ES teisingumo teismas: vienos lyties poros ir jų vaikai turi būti pripažįstami šeima visoje Europos Sąjungoje

ES teisingumo teismas priėmė neskundžiamą nuosprendį, kuris įpareigoja tos pačios lyties tėvus ir jų vaikus pripažinti šeima visoje Europos ...

ES teisingumo teismas priėmė neskundžiamą nuosprendį, kuris įpareigoja tos pačios lyties tėvus ir jų vaikus pripažinti šeima visoje Europos Sąjungoje.

Teismo išvadoje teigiama, kad jeigu viena šalis pripažįsta tėvų santykius su vaikais, visos ES šalys taip pat privalo pripažinti tokius ryšius, garantuodami, jog nebus pažeidžiamos vaiko teisės.

Bylos sprendimas pasirodė išnagrinėjus bylą dėl Bulgarijos institucijų atsisakymo suteikti gimimo liudijimą užsienyje gimusiai mergaitei, nes pagal Bulgarijos įstatymus vaikas negali turėti dviejų motinų. Bulgarė Kalina Ivanova (Kalina Ivanova) ir britė Jane Jones (Džein Džouns) abi yra registruotos kaip Ispanijoje gimusios mergaitės motinos.

Problema kilo, nes nei viena iš motinų nėra Ispanijos pilietė, tad vaikui pagal vietos įstatymus negali būti suteikiama pilietybė. Vaiko motina britė J. Jones negali savo pilietybės perduoti dukrai, nes yra gimusi Gibraltare, kur toks pilietybės perdavimas draudžiamas. Dėl šių aplinkybių antroji motina bulgarė registravo vaiką kaip Bulgarijos pilietę, tačiau Bulgarijos institucijos nesutiko išduoti pilietybės vaikui, kadangi nepripažįsta tos pačios lyties santuokų.

Dėl šių aplinkybių mergaitė liko be pilietybės, jos šeima negali palikti Ispanijos, o vaiko galimybės į laisvą judėjimą, sveikatos apsaugą ir švietimą yra apribotos.

Kovotojų už lygias teises visoms šeimoms organizacijos atstovė Arpi Avetisyan (Arpi Avetisijan) sakė: „Šis sprendimas pagaliau atnešė ilgai lauktą aiškumą, kad tėvystė, kurią ES nariai gauna vienoje šalyje, nebus paneigta kitur, prisidengiant „nacionalinio identiteto“ gynyba. Tai yra sveikintina ES pozicija, pagaliau pripažįstanti, kad ES yra tikra lygybės sąjunga ir mes visi su nekantrumu laukiame kol visos „vaivorykštės“ šeimos galės netrukdomai mėgautis savo teisėmis ir laisvėmis visoje ES“.


Susiję

Pažangos ideologija 2336698252897574363
item