Arūnas Gumuliauskas: „Vilniaus meras mėgina gauti palaikymą savo savivaliavimui“

propatria.lt nuotr. Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimą nuimti atminimo lentą su sovietiniu režimu kolaboravusiai poetei Valer...

propatria.lt nuotr.
Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sprendimą nuimti atminimo lentą su sovietiniu režimu kolaboravusiai poetei Valerijai Valsiūnienei Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas prof. Arūnas Gumuliauskas vadina pavojingu savivaliavimu ir įspėja antisovietines organizacijas ir patriotinių nuostatų asmenis nepasiduoti siūlomiems herojų ar paminklų „mainams“.

„Vilniaus meras mėgina gauti palaikymą savo savivaliavimui istorijos politikoje pataikaudamas skirtingoms visuomenės grupėms, siūlydamas savotiškus mainus, pagal kuriuos piliečiai turėtų atleisti už naikinamą rezistentų atminimą, nes naikinamas ir sovietų kolaborantų atminimas. Taip dėl vienų paminklų esą būtų patenkintos kosmopolitinių ir liberalių pažiūrų, o dėl kitų paminklų – antisovietinių pažiūrų visuomenės grupės. Tai klastinga schema, kuriai neturėtume pasiduoti. Negali būti jokių „mainų“, jokių „jūsų herojai už mūsų herojus“. Tokiu būdu visiškai nepagrįstai į vieną gretą pastatomi už Lietuvą žuvę rezistentai ir su sovietais kolaboravę menininkai“, – teigia prof. A. Gumuliauskas.

„Svarbiausia suprasti, kad meras šiai dienai Vilniuje užsiima savivale, elgiasi kaip tikriausias Laisvosios rinkos instituto direktorius, kuriam neegzistuoja viešosios gerybės, bendrieji principai ir visuomenės sutarimas. Ką meras nori, tai ir padaro, kartais instrumentiškai pasiremdamas tarybos ar pagalbinių komisijų pritarimu, o kartais – ir visiškai savavališkai, lyg savo kieme. Pritardami V. Valsiūnienės lentos nuėmimui ir tolesniam miesto viešosios atminties ženklų niokojimui rizikuojame prarasti pačius demokratijos pagrindus – legitimuosime savivalę, visiškai pamiršime dialogą ir suteiksime merui teisę sakyti, kad jo savivalė ne tokia ir bloga“, – argumentuoja prof. A. Gumuliauskas.

Jis teigia pritariantis Prezidento Gitano Nausėdos siūlomam moratoriumui istorinės atminties klausimams ir platesnėms bei išsamesnėms profesionalų diskusijoms šia tema. Tačiau, kad piliečiai galėtų šį moratoriumą priimti kaip sąžiningą ir nepavėluotą, jis turėtų įsigalioti prieš tai atšaukus vienašališkus ir visuomenę skaldančius Remigijaus Šimašiaus sprendimus, t. y. grąžinus Kazio Škirpos alėjos pavadinimą ir atminimo lentas Jonui Noreikai ir V. Valsiūnienei.

Susiję

Istorijos politika 7225618736268564654

Rašyti komentarą

19 komentarų

Hm rašė...

Ką tik Delfyje perskaičiau, kad tas Šimašiaus durnelis Poderskis pasakęs taip: „mačiau, kad toje vietoje, kur buvo panaikinta lentelė Noreikai, patruliuoja policija, nes ten vis dar yra žmonių, kurie degina žvakutes ir pan.“

Ką, ten tikrai budi policija??

Hm rašė...

Ir va dar, apie rytojaus mitingą:

„Rytoj mitinge prie Mindaugo paminklo taip pat bus paskirtos papildomos policijos pajėgos, jis bus dokumentuojamas, jei bus bandymų kurstyti neramumus – esame pasirengę reaguoti...“

Tikrai saugumas filmuos mitingą? Kaip senais laikais?

Anonimiškas rašė...

Prof. A. Gumuliausko įžvalgos geros.
O kaip yra su Vivulskio biblioteka? Ar policija leidžia uždegti žvakutes ir padėti gėlių prie ką tik žmonių sukurto J. Noreikos memorialo?
Ar kas turi nuotraukų?

Anonimiškas rašė...

Palaikytojų Šimašius turi ir istorikų tarpe. "Žinių radijo" laidoje praeitą savaitę istorikas A. Kasparavičius drąsiai varė savas interpretacijas, nesiteikdamas nors kiek plačiau pažvelgti į to meto sąlygas, laikotarpio sudėtingumą. Klijavo etikėtes, nepagrįsdamas jokiais argumentais, pvz. K. Škirpa, išvadino avantiuristu...ir pan. žodžiais. Nežinantys istorijos galėjo ir patikėti: kalbėjo labai pasitikinčio savimi tonu. Valiušaičiui, kuris irgi dalyvavo laidoje, buvo nelengva atlaikyti tokią laviną, bet jis atstovėjo garbingai. Tą patį vakarą jau TV laidoje A. Kasparavičius tokiais žiauriais epitetais nesidrabstė, tik akis nuleidęs kalbėjo apie padorumą. Suprask, mūsų didvyriai buvo nepadorūs. Taip kad nesitikėkit, kad visi istorikai elgsis kaip turi elgtis istorikai: aprėpti daugybę aplinkybìų, pajusti to meto žmonių mastyseną, bandys nutylėti įvairius faktus ar atvirkščiai ant vieno fakto pastatyti viską ir t.t. Istorikų marionečių kiek tik norit. O A. Kasparavičiaus pasisakymuose bent aš niekada negirdėjau, kad jis nors ką nors gero pasakytų apie to meto Lietuvos iškilias asmenybes. Visus sukritikuoja.Taigi, visi į visus mitingus, kas juos beorganizuotų. Savo asmenines ambicijas pasilikit geresniems laikams. O dabar už J. Noreiką ir K. Škirpą ar lis, ar snigs!

Skaitytojas rašė...

Prieš pusvalandį: policijos nėra, žvakutės dega. Yra portretas, gėlių ir kelios mažytės Trispalvės.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Argi VIS DAR stebina? Šitai (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2389138297841313&set=a.104050019683497&type=3&theater) - irgi? :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Yra istorikai - ir yra "istorikai". Товарищ Каспаравичюс - iš pastarųjų.

1 rašė...

Jei čia tas "istorikas" kuris 2014m po Krymo aneksijos rubaltic.ru kalbėjo apie nepragmatšką Lietuvos poziciją maskvos atžvilgiu ir kad " realių priežasčių sugriežtinti retoriką ir pabloginti santykius su Rusija“ esą nėra, tai be abejonės Lietuvos sukilėlių ir partizanų "padorumas" jam visada klius. Nieko keisto, tas tipas tiesiog nuoseklus savo simpatijomis ir todėl nuspėjamas. Man keista kodėl žinių žurnalistas tą tipažą pakvietė?
Ir antras pastebėjimas - nieko gero merijai kai tokios reputacijos pilietis tiesia pagalbos ranką šimašiui. Ir yra apie ką pagalvoti galvojantiems.

Hm rašė...

Labai geras post'as ten.

antanas rašė...

Gumuliauskas labai įžvalgiai pastebėmo Šimašiaus "udrumus"...
Aš taip pat už tai, kad negali būti jokių mainų už mūsų didvyrius.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Ne be tikslo Vidaus reikalu ministerija, t.y. policija atiduodama "lugandonscikams"- Lenku sajungai. "Valstieciu", Skverno ir Nausedos suvenyrai.


Anonimiškas rašė...

Paskelbta, per radiją, kad sinagoga uždaroma, nes kyla pavojus žydų saugumui...Štai jums žydų gudrumo pavyzdys, antra vertus, matosi kieno ausys kyšo, kam pavaldus. Lietuvoje žydų ir Rosijos reikalas bendras!!! Pranešta, kad saujelė tautininkų organizuoja mitingą, kurį stebės sustiprintos policijos pajėgos... Neįmanoma neiti!!! Eiaiu kaip į mitingą 1989 m...

Anonimiškas rašė...

kažkiek primena kaip "lenkai" užpuolė Gleivico radijo stotį.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Hm rašė...

Geras buvo mitingas. Tik nesuprantu, ko vienas žymus istorikas išsigando. Ar viršininkai jam neleido?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Čia apie Valiušaitį? Nemanau, kad jis iš tų "išsigąstančių" - greičiausiai buvo kokia nors kita priežastis.

Hm rašė...

Ne, čia apie tą, kur jauną žmoną vedęs.

Skaitytojas rašė...

Kitą dieną po mitingo: žvakutės dega, mažytės Trispalvės kabo, yra gėlių, bet portretas dingęs. Tarp žvakučių mėtosi smulkių stiklo šukių, kurios rodo, kad portretas buvo sudaužytas. Aplinkui trainiojosi du įtartini žmonės, kurie kažką ten čiupinėjo ir diskutavo. Man priėjus, jie tyliai pasišalino.

Ant Karaliaus Mindaugo tilto kabo gatvės lentelės imitacija su užrašu „K. Škirpos al.“ Šaunu.

item