Danijos liaudies partijos deputatas: iki 2030-ųjų mes išeisime iš ES

Danijos liaudies partijos deputatas Mortenas Messerschmidtas. Nors daugelį nuo minčių apie britų Brexitʼą išpila šaltas prakaitas, tač...

Danijos liaudies partijos deputatas
Mortenas Messerschmidtas.
Nors daugelį nuo minčių apie britų Brexitʼą išpila šaltas prakaitas, tačiau Danijos liaudies partijos deputatui Mortenui Messerschmidtui* [Modenas Mesesmitas] jis kelia visiškai kitokių minčių. Jis mano, kad sparčiai artėjantis Brexitʼas atneš britams didžiulę sėkmę.

Ir kad per ateinančius 10 metų Danija paseks britais ir išeis iš Europos Sąjungos.

„Esu tikras, kad Danija iki 2030-ųjų išeis iš ES. Manau, kad Brexitʼas atneš didžiulę sėkmę ir kad daugelis žmonių visame žemyne pavydžiai žiūrės, kaip britai išsilaisvino – kad jie susigrąžino [sprendžiamąją] galią sienų kontrolės, užsieniečių, socialinės politikos ir kt. klausimais, ir tai jų ekonomiškai nesužlugdė. Taigi manau, kad daugiau šalių pareikalaus referendumų ir išeis“, – labai energingai sako Mortenas Messerschmidtas.

- Apie tai paprastai negirdėti naujienose.

Tam tikriausiai yra priežasčių. Daugelis Briuselyje baiminasi, kad Brexitʼas pavyks. Ir jie kietai rezga intrigas. Bet kai britai sausio 31 d. išeis, išgirsime kitą giesmę. Gali šiek tiek užtrukti, kol dulkės nusės. Štai kodėl skiriu tam laiko ir sakau – po 10 metų. Tuo metu, manau, keliose šalyse įvyks referendumai“.

Ar neatrodo, kad nei Mette Frederiksen**, nei Jakobas Ellemannas-Jensenas*** neketina rengti referendumo?

Ne, bet taip pat nemanau, kad tuo metu kuris nors iš jų bus ministras pirmininkas.

- Tada kas?

- Tas, kuris dar nebuvo ministru pirmininku, – garsiai juokdamasis sako Mortenas Messerschmidtas.
Buvęs ES parlamento narys aiškiai jaučiasi esąs savo vietoje Danijos parlamente, kur yra nuo [2019 m.] rinkimų. Neatrodo, kad europinio susivienijimo MELD [Movement for a Europe of Liberties and Democracy] ir fondo FELD [Foundation for a Europe of Liberties and Democracy] problemos baigtųsi.** 

Tačiau tai negadina Messerschmidtui nuotaikos. Jis taip pat mano, kad yra puiku dalyvauti salėje vykstančiuose debatuose, kur jis pasiruošęs pulti savo pagrindinius priešus – raudonuosius. Atsisveikinimas su ES yra jo paties Danijai pageidaujamas scenarijus.

- Melaginga teigti, kad mes negalime išsiversti be ES. Manau, kad JK labai greitai sudarys laisvosios prekybos sutartis su kitomis didžiosiomis pasaulio ekonomikomis ir kad ES bus priversta sudaryti laisvosios prekybos sutartį su britais. Tada Danija, Austrija, Suomija, Nyderlandai ir kitos kritiškai [ES atžvilgiu] nusiteikusios šalys galės pasakyti: dabar kyla ne tik klausimas, ar norime būti kartu, bet ir ar norime tokios sutarties, kokią turi britai, – sako Mortenas Messerschmidtas.

- Daug pasakojama apie tai, kad Didžiojoje Britanijoje po Brexitʼo viskas bus blogai, o kai kas jau prikaupė atsargų savo rūsyje.

Taip, bet visi tie baisūs pasakojimai, kuriuos kaskart girdėjome, buvo artimiausiu metu „ne“: dėl euro, dėl teisės išlygų ir t. t. Kiekvieną kartą, kai šalis grasina pasakyti „ne“ ES, išgirsta, kad pasaulis žlugs. Tik tai dar neįvyko. Britai pergyveno ir įveikė tiek Napoleoną, tiek imperatorių Vilhelmą ir Adolfą Hitlerį. Tad manau, kad jie gali susitvarkyti ir su tokiu nedideliu iššūkiu, kaip išeiti iš ES“.

Dabar Danija negali tiesiog išeiti kaip britai. Ekonomiškai, kariškai ir politiškai mes nesame tokie pat stiprūs. Bet kai tik britai pasieks pažangą, Danija gali prisidėti prie jų laisvosios prekybos sutarčių. Ar turėtume lažintis dėl pietų „Elzaso“ restorane? Tai tokia jauki vietelė...

Šį kvietimą B. T. darbuotojai iškart priima. 

2020 m. sausio 12 d. 

* Mortenas Messerschmidtas (gimęs 1980 m.) yra Danijos politikas ir buvęs Europos parlamento narys. Jis priklauso Danijos liaudies partijai.
** Mette Frederiksen – Danijos Ministrė Pirmininkė nuo 2019-ųjų.
*** Jakobas Ellemannas-Jensenas – Danijos parlamentinės opozicijos ir kairiųjų partijos „Venstre“ vadovas.
**** Mortenas Messerschmidtas buvo abiejų organizacijų prezidentas, kai jos buvo apkaltintos neteisėtu lėšų panaudojimu.

Iš danų kalbos vertė Artūras Judžentis

Susiję

Mortenas Messerschmidtas 6377472717100822620
item