Politiniai kaliniai ir tremtiniai reiškia paramą Adui Jakubauskui

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) penktadienį išplatino viešą laišką, kuriame prof. Ado Jakubausko atstatydinimo inici...

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) penktadienį išplatino viešą laišką, kuriame prof. Ado Jakubausko atstatydinimo iniciatyvą Seime vadina politiniu susidorojimu ir ragina politikus balsuoti prieš jo atstatydinimą. 

„Šiuo metu, kai valstybės institucijos turėtų ruoštis 80-ųjų Tremties, Birželio sukilimo ir Holokausto metinių minėjimui, vyksta neteisėtas ir antidemokratinis susidorojimas su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovu Adu Jakubausku. Tai kelia nerimą dėl demokratijos principų veikimo Lietuvos politiniame gyvenime ir ypač – Lietuvos Respublikos Seime. [...] Perteklinis politikų kišimasis į LGGRTC veiklą nepadės išspręsti su darbo drausme susijusių centro problemų, o, atvirkščiai, suformuos visuomenės nuomonę, kad  bet kurį kažkam nepatikusį įstaigos vadovą galima pašalinti pasitelkus politinį „stogą“, - teigiama paviešintame laiške. 

Laiško autorių teigimu, konfliktinė situacija, dėl kurios ruošiamasi balsuoti Seime, LGGRTC užaštrėjo po to, kai darbo jame neteko istorikė dr. Mingailė Jurkutė. Politiniai kaliniai įsitikinę, kad LGGRTC direktoriaus sprendimai drausminant pažeidėjus yra teisingi ir teisėti tol, kol teismas neįrodė priešingai. Jie atkreipia dėmesį, kad dėl tokio sprendimo teisėtumo buvusi darbuotoja galėjo kreiptis į teismą ir ten toliau aiškintis su darbdaviu, neįpainiodama ir nesupriešindama visos Lietuvos. Tačiau vietoje įstatymais numatyto konflikto sprendimo būdo, ji pasirinko visuomenės kiršinimo kelią. Remiantis vienpuse dr. Mingailės Jurkutės įvykių interpretacija šiuo metu klausimas teikiamas svarstyti Lietuvos Respublikos Seimui.

LPKTS taip pat akcentuoja, jog Įsipainiojęs į pavienių Lietuvos įstaigų vidaus reikalus, Lietuvos Respublikos Seimas nemato didelių, valstybės pamatus griaunančių problemų. Laiške teigiama, kad pirmiausia pats Lietuvos Respublikos Seimas yra tiesiogiai atsakingas už tai, jog šiuo metu oficialiai nefinansuojami svarbiausius XX amžiaus Lietuvos istorijos momentus atspindintys tremties muziejai ir jaunoji karta neugdoma Lietuvos patriotais švietimo įstaigose. 

Laiškas adresuotas Seimo valdybai ir visiems Seimo nariams, tačiau atskirai – dešimčiai TS-LKD parlamentarų, kurie ir patys yra Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariai. Šie politikai – R. Morkūnaitė-Mikulėnienė, V. Juozapaitis, A. Bilotaitė, A. Anušauskas, G. Landsbergis, M. Navickienė, I. Haase, A. Kupčinskas, A. Pocius ir J. Urbanavičius. Tą pačią dieną būtent A. Anušauskas viešai pasisakė už A. Jakubausko atstatydinimą. 




Susiję

Įžvalgos 750129420466570456

Rašyti komentarą

item