Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga. Laiškas TS-LKD skyrių pirmininkams dėl A. Jakubausko

TS-LKD skyrių pirmininkams 2021-03-30 DĖL NEPAGRĮSTO IR SKUBOTO LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO DARBO GRUPĖS, ATLEISTI LGGRTC GEN. DIREKTORIŲ ...

TS-LKD skyrių pirmininkams 2021-03-30

DĖL NEPAGRĮSTO IR SKUBOTO LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO DARBO GRUPĖS, ATLEISTI LGGRTC GEN. DIREKTORIŲ PROF. A. JAKUBAUSKĄ IŠ UŽIMAMŲ PAREIGŲ, VERTINIMO

Lietuvos Respublikos Seimo (toliau – Seimas) komisijos grupė, vadovaujama R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, nekreipdama dėmesio į Laisvės premijos laureatų (ji yra tos premijos skyrimo pirmininkė), rezistentų, Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti Lietuvos valstybės gynybinius pajėgumus, koordinacinė taryba (toliau – NOKT), vienijančių per 10 000 narių raginimų pateikė nepagrįstą, jokiais konkrečiais faktais, medžiagą LRS valdybai, kad Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (toliau – LGGRTC) gen. direktorius A. Jakubauskas būtų atleistas iš užimamų pareigų. 

Komisija net nepristatė o Seimo valdyba nesvarstė raginimų medžiagos, kurią pasirašė kardinolas S. Tamkevičius, N. Sadūnaitė, partizanai J. Kadžionis-Bėda, Br. Juospaitis-Direktorius, J. Jakavonis-Tigras, J. Mocius, politiniai kaliniai A. Endriukaitis, A. Petrusevičius, A. Terleckas, P. Plumpa, A. Susnys, laisvės kovų dalyviai vyskupas J. Kauneckas, kun. R. Grigas ir kt. LRS valdyba, 2021-03-26 pritarė, ir savo nutarimu pateikė tą klausimą svarstyti balsavimui Seime. Išklausius Seimo valdybos posėdžio metu pateiktus kaltinimus iš Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen, R. Morkūnaitės-Mikulėnienės ir kitų komisijos narių neišgirdome konkrečių, o tik abstrakčius kaltinimus, kad nesusitvarko su savo darbuotojais, atrodė tie kaltinimai kaip užsakomieji. 

Seimo pirmininkė ir komisijos pirmininkė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė dar tyrimo metu, prieš balsavimą smerkė direktorių, taip buvo formuojama išankstinė nuomonė, kad jis negali vadovauti centrui. Atleistoji istorikė M. Jurkutė skundėsi viešai direktoriumi, kad jis kišasi į jos darbą, teigė, kad darbovietės problema yra viešas visos Lietuvos reikalas. Direktorius gynė viešai platinamą šmeižtą apie partizanus ir 1941 m. Birželio sukilimo dalyvius. Todėl direktoriaus kova su priešiška propaganda yra sveikintina, o ne peiktina. 

Tarptautinės nacių ir sovietinių nusikaltimų komisijos pirmininkas E. Zingeris viešai pritarė tokiems aiškinimams, išreiškė nepasitikėjimą prof. V. Rakučiu, teigė, kad, jo manymu abejotinoms asmenybėms neturėjo būti teikiami apdovanojimai, statusai, jų atminimas neturėjo būti įamžintas paminkluose, kariniai laipsniai turi būti panaikinti, paržiūrėta jų memorializacija. Neatsitiktinis šiomis dienomis įvykęs Seimo pirmininkės susitikimas su JAV, Izraelio ir Vokietijos ambasadoriais. Manome, tuo siekta parodyti, kad jūs esate stebimi. Šio susitikimo iniciatorius galėjo būti taip pat E. Zingeris. 

Nenuostabu, kad į aistrų kurstymą, aktyviai prisidėjo Vilniaus universiteto dėstytojas Nerijus Šepetys - pagarsėjęs partizanų, laisvės kovotojų, sukilėlių juodinimu, susijęs su žydšaudžių fondu karštligiškai ieškančių žydšaudžių visame pasaulyje. Vienas iš iniciatorių atleisti LGGRTC direktorių iš pareigų, yra Lietuvos istorijos instituto direktorius A. Nikžentaitis, nuo pat Nepriklausomybės siekęs, kad nebūtų pastatytas memorialas Vilniuje, Lukiškių aikštėje partizanams, laisvės kovotojams, per amžius kovojusiems ir žuvusiems už Lietuvos laisvę, įvardinęs, kad Lietuva Smetonos laikais okupavo Klaipėdos kraštą.

Artimiausiomis dienomis Seime bus svarstomas LGGRTC gen. direktoriaus Ado Jakubausko atleidimas iš pareigų. Konstatuojam, kad nuo 2020 m. liepos 1 dienos vadovaujamas LGGRTC A. Jakubauskas jokiais administracinės teisės ar tarnybiniais nusižengimais nėra kaltinimas. Puolimas prieš direktorių prasidėjo, kai septyniolika istorikų kreipėsi į Seimą dėl istorijos mokslo nuvertinimo, kreipiant tyrimus ideologizacijos ir politizacijos linkme. Pasigilinus į situaciją paaiškėjo, kad tai buvo ne darbuotojų, o administracijos pareigūnų kreipimasis - dalis LGGRTC administracijos vadovų priešinasi numatytoms naujo direktoriaus vykdomoms reformoms. 

Dėl to prašome Jūsų nepasiduoti į akis pučiama migla, kad prof. A. Jakubauskas yra  panašus į despotą, savo valią primetantis jėga. Iš tikrųjų LGGRTC, per 25 veiklos metus, būtinos permainos, reikalingas institucijos stiprinimas, kad nebūtų didžiulės darbuotojų kaitos. Iš 23 Seimo pavaldume esančių įstaigų, LGGRTC yra mažiausiai finansuojamas. Nors A. Jakubauskas išdirbo LGGRTC tik 9 mėn., tačiau iš viešų pasisakymų, pareiškimų, vykdomos reformos matosi, kad jis siekia sustiprinti LGGRTC veiklą.

Gerbiamieji, kreipiamės į Jus, Miestų ir rajonų TS-LKD skyrių narius, reikalaukite, kad Jūsų deleguoti Seimo nariai, balsuodami palaikytų Laisvės premijų laureatų, rezistentų ir patriotinių organizacijų raginimą - palikti LGGRTC gen. direktorių dr. prof. Adą Jakubauską gen. direktoriaus pareigose.

Kova už Lietuvos laisvę dar nebaigta. Atverkime vartus teisingumui.



Susiję

Jonas Burokas 1284832466892997824

Rašyti komentarą

2 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Įdomiai atrodo, kai laiškas rašomas šutvės, kurios atstovai ir YRA vieni pagrindinių tos nesąmonės iniciatorių ir rėmėjų, skyrių pirmininkams.
Įdomu, kiek iš tą laišką pasirašiusiųjų balsavo už tą šutvę per visus ankstesnius rinkimus - ir balsuos toliau?

Anonimiškas rašė...

Šį kartą dėl tolesnio balsavimo kyla rimtų klaustukų. O laiškas jau simboliškai padedamas kiekvienam prieš nosį ant stalo.

item