Ar bus leista sunaikinti Pilaitės bendruomenės išpuoselėtą parką?

Gražinos Koolmeisterės nuotrauka  Pilaitės gyventojai prašo pagalbos padedant išsiaiškinti, kodėl nuo 1996 m. bendrijos „Saleks“ pajėgo...

Gražinos Koolmeisterės nuotrauka 
Pilaitės gyventojai prašo pagalbos padedant išsiaiškinti, kodėl nuo 1996 m. bendrijos „Saleks“ pajėgomis įkurtas ir iki dabar puoselėjamas 3,77 ha Nadruvos parkas buvo grąžintas savininkams. Vilniaus miesto savivaldybė pritarė landšafto architektės 1996 m. parengtam parko projektui ir pradėjo parko įteisinimo procedūrą. Tačiau nespėjo. Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) šią teritoriją priskyrė prie piliečiams atkuriamų teritorijų ir, parengus žemėtvarkos projektą, ją grąžino savininkams.

Prieš savaitę sklypo savininkai pareikalavo išmontuoti parke buvusią žaidimo aikštelę ir visuomenės aktyvistams pareiškė, kad artimiausiu laiku parką aptvers. Dar šiek tiek anksčiau buvo paskelbta, kad renkamos lėšos investiciniam projektui – gyvenamųjų namų statybai parke.

Bendrija „Saleks“ jau anksčiau patyrusi ne vieną savininkų spaudimą praėjo teismų maratoną ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetęs savininkų skundą pabrėžė, kad ši teritorija, kurioje įkurtas parkas, priklauso valstybės išperkamai žemei ir negali būti grąžinamas natūra.

Kadangi tai ne pirmas atvejis, kai savivaldybių planai susikerta su NŽT įsipareigojimais, kreipiausi raštu į Vyriausybę ir Aplinkos ministeriją, prašydamas Vyriausybės lygmenyje atlikti patikrą, kodėl nepaneigiant pirminių teritorijos planavimo dokumentų yra priimami kiti dokumentai ir taip visuomenės grupės yra supriešinamos. Aplinkos ministerijos prašiau išsiaiškinti, ar gali sklypo savininkai užsitverti tvorą prieš tai neatlyginę jau į parką investuotų lėšų, kurios, bendrijos „Saleks“ teigimu, sudaro 192 000 eurų.

Dėl susidariusių problemų kreipiausi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, prašydamas šiuo klausimu skubaus tarpinstitucinio pasitarimo. Šį prašymą meras pavedė vicemerui Vytautui Mitalui ir tikėtina, kad vienas ar kitas sprendimas turėtų atsirasti artimiausiu laiku.

Vilniaus miesto bendrajame plane pažymėta, kad ši teritorija yra intensyvaus naudojimo želdynų zona.

Daug nerimo gyventojams keliantis klausimas, ar išliks puoselėtas parkas visuomenei, iškelia daug daugiau klausimų, kurie svarbūs institucijoms priimant vienus ar kitus sprendimus.

Vilniaus Pilaitės rajono gyventojai, „Pilaitės bendruomenė“ ir bendrija „Saleks“ birželio 19 d. 18 val. renkasi į Nadruvos parke (prie Bitėnų gatvės) vyksiantį renginį-akciją „Kas apgins Nadruvos parką“.




Susiję

Aplinkos apsauga 9064311586455562967
item