J.E. Jonas Kauneckas: „Partnerystė turėtų būti sprendžiama referendumu“

Miglės Radžvilaitės nuotrauka  www.laikmetis.lt Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, ne kartą tiek savo pamoksluose, tiek feisbuko p...

Miglės Radžvilaitės nuotrauka 
www.laikmetis.lt

Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, ne kartą tiek savo pamoksluose, tiek feisbuko paskyroje pasisakęs prieš Stambulo konvenciją, tvirtina, kad Bažnyčia neužsiima politika, o kaip jai priklauso – rūpinasi žmonių gerove. „Bažnyčiai svarbiausia žmonių laimė ir gerovė, o ne politikavimas“ – įsitikinęs vyskupas.

„Laikmetis“ pasiteiravo vysk. J. Kaunecko apie šiuo metu Lietuvos visuomenę skaldančius klausimus. Vyskupas, paklaustas apie plačiai nuskambėjusią kun. Algirdo Toliato istoriją, nusistebėjo dėl piktos reakcijos prieš kunigą. Kaltinimus, kad Bažnyčios dvasininkai užsiima politikavimu ir noru daryti įtaką bei kontroliuoti visuomenę, vyskupas pavadino nesąmone. „Gyvename ne viduramžiais. Bažnyčia tik skatina nepasiduoti nuodėmei ir bando žmones apsaugoti. Tačiau pagrindinė Bažnyčios ir kiekvieno tikinčiojo mintis – neapykantos prieš kitą žmogų negali būti, bet Bažnyčia priešinasi nuodėmei.“  

Pasak J. Kaunecko, konvencija siekia įteisinti socialinės lyties sąvoką mūsų gyvenime. „Žmonės turi žinoti, kas yra stengiamasi padaryti per Stambulo konvenciją. Socialinės lytys yra kuriamos dirbtinai, ir žmonėms reikia tai suprasti. Tuo tarpu daugybė mokslininkų sako, kad lytinio tapatumo problemos yra tik psichologinės. Jei būtų ratifikuota konvencija, keistųsi švietimas. Juk užsienyje mokyklose jau dabar vaikams sakoma – pagalvok, gal tu nori būti mergaite, o gal berniuku. Vėliau daromos lyčių keitimo operacijos, griūna žmonių gyvenimai. Reikia, kad žmonės suprastų, kad tai yra daroma dirbtinai“.

Vyskupo nuomone, šis klausimas yra daug platesnis nei politika, nes kalbama apie problemas, kurios iškyla atsisakius tradicinės moralės. Ganytojas nurodė pavyzdžius, kai po gyvenimo nesantuokoje žmonės patiria dramas, susiduria su teisiniais ir turtiniais iššūkiais. J. Kauneckas minėjo situacijas, kai poroms išsiskyrus viena iš pusių netekdavo oraus pragyvenimo ir iškildavo keblumų auginant bendrus vaikus. „Kokia bus tų vaikų ateitis? Kokia bus tų žmonių ateitis? Sugyventiniai išeina kitur, o vienas jų lieka be nieko, be jokio turto. Nesirūpinama vaikais. Paskui reikia daryti žygius, kad gautum teises į savo vaikus. Ar galima tai toleruoti? Griežtai turime prieš tai kovoti“ – kalbėjo vyskupas.

Pasiteiravus vyskupo apie Seime ruošiamus įstatymų projektus, kurie keistų šeimos sampratą, jis išreiškė viltį, kad tokie pasikeitimai neįvyks. „Turiu vilties, kad Konstitucijoje aiškiai apibrėžta šeimos kaip vyro ir moters sąjungos samprata, nebus pakeista. Reikia, kad žmonės suprastų, kad jei bus sugriauta šeimos institucija, viskas bus sugriauta. Tokie klausimai kaip vienalytės partnerystės turėtų būti sprendžiami referendumo būdu, nes kalbama apie Konstitucijos keitimą“ – mano J. Kauneckas.



Susiję

Šeimos politika 1443064790470206558
item