo nacionalinis identitetas. Ir čia negali būti jokių kompromisų ar pustonių.

Be to, neseniai Sergejaus Loznyčios filmai buvo įtraukti į rusų kino festivalio Prancūzijos Nanto mieste programą, pavadintą „nuo Lvivo iki Uralo“. Kruvino pilno masto karo, kurį pradėjo Rusija, laikais tai visiškai nepriimtina.

Ukrainos kino akademija jau pakvietė pasaulio kino bendruomenę boikotuoti rusų kiną. Mes nuolat raginame visą pasaulį atriboti ukrainiečių ir rusų kultūras, o ne jas tapatinti. Mums svarbu, kad visi Ukrainos kino akademijos nariai dalintųsi šia pozicija ir vadintų dalykus savo vardais, parodydami aiškumą ir tvirtumą savo įsitikinimuose.

Kreipiamės į pasaulio bendruomenę, kad Serhijus Loznycia nebūtų pozicionuojamas Ukrainos kultūros sferos atstovu.“

Ukrainos kino akademijos valdybos pirmininkas Filipas Iljenko pareiškė, kad režisierius Serhijus Loznycia niekada nelaikė savęs ukrainiečiu ir prisimindavo apie turimą Ukrainos pilietybę tik tada, kai reikėdavo gauti valstybinį finansavimą savo projektams. Jis pažymėjo, kad Loznycia jau senai gyvena užsienyje, tačiau save skelbia karo auka. Loznycia, Iljenko žodžiais, atmetė Rusijos Federacijos kinematografininkų kolektyvinę atsakomybę už agresiją. Tačiau dėl kolektyvinės ukrainiečių atsakomybės Loznycia prisilaiko visiškai kitokios pozicijos.

Režisierius pirmosiomis karo dienomis nesutikęs su rusų kino boikotu, nes „niekas nesirenka, kur gimti“, o pilietybė išvis esanti „loterija“.

„Ponas Loznycia prisimindavo apie savo „loterijos bilietą“ Ukrainos pilietybės pavidalu konjunktūriniais sumetimais, kai reikėdavo gauti valstybės finansavimą savo projektams. Galiausiai, ponas Loznycia savo interviu save apibūdina kaip rusiškos kultūros asmenį, apie tai liudija ir visa jo kūryba“ – pažymėjo Iljenko.

Iljenko pridėjo, kad vieša Loznycios pozicija kenkė Ukrainos kino akademijos prestižui.

„Mūsų kvietimas boikotuoti rusišką kiną liečia ir rusiškosios kultūros žmogų Sergijų Loznycią, kuris „lemties valia“ yra Ukrainos pilietis. Atėjo laikas iškiliam rusų režisieriui susijungti su dideliu rusų kultūros laivu. Neabejoju, kad jo ten laukia VIP kajutė“ – parašė Iljenko.

Parengta pagal unian.net, censor.net publikacijas

Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Pasaulis 4388967845495865477

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Maskvos atsiųstas Putino pakalikas, Maskvos atsiųstas kurti propagandą apie kagėbistinį ožį Landsbergį.

Anonimiškas rašė...

V. Landsbergis lankydavosi pas verslininką R. Karpavičių - tą patį, kurio mirties aplinkybės panašios į nužudymą. Greičiausiai konservai užsigviešė R. Kapravičiaus turto. Pas V. Ladnsbergį priėmimuose lankydavosi ir ta ypata, kurią ir galima laikyti viena pagrindinių grandžių tiriant R. Karpavičiaus nužudymą - Aistė Grybauskienė, antroji R. Karpavičiaus žmona. Daug ženklų veda į Marijampolės pieno konservų kombinatą - vieną stambiausių pieno perdirbėjų Lietuvoje. O V. Ladbsergį rėmęs KGB papulkininkis A. Linkus, kuris po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo apsimetė verslininku, negalėjo nežinoti apie tai, kas dėjosi Marijampolės pieno konservų kombinate, nes ir paties Linkaus firma buvo visai netoli, tame pačiame pramoniniame Marijampolės kvartale kaip ir pieno konservų kombinatas. A. Linkus staiga mirė praėjusių metų rugpjūčio mėn iškart po to, kai internete pasirodė komentarai, kad A. Linkus davė V.Landsbergiui 100 000 litų prezidento rinkimams. Ir V. Ladnsbergis trilinkas nulėkė į A. Linkaus laidotuves Marijampolėje - konservai apie V.Landbsergio kelionę į Marijampolę tyli iki šiol, tai paskelbė Marijampoės regioninė televizija, parodžiusi reporta-ą apie V. Landbsrgio dalyvavimą A. Linkaus laidotuvėse.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Manau, išvada yra akivaizdi: ukrainiečiai yra putunistai beigi kremleus agentaj! :D

item