Vladas Terleckas. Lietuvis–pasipriešinimo naciams vadovas

1978 m. atsitiktinai į mano rankas pateko vengro Janožo Baračo knygos „Kas vyko už kulisų...“ vertimą į rusų kalbą (išleistą 1965 m.). Joje ...

1978 m. atsitiktinai į mano rankas pateko vengro Janožo Baračo knygos „Kas vyko už kulisų...“ vertimą į rusų kalbą (išleistą 1965 m.). Joje pasakojama apie Vakarų valstybių didžiosios politikos vingius II pasaulinio karo išvakarėse ir vėlesniais metais. Iš jos sužinojau naujų faktų, iš kurių svarbiausia buvo informacija apie mūsų tautiečio Kaminskio veiklą Aušvico konclageryje. Knygos autorius rašė, kad jame buvo suorganizuota pasipriešinimo grupė, kuri 1944 m. ruošėsi sukilimui. Pagrindinę jėgą sudariusi speciali darbo komanda, dirbusi prie pirmojo krematoriumo. Jai vadovavo lietuvis Kaminskis (Его руководителем был литовец Каминский). Tačiau jį išdavė esesininkų provokatorius, Kaminskis buvo suimtas ir sušaudytas. 

Man ši istorija pasirodė ypač svarbi, net sensacinga. Todėl apie tai parašiau ir „Tiesai“ nusiunčiau straipsnelį. 1978 m. lapkričio 10 d. sulaukiau „Tiesos“ redakcijos Užsienio skyriaus vedėjo tokio turinio atsakymą: „Jūsų laišką perdavėme istorikams. Kartu mes taip pat susidomėjome šiuo faktu. Jei kas nors plačiau bus žinoma, galbūt (!) parašysime spaudoje“. Tuo ir viskas baigėsi. Kažko kita tikėtis, kai režimo nuostata buvo ta, kad pasipriešinimą naciams galėjo organizuoti, jam vadovauti rusai, komunistai. Juk Balio Sruogos „Dievų miškas“ cenzorių, recenzentų buvo puolamas už tai, kad rašytojas Štuthofe nepamatė to, ko nebuvo – komunistų pogrindžio.

Neaptikau žinios, kad po Kovo 11-osios buvo tiriamas minėtas faktas, apskritai lietuvių istorija nacių konclageriuose. Susitelkta ties nacių talkininkų paieškomis. Mat taip lengviau galima išgarsėti.


Susiję

Vladas Terleckas 8718566251748504360
item