Liudvikas Narcizas Rasimas. Prūsijos bumerangas

propatria.lt nuotrauka Autorius yra teisininkas, Lietuvos Konstitucijos bendraautorius. Kai Antrojo pasaulinio karo pabaigoje būsimi nugalėt...

propatria.lt nuotrauka
Autorius yra teisininkas, Lietuvos Konstitucijos bendraautorius.

Kai Antrojo pasaulinio karo pabaigoje būsimi nugalėtojai aptarinėjo Vokietijos su 1937-ųjų metų sienomis likimą, J. Stalinas buvo pačiame savo galybės Olimpe, JAV prezidentas buvo  nepagydomos ligos tiek nukamuotas, kad lyg apžavėtas tik klausėsi J. Stalino kalbų, o Didžiosios Britanijos lyderis su savo nuomone likdavo mažumoje. Tuomet, iš pradžių Jaltoje, o vėliau Berlyno priemiestyje Potsdame buvo nulemtas Prūsijos valstybės, įėjusios į Vokietijos sudėtį su autonomijos teisėmis, likimas. Du trečdaliai jos teritorijos atiteko Lenkijai, o trečdalį jos teritorijos su Karaliaučiaus miestu Stalinas pasiprašė palikti jam. Raudonoji armija jau buvo visoje Prūsijos teritorijoje, tad jis ir buvo padėties šeimininkas. Taip Lenkijai ir Rusijai atiteko tos žemės, kurias pati Vokietija vadino Prūsijos Lietuva.

Nežiūrint JAV, Jungtinės Karalystės ir kitų valstybių vykdytos principingos politikos nepripažinti Baltijos valstybių prievartinio pavertimo SSRS teritorijos dalimi, Prūsijos valstybės panaikinimą minėtos šalys paliko J. Stalino malonei, mat pastarasis pažadėjo, esant galimybei, surengti jose laisvus rinkimus. Tik 1990 metais tokių rinkimų (savo iniciatyva) sulaukė Baltijos valstybės. Po rinkimų pasiekus, kad SSRS (vėliau Rusija) išeitų iš okupuotų Baltijos valstybių teritorijų ir pripažinus jų nepriklausomybių atstatymą, kaip tik pasirodė Prūsijos valstybės panaikinimo pasekmės tiek Baltijos valstybėms, tiek patiems Vakarams.  Rusijai vis agresyvėjant, Baltijos valstybės pasijuto lyg supiltos į plono stiklo NATO apsaugos butelį su siauru Suvalkų koridoriaus kakleliu. Kokia bebūtų stipri Lenkija, kaip greitai į pagalbą Baltijos valstybėms skubėtų amerikiečiai, britai, vokiečiai ar kitų NATO šalių kariuomenės, jos akivaizdžiai strigtų tame siaurame žemės ruože. Pagaliau tai priklausytų ir nuo Lenkijos valdžios gerų norų tokias pajėgas praleisti. Šis senas mūsų kaimynas šiandien stiprus, bet pilnas nuotaikų kaitos ir reikalavimų. Tai akivaizdu.

Prūsijos valstybės panaikinimas oficialiai buvo aiškinimas tuo, ... „kad iš tos teritorijos niekados nekiltų karo Europoje pavojus“... Šiandien toks JAV ir Jungtinės Karalystės  vadovų naivumas, nuolaidžiaujant J. Stalinui ir jo siekiams, bumerangu sugrįžta ne tik į Baltijos jūros regioną, bet ir visą Vakarų pasaulį. Kito taip militarizuoto krašto kaip Rusijos valdoma buvusios Prūsijos dalis Europoje nėra. Dabar tai stiprus valstybės, siekiančios Europoje sukurti naują-seną rusišką tvarką, koziris.

Rusijos vadovas savo istorinėse interpeliacijose-manipuliacijose vėl neigia Baltijos valstybių okupacijos faktą. Jis remiasi ir lietuvių istorikų kažkada išsakyta nuomone (SSRS i Litva v gody Vtoroi mirovoi voiny. 2006.) Tokių „rėmėjų“ rasime ir šiandien, net valstybės valdymo ir įstatymų kūrimo srityse. Baltijos valstybės tik todėl atstatė savo nepriklausomybes, kad vadovavosi Vakarų didžiųjų valstybių pripažinta ir remiama teisine pozicija, jog jų tapimas SSRS teritorijos dalimi neturi teisinio pagrindo, tad Baltijos šalys siekė ne „išeiti“ iš Sovietų Sąjungos sudėties, o siekė, kad Sovietų Sąjunga išeitų iš okupuotų Baltijos valstybių, kas ir buvo pasiekta. 

Ar šiandien yra „rėmėjų“ pakeisti Baltijos valstybių politinę vienybę? Yra! Įsivaizduokime, kaip šiandien Krymo, Donbaso, Luhansko, Kazachijos šiaurinių teritorijų ir etc. problematikos požiūriu  būtume atrodę priėmus dabar Seimui siūlomą lenkiškai-rusišką Tautinių mažumų įstatymą? Klaipėda įgytų specifinių kolektyvinių politinių teisių, kaip buvusių okupantų palikuonių ir kolonistų rusų tautinės diasporos (mažumos?) gyvenamas miestas?! Didesnės dovanos Rusijos vadovybei sunku įsivaizduoti, greitai ten galėtų atsirasti dar vienas „luhanskas“.

Siekiama mus atitraukti nuo vienybės su vienintele mums broliška latvių tauta. Šiandien Lietuvoje dirbtinai keliama asmenvardžių rašybos valstybiniuose dokumentuose problema puikiai išspręsta Latvijoje. Vardas ar pavardė visų pirma turi būti teisingai ištartas, o tik po to užrašomas. Tad dokumentuose turi būti sudaryta galimybė užrašytą vardą ar pavardę teisingai ištarti. Latviai tokią galimybę turi. O mes kuriame trijų raidžių problemą ir siekiame, „kad ir nežmoniškai, bi tik kitoniškai“, bet būtinai skirtingai nei latviai padarė ir tai pas juos pilnai pasiteisino. Latvija su nerimu stebi oficialius bandymus Lietuvos teritorijoje vėl naudoti pilsudskinės okupacijos metu primestus vietovardžių pavadinimus. Beje, tiek vakarinės slaviškos valstybės elitas, tiek Rusijos vadovas lyg susitarę neigia kažkada jų įvykdytas Lietuvos teritorijų okupacijas. Šių metų sausio 9 dieną per LRT radiją jau skelbiame, kad Vilniaus okupacija – lietuvių sugalvotas mitas. Kas tai? 

Mes iki šiol nežinome,  su kuo kalbėjosi ar net kokius nurodymus davė prezidentūroje apsilankęs Rusijos ambasadorius. Girdime, o gal  jau Ženevoje ir oficialiai aptarinėjama, kad Baltijos valstybes reikia padaryti neutraliomis NATO šalimis ar, dėl sunkios jų apgynimo galimybės dėl Suvalkų koridoriaus, šalinti jas iš NATO kaip buvusias SSRS respublikas. Tad pats laikas vėl kuo garsiau priminti, kad Baltijos valstybės nebuvo sąjunginėmis SSRS respublikomis, o buvo SSRS okupuotos, kad ne jos, o SSRS išėjo iš okupuotų Baltijos valstybių teritorijos. Šiandien šalims, be abejo kaltoms dėl Suvalkų koridoriaus atsiradimo panaikinant Prūsijos valstybę, atsiranda juridinė prievolė ginti Baltijos valstybes nuo buvusių okupantų užmačių. Bene vienintelė atgrasymo galimybė yra pastovus JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, dėl kurių trumparegiško veikimo ir atsirado tas nelemtas koridorius, bei kitų šalių karinis buvimas Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Vargšė Prūsų žemė, šiandien vėl turinti tokius karingus šeimininkus grasinančius visai Europai.

Susiję

Saugumo politika 8194900633612505574

Rašyti komentarą

12 komentarų

Anonimiškas rašė...

Puikios ir teisingos įžvalgos,-ačiū straipsnio autoriui.Papildysiu viena ,,smulkmena": šiuometinės aukščiausiųjų Lietuvos pareigūnų-Prezidento,Seimo vadovės,ministrų ir pan...- patarėjais yra ir įtakingi lenkakalbių bendruomenės atstovai,kurie galimai (niekas jų nepatikrina)turi ,,Lenkijos kortą" įpareigojanti nekenkti Lenkijos interesams.

Anonimiškas rašė...

Jei galėčiau paprašyti - nevartokime be reikalo, juolab - ne vietoje žodžio ,,atstovas"*. Ne kiekvienas, kad ir ką darytų, yra įpareigotas atstovauti, veikti ir kalbėti VISŲ vardu. Jis tiesiog darbuotojas, org-jos narys ar reporterio pakalbintas praeivis (taip, gali būti, kad kai kas savo postą išnaudoja darbuotis kaip užsienio valstybės aktyvuotas agentas, bet tada jis užsimaskavęs tos valstybės interesų atstovas.)
______________
* Jau keletą metų LRT darbuojasi kaip aktyvus kalbos griovėjas, šleivakalbės viruso platintojas. Jų veikla neapsiriboja sąvokų keitimu angliškomis. Jie diegia į mūsų kalbą kalbos šiukšles, svetimą gramatiką, svetimos kalbos klaidas, svetimą žodžių vartoseną. Juos reiktų izoliuoti, neišleisti, kol pasveiks.

Anonimiškas rašė...

QWX okupuoja Lietuvą, atskiria ją nuo Latvijos, ir prijungia prie Rusijos. Siaubas!

Pala, o tai kartais ne krilicos imperija buvo prieš QWX? Draudė lotynišką raidyną?

Kažkur čia galai nesueina. Ar nebus taip, kad pseudopatriotai be reikalo dirbtinai priešinasi kitų kalbų svetimvardžių rašymui autentiška forma pagal lietuvių kalbos normas, ir taip, suprasdami tą, ar nesuprasdami, bando atjungti Lietuvą nuo europietiškosios kultūros erdvės?

Anonimiškas rašė...

Tarp kitko, Ypatai Ypatavičiui:

"žodis "ypata", dėl kurio vartosenos J. Jablonskis išsakė savo nuomonę. 1914 m. Viltyje (nr. 86 (1034)) išspausdintame straipsnyje "Šių dienų rašomosios kalbos reikalai", norėdamas iškelti aikštėn „kalbos paklaidas ir paraginti laikraštininkus, <...>, kad tos rūšies paklaidų mūsų laikraščiuose toliau nebebūtų“, kalbininkas siūlė vietoj ypatos vartoti "žmogus, asmuo" (Jablonskis 1959: 153).

Anonimiškas rašė...

Tavo komentaro logika sena kaip Liublino Unija ir labai primityvi: aiškini, kad lietuvių kalba netinka europietiškai kultūros erdvei, o įteisinus lenkų kalbą jau bus europietiška erdvė... Tai yra senas, gerai pažįstamas Lenkijos chamiškas šovinizmas.

Anonimiškas rašė...

"Šiaudinės baidyklės" argumentas. Aš to nesakiau.

Lietuva kalba tinka europietiškai kultūros erdvei ir yra jos dalis, bet pseudopatriotai bando ją uždaryti geležine uždanga, kad nei raidelė iš anapus neprasprūstų :D

Anonimiškas rašė...

Kai Lietuva ieškodavo pagalbos nuo agresyvios Rusijos, istorijoje vis tekdavo ką nors duoti Lenkijai (pvz., atiduota Palenkė ir Ukraina ir t.t.). Gal ir dabar šitas absurdas, kai Seimo nariai nutaisę kiaulės snukius, ignoruodami kalbininkų ir teisininkų išvadas, balsavo už lenkiškos rašybos įteisinimą, paaiškinamas Lenkijos ultimatumais ir Lietuvos politikų baime, kad be tokios dovanos Lenkija blokuotų NATO 5 straipsnio aktyvavimą? Bet tokiu atveju norėtųsi bent viešumo ir diskusijų apie tokius ultimatumus. Ar vis tik yra žymiai blogiau ir šita destrukcija daroma net ir be tokios logikos, tiesiog šiaip dėl nuosavo bukumo?

Anonimiškas rašė...

O gal šitas absurdas, kai kolchozniko Karabaso, kuris pirmai progai pasitaikius pasiruošęs Lietuvą parduoti Rusijai arba Kinijai, paskirti VLKK nariai kažkodėl sugalvojo, kad lietuvių kalbos normos turi negalioti asmens dokumentams, reiškia, kad jie yra ne kalbininkai, o pseudokalbininkai, pakvaišę politikieriai, nesiklausantys nei sveiko proto, nei profesionalių kalbininkų? Didžiųjų lietuvių kalbos gynėjų ir patriotų interneto puslapyje Pro Patria kitų kalbų asmenvardžių autentiškos formos yra labai gerai ir normalu, o asmens dokumentuose - baisus tabu, geopolitinė tragedija? Kažkur čia ryškiai nesueina galai.

Anonimiškas rašė...

> Anonimiškas 2022-01-29 23:00,
Patriotizmas, berods, tik Lietuvoje trukdo. Pabandytumėte kažką tokio mus supančių slavų šalyse tėkštelėti... ) Arba tokio dydžio šalyse, tokio gausumo tautose, kaip DB, FR, DE, JAV, Australija ir t.t. Juk net komercinę ,,abėcėlę" sugalvojo, kad ne jie, o kad KITI (užkibę ant jų kabliuko) keistųsi; kad ne jie prie kitų, o KITI prie JŲ derintųsi. Apie rimtesnę politiko karjerą nė nesvajok tose gigantiškose šalyse, jei išlendi su tokiomis ,,inovacijomis", nors tokio dydžio šalims negresia nutautėjimas, kaip kad mums. Ir ten patys žmonės ją saugo. O IŠSILAVINĘ ir daugiau žinių turintys žmonės ŽINO, kaip svarbu yra NUSISTOVĖJUSI rašyba, rašmenys.

Anonimiškas rašė...

> Anonimiškas 2022-01-29 21:40
Taip, žodis ypata ne visur tinka. Jis netinka dalykiniuose, rimtuose tekstuose. Tačiau labiau privačiuose tekstuose ir pokalbiuose, kai norime suteikti tam tikrą atspalvį, pajuokauti, pašmaikštauti, ar gal savo juokeliu ir švelnumą išreikšti - galime juo žaisti. Na, o tie, kas mėgsta pasityčioti, jie bet kokį žodį pavers nuodu.

Anonimiškas rašė...

Patriotizmas yra gerai, pseudopatriotizmas yra problema. Vaizduoja save kaip patriotus, bet įvykiams kitaip pasisukus, kai kurie iš pseudopatriotinės minios tuoj pat veš Lietuvon "Putino konstitucijos saulę" ar "Xi konstitucijos saulę".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Cha, "tavarišč internacionalist" netyčia visai neblogą neomarksistinės šutvės, liaudyje žinomos "konservatnikų" pavadinimu, apibūdinimą pateikė. :D

item