Lenkija davė atkirtį Rusijos melui

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr. respublika.lt   Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis (Mateusz Morawiecki), atsa...

Lietuvos ypatingojo archyvo nuotr.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateušas Moravieckis (Mateusz Morawiecki), atsakydamas į Rusijos prezidento Vladimiro Putino „istorinius“ išpuolius, JAV tinklalapyje „Politico“ kaltina Tarybų Sąjungą karine agresija, bendradarbiavimu su nacistine Vokietija bei vengimu padėti Varšuvos sukilimui ir nenoru išlaisvinti Aušvico koncentracijos stovyklą. Pastarojo įvykio 75-metį pasaulis kaip tik mini šiomis dienomis.

Skelbiame premjero komentarą: „Tarybų Sąjunga buvo anaiptol ne „išvaduotoja“, o nacių Vokietijos bendrininkė, vykdžiusi savo nusikaltimus tiek iki Aušvico išvadavimo, tiek ir po to. Kadangi Europos Sąjunga gimė iš Antrojo pasaulinio karo pelenų, mes turime vengti istorinių mitų, panašių į tuos, kurie platinami šiandien.

Vakarų Europai šis tragiškas istorijos laikotarpis baigėsi 1945 metais nacių režimo kapituliacija Vokietijoje. Tačiau daugeliui Europos valstybių taika reiškė ne tragedijos pabaigą, o tik naujosios tragedijos pradžią.

Tarybinė okupacija, kuri tęsėsi 45 metus, pasiglemžė milijonus gyvybių ir atėmė Lenkijos bei kitų Vidurio Europos šalių nepriklausomybę, o taip pat normalaus ekonominio vystymosi galimybes. Okupacijos metu tarybinis režimas iškreiptai traktavo Antrojo pasaulinio karo istoriją, esą TSRS „išvadavo“ Europą nuo nacizmo, ignoruojant realų Maskvos vaidmenį šiame konflikte. Šis melagingas mitas šiandien vėl reabilituojamas, Rusijai mėginant permesti savo atsakomybės naštą už bendradarbiavimą su Adolfu Hitleriu ant Lenkijos ir kitų Europos šalių. Bandydamas pavaizduoti Tarybų Sąjungą pasaulio gelbėtoja nuo nacizmo Vladimiras Putinas užmiršta apie karinę Maskvos agresiją ne tik prieš Lenkiją, bet ir prieš Baltijos valstybes - Lietuvą, Latviją ir Estiją - 1940 m. birželį, o taip pat sprendimą nuo 1939 m. lapkričio pradėti Žiemos karą prieš Suomiją. Ši stalininė istorijos traktuotė ne tik prieštarauja faktams, bet ir įžeidžia milijonų komunizmo aukų atminimą.

Iš tikrųjų kelią Antrajam pasauliniam karui kaip tik atvėrė 1939 m. nacių Vokietijos ir TSRS paktas. Trečiasis Reichas nepajėgtų atstatyti Vokietijos karinio potencialo be gamtinių išteklių tiekimo ir karinio bendradarbiavimo su TSRS. Jis nebūtų taip lengvai įveikęs Lenkijos bei Prancūzijos ir neturėtų tiek laisvės pasirengti holokaustui. Tarybų Sąjunga ne „išvadavo“ Varšuvą, kaip tvirtina Rusijos valdžia, - Raudonoji armija abejingai stebėjo Varšuvos agoniją. Du sukilimai - pirmas žydų gete 1943 metais, o antras visame mieste 1944 metais - liudijo apie žiaurius vokiečių nusikaltimus. Tačiau kol Varšuvos gyventojai su viltimi laukė pagalbos, Josifas Stalinas įsakė Raudonajai armijai nesikišti.

Nors Aušvicą galų gale išvadavo Raudonoji armija, lagerį buvo galima išvaduoti puse metų anksčiau. 1944 m. vasarą tarybinė kariuomenė stovėjo už 200 km nuo Aušvico, tačiau puolimas buvo sustabdytas. Žydų gelbėjimas niekada nebuvo Stalino ir Raudonosios armijos prioritetu.

Pokarinėje Lenkijoje Antrojo pasaulinio karo traktavimą diktavo tarybinė propaganda. Tiesa buvo nutylima, kadangi ji prieštaravo stalininei „išvadavimo“ propagandai. Dėl to iki 1989 metų Lenkijos dvigubos okupacijos istorija nebuvo pasakojama.

Su naujais bandymais vaizduoti Lenkiją nusikaltėle, o ne auka, taikstytis negalima. Antrojo pasaulinio karo metais Lenkija patyrė baisias netektis: žuvo 6 milijonai lenkų, įskaitant ir 3 milijonus Lenkijos žydų. Šalis buvo visiškai sugriauta.

Rusijos istorinė propaganda apie Antrąjį pasaulinį karą - žema apgaulė ir melagingas bandymas apkaltinti kitus dėl Tarybų Sąjungos veiksmų. Tai tik pasako, jog šalis taip ir nesusitvarkė su savo totalitariniu paveldu ir nesuvokė jo tikrosios kainos. Europos Sąjunga atsirado tam, kad XX a. pirmosios pusės tragedija daugiau niekada nepasikartotų. Mes negalime leisti kitiems perrašinėti mūsų bendros istorijos.“


Susiję

Ričardas Čekutis 336354641665103442

Rašyti komentarą

14 komentarų

Pikc Kažinkavičius rašė...

M. Moravieckis šaunuolis, kad atsispyrė pagundai susikoncentruoti vien tik į Lenkiją, pamirštant kitas nuo sovietų nukentėjusias valstybes. Jeigu reiktų priekabiai ieškoti "minusiukų", tai, manyčiau, jis dar galėjo pridėti, kad tie "asvabadyteliai" tų "išvaduotų" koncentracijos stovyklų nė velnio neuždarė, o toliau naudojo "pagal paskirtį" - su tyliu Vakarų sąjungininkų palaiminimu...

Anonimiškas rašė...

Šaunu, lenkai parodė stuburą, tik turintys kietą stuburą, gali priešintis melui, šliužai yra bestubūriai, todėl mesipriešina.

Hm rašė...

Taip, šitas faktas paprastai nutylimas. Ir labai netrumpai jas taip pagal paskirtį naudojo. O tik po to ten įrengti muziejai.

ale, rašė...

"Jeigu reiktų priekabiai ieškoti "minusiukų", tai, manyčiau, jis dar galėjo pridėti, kad tie "asvabadyteliai" tų "išvaduotų" koncentracijos stovyklų nė velnio neuždarė, o toliau naudojo "pagal paskirtį" - su tyliu Vakarų sąjungininkų palaiminimu..."


Gal, Pikc, įrodymus turite?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Cha, kaip pasišiaušė "asvabadytelius" ginti! :D
Tik štai bėda: tai, kad sovietai vokiečių konclagerius naudojo "pagal paskirtį" kaip savo gulagų sistemos dalį, yra istorinis faktas - kaip ir tai, kad vokiečiai būtent iš sovietų tuos konclagerius ir išmoko statyti. ;)
Bet fanatikams juk "če nesiskaito", o jeigu ir buvo "tai, vansi, reikėjo!" :)
Keli pavyzdukai: "Auschwitz had been liberated, but the war still plodded on, shaping the massive camp complex. The camp was still a prison, this time for thousands of German POWs the Soviets forced to do labor that echoed that of the original Auschwitz prisoners. Along with some Polish people imprisoned for declaring ethnic German status during the war, the German POWs maintained the site, tore apart barracks and dismantled the nearby IG Farben synthetic rubber plant where tens of thousands of prisoners had been forced to work as slave laborers." (https://www.smithsonianmag.com/history/what-happened-after-liberation-auschwitz-180974051/)
"The 1945 liberation of the Sachsenhausen concentration camp just north of Berlin did not end its history as a place of misery and death. The Soviet secret police turned it into a prison camp, but for decades very little was known about it in the West." (https://www.nytimes.com/2001/12/17/world/ex-death-camp-tells-story-of-nazi-and-soviet-horrors.html)

ale, rašė...

Ką čia tikiesi apmulkinti, Pikc'čiau. Juk meluoji per akis. Štai ištraukos iš straipsnio pagal tavo nuorodą vertimas:
1944 m. Liepos mėn. Sovietai buvo išlaisvinę Majdanek - nacių koncentracijos ir naikinimo stovyklą. Ten jie rado darbinę stovyklą, kuri buvo skubiai evakuota tik iš dalies. Tai buvo pirmasis sąjungininkų išlaisvinimas koncentracijos stovykloje, o po to einančiais mėnesiais sąjungininkai susidurs su dar daugiau stovyklų, kai išstūmė vokiečių armiją iš Vakarų ir Rytų.

Kai sovietų skautai, tada būriai, atvyko į Osvencimo kompleksą, apstulbę kaliniai pasveikino juos su ašaromis ir apkabinimais. Rusijos kalinė Anna Polshchikova vėliau prisiminė žiaurų pirmųjų kareivių sumišimą. „O ką jūs čia darote?“ - jie nedraugiškai paklausė. Buvome suglumę ir nežinojome, ką pasakyti. Mes atrodė apgailėtini ir apgailėtini, todėl jie maloniai atsisveikino ir vėl paklausė. „O kas ten?“ - jie sakė rodydami į šiaurę. "Taip pat koncentracijos stovykla." "Ir už jos ribų?" "Taip pat stovykla." "Ir už stovyklos ribų?" "Ar ten, miške, yra krematoriumai, o už krematorijų ribų mes nežinome." “

Pirmieji atvykstantys sovietų būriai judėjo link kitų taikinių, tačiau netrukus Raudonoji armija perėmė stovyklas ir vietoje įsteigė lauko ligonines. Atsigauti padėjo ir Lenkijos Raudonojo Kryžiaus darbuotojai - gydytojai savanoriai, slaugytojai ir paramedikai, kurie prieš keletą mėnesių dalyvavo Varšuvos sukilime. „Padėtis buvo beviltiška“, - prisiminė grupę organizavęs gydytojas Józefas Bellertas. „Mes vos sugebėjome suteikti skubiausią medicinos pagalbą“.

Nuvykę į darbą jie pamatė kūno dalis, išpūstas aplink ad hoc kremavimo duobes, naudojamas po to, kai SS nugriovė Osvencimo-Birkenau krematorijas; žmonių ekskrementai ir pelenai buvo visur. Išgyvenusieji nukentėjo nuo netinkamos mitybos, lovų, nušalimų, gangrenos, šiltinės, tuberkuliozės ir kitų negalavimų. Ir nors SS mėgino sunaikinti visus masinių žudynių įrodymus, jie paliko didžiulius sandėlius, pripildytus batų, indų, lagaminų ir žmonių plaukų. „Tai buvo chaosas“, - sako Vermonto universiteto holokausto istorikas Jonathanas Hueneris.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
ale, rašė...

Beviltiškai paikas esi, Pikčiau, kaltindamas rusus, kad jie vieną kitą konclagerių pastatą panaudojo belaisviams izoliuoti. Pagal tave, rusai turėjo karo nusikaltėliams pastatyti naujus kalėjimus, modernius... Oi, pardon, ruskiai bjaurybės privalėjo gi visiems mengele'ms sanatorijas pagal šių laikų lygį įrengti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"...o jiaigu ir buvo, tai vansi riaikėjo!" :D
Ir jeigu ką NKVD (taip, konclagerius būtent jie perėmė) į lagerius uždarė, tai ten "mengelės" buvo (pvz. https://www.outono.net/elentir/2020/02/01/majdanek-the-german-concentration-camp-reused-by-the-ussr-against-anti-nazi-poles/) - pagalovnai ir adnaznačnai! :)

ale, rašė...

Jei kažkas buvo, nesvarbu kas, tai vis tiek seubybe-baubybe... - ruskis kaltas.

Anonimiškas rašė...

Pikc, kaip tave išmokyti nesileisti į ilgas kalbas su troliais? - tokiems daug neaiškinama, o atsakoma jų kalba: ,,Į būdą!..'' - tiek jie supranta.
O iš ilgų aiškinimų jie tik juokiasi, visai nesigilindami, kas pasakyta. Jam tik smagiau, kad ,,va, vis tik pasidavė provokacijai!.."
Jis pats puikiausiuai žino, kad taip buvo, o tavę klausia tik todėl, kad pasakytum, iš kur sužinojai - tada referuos šefams ir nukreips pajėgas į informacijos šaltinį.
Jau yra nusivylusių šiuo tinklalapiu ir tinklalapiu tiesos.lt todėl, kad čia leidžiama laisvai reikštis kremliniams troliams.
Ir pagrįstai klausiama: ,,Jeigu jūs tikrai Nacionalinis Susivienijimas, tai kodėl neišmetate iš savo tarpo raudonųjų?"
Žmones reikia vertinti pagal tai, kokie jie yra iš tikrųjų.

Lucas rašė...

Norite susirasti merginą vienai nakčiai? Sveiki atvykę - www.GetMeets.com

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Teisingai sakė Jonas Krikštytojas:
,,Duokite tikrų atsivertimo vaisių!'' (Mt 3,8).
Taigi - kai jie duos tikrų atsivertimo vaisių, tada su jais bus galima šnekėti žmoniškai.

item