Valdantieji įregistravo vienalytės partnerystės įteisinimo projektą

Seime pagaliau užregistruotas seniai žiniasklaidoje aptarinėjamas vienalytės partnerystės įteisinimo projektas. Skelbiame visą valdančiųjų p...


Seime pagaliau užregistruotas seniai žiniasklaidoje aptarinėjamas vienalytės partnerystės įteisinimo projektas. Skelbiame visą valdančiųjų parengtą šios naujienos pristatymo tekstą, kaip savaime iškalbingą šaltinį.

Projektu partnerystė apibrėžiama kaip oficialiai registruotas „dviejų asmenų bendro gyvenimo faktas, su tikslu sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius, grindžiamus pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

„Lietuvoje gyvena apie 600 tūkst. nesusituokusių suaugusių žmonių, nemažai jų laukia, kada politikai realizuos lūkesčius, sukurtus prieš 20 metų, kuomet partnerystės institutas buvo numatytas Civiliniame kodekse. Šiandien mes tęsiame darbą, pradėtą 2017 m., kai buvo pristatytas partnerystę reglamentuojantis projektas. Taigi dirbame nuosekliai. Mano nuostata aiški – visavertės visuomenės neturėsime, jeigu atskiras jos grupes stigmatizuosime. Tai netoliaregiška ir moraliai neatsakinga. Jokios naujos teisės, suteikiamos šiuo metu jų neturintiems asmenims, nesumažina likusių asmenų turimų teisių. Tikiu, kad šiems pokyčiams esame pasiruošę jau seniai ir tapsime 21-ąja Europos Sąjungos valstybe, reglamentavusia partnerystę“, – teigia Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pabrėžia: „Mes siekiame visų porų, taip pat ir LGBT, lygybės prieš įstatymą, orumo ir lygiateisiškumo. Dėl to drauge su partneriais imamės to, ką žadėjome – ilgus dešimtmečius ignoruotų klausimų sprendimų, kad visi Lietuvos piliečiai būtų priimami, nepaisant, kas jie yra ir ką myli. Imamės lyderystės ir tikimės, kad Lietuva pagaliau prisijungs prie visų savo piliečių teises užtikrinančių šalių klubo, o partnerystės įstatymas ne tik įgyvendins svarbius teisinius pokyčius, bet ir parodys, jog Lietuvoje galime priimti įvairovę ir niekas nenusipelnė būti išstumtas į paraštes, tai pas mus jau tęsėsi jau gerokai per ilgai.“

Pasak Seimo nario, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo Andriaus Navicko, Partnerystės įstatymas nėra Lietuvos išradimas – valstybėse, kurios nebuvo paliestos komunistinio totalitarizmo, tokie įstatymai atsirado prieš dešimtmečius.

„Tai įstatymas, atitinkantis vakarietiškus žmogaus teisių standartus ir leidžiantis mums būti tarp tokių valstybių kaip Vokietija, Prancūzija, Italija, Airija, Didžioji Britanija, o ne Rusija ar Baltarusija. Rūpestis visais žmonėmis, nepaisant jų tautybės, religinių įsitikinimų ar lytinės orientacijos, yra ženklas, kad baigėsi pokomunistinis, kovos su paveldėtais demonais, laikotarpis. Nors įstatymo projekte remtasi Vokietijos patirtimi, mes nieko aklai nekopijavome, bet ieškojome tokio varianto, kuris geriausiai tiktų Lietuvai čia ir dabar. Pavyko sutarti dėl nuosaikaus projekto, kuris visiškai nesikerta su Konstitucijos nuostatomis, nekeičia šeimos ar santuokos sampratų, bet paprasčiausiai suteikia galimybę saugiau, apibrėžčiau bei oriau gyventi ir toms poroms, kurios nenori ar negali prisiimti santuokinių įsipareigojimų“, – pažymi Andrius Navickas.

Partnerystės įstatymas reglamentuos nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius. Juo sprendžiamos praktinės kartu gyvenančių partnerių problemos:

•         sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą;

•         leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių;

•         sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai, t. y. pagarba, lojalumas, partnerio išlaikymo pareiga partnerystės nutraukimo atveju;

•         leidžiama pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę;

•         galimybė įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais;

•         galimybė atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje;

•         teisė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją;

•         galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Įstatymo projektą teikia Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė, Algirdas Sysas, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Gentvilas, Ieva Pakarklytė, Andrius Navickas.



Susiję

Šeimos politika 7478047632702632332

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Tai įstatymo projektą pasirašė tik 9, tai parodo, kad seime netradicinės oriantacijos yra mažuma. Tik va smalsu kuris su kuriuo pasinaudos įstatymų ir sudarys partnerystę? Tikiuosi, kad Sysius su profesionalu 3,14derastu, o Intriga Šetonytė pati su savim.

Unknown rašė...

Apasioja tu pavardes, kurie lietuva maijina jis vertybes tiek kulturines švietimą, bruka lietuvai nepriimtakultura.gazdina ir zombina
Lt paprastus piliecius.Naikina gamta, kerta miškus.lietuva visiskai neteršia gamtos , bet mokesčius. Darimas diddziausias 21amziaus nusikaltimas sveikatos sistemoje. Danija atsisake astra zenika vakcinų lietuva paims. Ir skiepys kas puse metų, o kodel graikijos gydytojai, sakė , kad is šitų vakcinu gali isivystyti priklausomybe narkotikams, .demecija,nevaisingumas.ir tai viskas pasireiks labai greitairusija turi tris rūšis vakcinų ir viena ta gera , kure net putinas pasiskiepino. Gal gana cia idijotsis daryti,o paimti vakcinos gerod is rudijos o ne nuodigos is Danijos. Ir skiepyti rizijos grupes zmonis nuo 75 metu ir vyresnius o ne vaikus, jug yra usienio mokslinkų kurie draudzia,skiepyti vaikus ir graikijo. Ka jie tie lt mafija ir sitie 9ni nebijo net pasaulio teisinku, kurie lt valdziazmogems pateike kaltinimus niunbergo.Grynai seimas uzimtas nusikalteliu. Lt televizija atimta is zmoniu kurie praliejo kraują.isikovojo lt televizis bet js okupavo kiti nusiksltelisi. KGB ir oroso tetoristai, zombins zmonis ir pasako kaip turi elgtis mitinge zmones. Menkystos. Tegul israso baudas lasbergui senui uz kaukes nedevejima.Delfims ir 5min.lt.

Stinger rašė...

Galime nelikti skoloje: Vilniaus Senamiestyje esančiuose Radvilų rūmuose reikia įkurti Radvilų giminės muziejų - iki šiol yra gyvi Radvilų palikuonys, jie tokiai iniciatyvai pritartų.
Tačiau tam teks iš Radvilų rūmų iškeldinti gėjų klubą ,,Men's Factory''.
Ką apie iniciatyvą Radvilų rūmuose įrengti Radvilų giminės muziejų mano Kultūros paveldo departamentas?

Unknown rašė...

Komentaras ne mano, iš Vakarų ekspreso

Mes su Lanzbergiu į saulę,
Mes su Tapinu kovon,
Brudą rinksim iš pasaulio
Ir atnešim Lietuvon!

Pikc Kažinkavičius rašė...

GERAS. :)

Nežiniukas rašė...

Nieko čia gero. Tiesiog perdirbinys iš tarybinių laikų kažkokio poeto parašyto eilėraščio posmo (ar tik ne per Stalino laidotuves):

Mes su Stalinu į saulę
Mes su Stalinu kovon
Tenedrįsta nieks pasauly
Kelti kojos Lietuvon.

item