JAV vyskupų konferencija pasmerkė Bideno poziciją šeimos ir gyvybės klausimais

Jose Horacio Gomez  JAV vyskupų konferencijoje trečiadienio rytą buvo sulaikytas laiško būsimam prezidentui Joe Bidenui paviešinimas, kai Va...

Jose Horacio Gomez 

JAV vyskupų konferencijoje trečiadienio rytą buvo sulaikytas laiško būsimam prezidentui Joe Bidenui paviešinimas, kai Vatikano valstybės sekretoriato pareigūnai įsikišo prieš paskelbiant pareiškimą.

Konferencijos prezidento arkivyskupo Jose Gomezo pareiškime užimta bekompromisė pozicija abortų, lyties ir religinės laisvės klausimais, įspėjant, kad Bideno administracijos politikos darbotvarkė keliais aspektais skatins „moralinį blogį“.

„Kaip ganytojams, tautos vyskupams yra įpareigota skelbti Evangeliją visomis tiesomis ir galiomis, sezono metu ir ne sezono metu, net jei tas mokymas yra nepatogus arba kai Evangelijos tiesos prieštarauja platesnei visuomenei ir kultūrai“, - rašė arkivyskupas Jose Gomezas pranešime, kuris turėjo būti išleistas sausio 20 d. 9.00 val.

„Taigi, turiu pažymėti, kad mūsų naujasis prezidentas pasižadėjo vykdyti tam tikrą politiką, kuri skatintų moralines blogybes ir keltų grėsmę žmogaus gyvybei ir orumui, rimčiausiai abortų, kontracepcijos, vedybų ir lyties srityse. Didelį rūpestį kelia Bažnyčios laisvė ir tikinčiųjų laisvė gyventi pagal savo sąžinę“, - pridūrė Gomezas.

Šis pareiškimas nebuvo paskelbtas trečiadienio rytą, o vyskupus JAV vyskupų konferencijos (USCCB – United States Conference of Catholic Bishops) atstovai informavo, kad pareiškimui vis dar taikomas embargas, net ir tada, kai viena žiniasklaidos priemonė pranešė, kad jis buvo paleistas.

Šaltiniai Vatikano valstybės sekretoriate, kiti artimi JAV vyskupų konferencijai asmenys ir šaltiniai tarp JAV vyskupų katalikiškam portalui „The Pillar“ patvirtino, kad pareiškimas buvo stipriai paredaguotas po Vatikano valstybės sekretoriato įsikišimo, likus kelioms valandoms iki jo išleidimo.

Šis pareiškimas buvo karštai diskutuojamas vėlai iki antradienio vakaro, tačiau keli šaltiniai teigia, kad būtent Vatikano įsikišimas paskatino jį pavėlinti.

Šaltiniai, esantys arti USCCB, teigia, kad keli Amerikos vyskupai išreiškė susirūpinimą dėl šio pareiškimo paskelbimo, manydami, kad jis nepagrįstai kritikuoja būsimą administraciją.

Trys vyskupų konferencijai artimi šaltiniai teigė, kad prieštaravimus dėl pareiškimo išleidimo pateikė kardinolas Josephas Tobinas iš Niuarko ir kardinolas Blase`as Cupichas iš Čikagos, greta kitų neįvardytų vyskupų.

Konferencijos šaltiniai „The Pillar“ teigė, kad nors Gomezo pareiškimas galų gale ir bus paskelbtas, popiežius Pranciškus pirmiau išplatino pareiškimą apie Bideno administraciją. Kai kurie šaltiniai teigė, kad Vatikane buvo susirūpinta, kad Gomezo pareiškimas, vertinamas kaip kritiškas Bideno administracijai, gali atrodyti apribojantis popiežių bendraujant su Bidenu, kuris bus antrasis JAV katalikų prezidentas, ir pirmuoju tokiu JAV prezidentu per 60 metų.

USCCB neatsakė į „The Pillar“ prašymus pateikti komentarą. Jungtinių Valstijų apaštalinis nuncijus arkivyskupas Christophe`as Pierre`as trečiadienio rytą „The Pillar“ sakė, kad jis dalyvavo Bideno inauguracijoje ir negalėjo kalbėtis su žurnalistu.

Vėlų antradienio vakarą „The Pillar“ gautame pareiškime Gomezas rašė, kad jis ir jo broliai vyskupai ateinančiais metais tiesiogiai kalbės apie abortus.

„Mes esame labai susirūpinę dėl daugybės grėsmių žmogaus gyvybei ir orumui mūsų visuomenėje. Tačiau kaip moko popiežius Pranciškus, mes negalime tylėti, kai mūsų šalyje kasmet per abortus išmetamos beveik milijonas negimusių gyvybių“, - rašė Gomezas.

„Abortas yra tiesioginis išpuolis prieš gyvenimą, kuris taip pat sužeidžia moterį ir pakerta šeimą. Tai nėra tik privatus reikalas, jis kelia nerimą keliančius ir esminius brolystės, solidarumo ir įtraukimo į žmonių bendruomenę klausimus. Tai taip pat yra socialinio teisingumo klausimas. Negalime nepaisyti realybės, kad abortų lygis yra daug didesnis tarp vargšų ir mažumų, ir kad ši procedūra yra reguliariai naudojama siekiant pašalinti vaikus, kurie gims su negalia“, - aiškino jis.

Arkivyskupo pareiškimas pateikiamas po to, kai jis jau išreiškė JAV vyskupų susirūpinimą dėl Bideno pasirinktų politinių pozicijų, prieštaraujančių katalikų doktrinai.

Lapkričio mėnesį įvykusios USCCB rudens generalinės asamblėjos išvadoje Gomezas kitiems JAV vyskupams pasakė, kad bendradarbiavimas su ateinančia administracija, vadovaujama kataliko, kuris viešai priešinosi Bažnyčios Mokymui daugeliu esminių klausimų, sukeltų „sunkią ir sudėtingą situaciją. Jis taip pat įsteigė specialią darbo grupę, kuri koordinuos vyskupų bendradarbiavimą su Bideno Baltaisiais rūmais.

Visą gyvenimą katalikas, Bidenas dažnai nurodė savo tikėjimą per Prezidento rinkimų kampaniją ir į savo kampanijos vaizdo įrašus įtraukė popiežiaus Pranciškaus, religingų seserų nuotraukas ir kitus pabrėžtinai katalikiškus vaizdus.

Nors daugelis JAV vyskupų išreiškė susirūpinimą dėl Bideno pasirinktų politikos pozicijų per 2020 metų Prezidento rinkimus, keli kiti nurodė, kad Bidenui teikiama pirmenybė prieš antrosios D. Trumpo kadencijos neapibrėžtumą, todėl balsingiausi vyskupų konferencijos nariai smarkiai pasidalijo dėl politikos pastaraisiais mėnesiais.

Trečiadienį Gomezo pareiškimas šiame kontekste aiškiai patvirtino politinius vyskupų konferencijos prioritetus. Pastaraisiais metais JAV vyskupai pabrėžė, kad opozicija abortams yra „svarbiausias katalikų prioritetas“ politiniame gyvenime.

Pastaraisiais metais Bidenas susikirto su Bažnyčia keletu svarbiausių klausimų, ypač abortų.

Ateinantis prezidentas dešimtmečius praleido JAV Senate, kol tapo Baracko Obamos viceprezidentu. Būdamas senatoriumi Bidenas dažnai kalbėjo apie savo asmeninį pasipriešinimą abortams, palaikydamas tokias priemones kaip Hyde pataisa, kuri neleidžia mokėti už abortus iš federalinių mokesčių. Tačiau per savo 2020 m. Demokratinę pirminę kampaniją Bidenas pakeitė savo poziciją dėl abortų finansavimo ir pažadėjo federaliniame įstatyme įtvirtinti abortus be išlygų įteisinusį Roe v. Wade sprendimą (1973 metai) visa apimtimi, faktiškai tuo neleisdamas valstijoms įvesti jokių apribojimų abortams, kas dabar aktyviai daroma. 

Nepaskelbtame pareiškime Gomezas teigė, kad abortai yra ne „privatus reikalas“, o „socialinio teisingumo klausimas“, ir pažymėjo, kad neįmanoma „nepaisyti realybės, jog abortų rodikliai yra daug didesni neturtingųjų ir mažumų tarpe ir kad procedūra yra reguliariai naudojamas pašalinti vaikus, kurie gims su negalia“.

Bidenas taip pat įsipareigojo panaikinti D. Trumpo laikų sąžinės apsaugą ir religijos laisvės išimtis dėl Sveikatos apsaugos ir žmogaus paslaugų departamento kontraceptinių priemonių. Taisyklė, kaip suformuluota dar Obamos administracijos, reiškė, kad religinės grupės, tokios kaip Mažosios vargšų seserys, privalės savo įdarbinamų žmonių sveikatos priežiūros planuose aprėpti kontracepciją, abortą sukeliančius vaistus ir sterilizaciją.

Po antrosios kelionės į Aukščiausiąjį Teismą mažųjų seserų išimtis buvo patvirtinta 2020 m. Liepos mėn., Tačiau Bidenas pasinaudojo proga pažadėdamas, kad, iš karto eidamas pareigas, nedelsdamas panaikins jų išimtį.

Nepaskelbtame pareiškime Gomezas paminėjo kai kuriuos būsimos administracijos ir vyskupų vienybės taškus, įskaitant pasipriešinimą mirties bausmei ir raginimą sudaryti geresnes galimybes naudotis prieinamomis sveikatos priežiūros paslaugomis. Arkivyskupas taip pat sakė nekantriai laukia bendravimo su kataliku prezidentu.

„Darbas su prezidentu Bidenu bus unikalus ... kadangi jis yra pirmasis mūsų prezidentas per 60 metų, išpažįstantis katalikų tikėjimą. Amerikos kultūroje vis didėjančio ir agresyvaus sekuliarizmo metu, kai tikintieji patiria daug iššūkių, bus malonu bendrauti su prezidentu, kuris aiškiai, giliai ir asmeniškai supranta religinio tikėjimo ir institucijų svarbą. Pono Bideno pamaldumas ir asmeninė istorija, jo jaudinantis liudijimas apie tai, kaip jo tikėjimas atvedė jį į paguodą tamsos ir tragedijos metu, jo ilgametis atsidavimas Evangelijos prioritetui – vargšams – visa tai man teikia vilčių ir įkvepia“, - teigiama pareiškime. 

„Tikiuosi dirbti su prezidentu Bidenu ir jo administracija bei naujuoju kongresu. Kaip ir kiekvienoje administracijoje, bus sričių, kuriose sutariame ir glaudžiai bendradarbiaujame, ir sričių, kuriose turėsime principinių nesutarimų ir stiprų susipriešinimą“, – pridūrė Gomezas.

Arkivyskupas pabrėžė, kad Bažnyčia negali ignoruoti esminių skirtumų su būsima administracija, vien palaikydama susitarimo sritis, nes visi Bažnyčios socialiniai ir moraliniai prioritetai yra pagrįsti Evangelija.

„Mūsų įsipareigojimai žmogaus seksualumo ir šeimos klausimais, kaip ir įsipareigojimai visose kitose srityse, pavyzdžiui, mirties bausmės panaikinimas ar sveikatos priežiūros sistemos ir ekonomikos, kuri tikrai tarnautų žmogui, siekimas, yra vadovaujamas Kristaus didžiojo įsakymo mylėti – solidarizuotis su savo broliais ir seserimis, ypač pažeidžiamiausiais“.

versta iš www.pillarcatholic.com



Susiję

Religija 2890053717887519752
item